Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ για το θέμα του Ιράκ

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 13:44
UPD:14:11
A- A A+

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Αγκυρα παρατηρεί από κοντά τα γεγονότα στο Ιράκ και είπε πως : «Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει», μετέδωσε το BBC, ενώ οι κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις προήλαυναν προς το Κιρκούκ, για το οποίο η Τουρκία έχει δηλώσει πως δεν πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο κουρδικών οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ, προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Τουρκία, έχουν υπογραμμίσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ, κάτι που η Τουρκία λέει πως μπορεί να κάνει αν αισθανθεί πως απειλούνται τα συμφέροντά της εκεί.

«Παρακολουθούμε τα πάντα πολύ στενά», δήλωσε ο Γκιούλ προς δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών. «Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο. Διεξάγονται συνομιλίες. Η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι σαφής και φανερή».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι, η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει στο Κιρκούκ μόνιμη παρουσία Kούρδων μαχητών. Κούρδοι μαχητές μπήκαν σήμερα σε αυτήν τη βόρεια ιρακινή πόλη και φέρονται να την ελέγχουν πλήρως.

«Δεν είναι σημαντικό αν οι Κούρδοι πεσμεργκά ενήργησαν αυθόρμητα και αποσυρθούν. Αλλά θα είναι απαράδεκτο αν παρέμεναν εκεί μονίμως», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή