Δίκη «17Ν» : Κατάθεση Γ. Παλαιοκρασσά

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 11:33
A- A A+

Συγκινημένος αναφέρθηκε στο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν απο την έκρηξη ρουκέτας, που εκτοξεύτηκε κατά του αυτοκινήτου του στις 15 Ιουλίου 1992, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατέθεσε, πως γνώριζε ότι είναι στόχος και είχε μέτρα ασφαλείας με μέριμνα της αστυνομίας.

Ο πρώην υπουργός περιέγραψε όσα προηγήθηκαν και όσα ακολουθησαν της βομβιστικής επίθεσης το επίμαχο μεσημέρι, στη γωνία των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Ερμού. Με σπασμένη φωνή ανέφερε, ότι, πολύ αργότερα έμαθε πως υπήρχε νεκρός από την έκρηξη.

Οπως είπε, στο αυτοκίνητο επέβαινε ο ίδιος στην θέση του οδηγού, ο οδηγός του δίπλα του και στο πίσω κάθισμα η σύζυγός του και μία φίλη της κόρης του.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, πρόθεση των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν, αδιαφορώντας αν θα σκοτώνονταν και οι συνεπιβάτες.

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως απο τύχη δεν σκοτώθηκαν, αφού η ρουκέτα δεν χτύπησε στο αυτοκίνητο, αλλά πέρασε σχεδόν ξυστά απο τον μπροστινό προφυλακτήρα και εξερράγη στο έδαφος.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, εάν η δολοφονία του θα αποτελούσε μοχλό για πολιτική αλλαγή, ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε:

«Ασφαλώς όχι κ. πρόεδρε. Θα γινόταν η κηδεία μου δημοσία δαπάνη και θα επιβαρύνονταν και τα δημόσια οικονομικά. Και άλλοι πέντε να σκοτώνονταν την ίδια μέρα, πάλι δεν θα υπήρχε αλλαγή».

Ο κ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε, ότι, διάβασε με κόπο την προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» για την ενέργεια σε βάρος του, αφού-όπως είπε- «αυτά που λέει είναι κάτι μεταξύ ασυναρτησιών και υποθέσεων φαντασίας. Δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω πολιτικό λόγο. Μυρίζουν παρωχημένες μαρξιστικές θεωρίες», πρόσθεσε ο κ. Παλαιοκρασσάς.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στην ενέργεια κατά Παλαιοκρασσά, όταν ρωτήθηκε σχετικά απο τον εισαγγελέα και εξέφρασε τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του Αξαρλιάν.

Στο δικαστήριο κατέθεσε, στη συνέχεια, ο οδηγός του κ. Παλαιοκρασσά, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως οι δράστες ήθελαν να πετύχουν οπωσδήποτε τον στόχο τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν υπήρχαν και άλλα θύματα, αφού έκαναν το χτύπημα σε πολυσύχναστο σημείο σε ώρα αιχμής.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή