Κύριος ο λόγος της Ουάσινγκτον στο Ιράκ, λέει ο Κόλιν Πάουελ

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 13:03
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ, ενώ ο ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές αποστολές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

«Αφού ο συνασπισμός διέθεσε τα μέσα, ανέλαβε πολιτικούς κινδύνους και θυσίασε ζωές, θα διαδραματίσουμε τον κύριο ρόλο για κάποιο διάστημα ώστε η διαδικασία αυτή να λάβει μία μορφή», εξηγεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Los Angeles Τimes».

«Θα διαδραματίσουμε κυρίαρχο ρόλο, αλλά πιστεύουμε επίσης στην συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση και την ανθρωπιστική βοήθεια», διευκρινίζει.

«Η άποψη ορισμένων ότι τώρα που ο συνασπισμός τα έκανε όλα αυτά και ελευθέρωσε το Ιράκ, ευχαριστούμε πολύ, αποτραβηχτείτε και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για όλα, είναι λανθασμένη», λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο «ίσως να χρειασθούν περισσότερες από μία αποφάσεις του ΟΗΕ για την πλαισίωση της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και για τις πωλήσεις πετρελαίου και την ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος του πολέμου», προσθέτει.

Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει, ότι, οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον προς τη Συρία και το Ιράν δεν πρέπει να θεωρηθούν απειλές πολέμου. «Πιστεύουμε, ότι, οι χώρες αυτές, η Συρία, το Ιράν και άλλες, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής δεν είναι προς το συμφέρον τους», αναφέρει.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν ένα πόλεμο, αλλά σημαίνει ότι ο κόσμος αλλάζει... Οι χώρες αυτές οφείλουν να σκεφτούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αλλά δεν σημαίνει ότι η μόνη συνέπεια που μπορεί να σκεφτεί ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι να καταφύγει στους στρατιωτικούς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δοθεί απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσθέτει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή