«Υπό έλεγχο το Κιρκούρκ», λέει Κούρδος διοικητής

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 13:48
A- A A+

«Υπό έλεγχο» βρίσκεται το Κιρκούκ, δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Κούρδος διοικητής.

Εκατοντάδες Κούρδοι αντάρτες ξεχύθηκαν στη βόρεια ιρακινή πετρελαϊκή πόλη σήμερα, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την άμυνά της, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ από τα περίχωρα της πόλης.

Κάτοικοι που βγαίνουν από το Κιρκούκ είπαν στον ανταποκριτή Μάικ Κόλετ-Χουάϊτ, ότι, οι στρατιώτες του ιρακινού στρατού είτε κατέθεσαν τα όπλα είτε υποχώρησαν προς το Τικρίτ στα νότια. Μέσα στην πόλη έγιναν ελάχιστες μάχες, πρόσθεσαν οι κάτοικοι.

Υπήρξαν ανταλλαγές πυρών γύρω από την πόλη χθες (Τετάρτη), αλλά όχι και μέσα σε αυτήν. Οι Ιρακινοί αποσύρθηκαν σήμερα το πρωΐ. Ο πληθυσμός ξεσηκώθηκε, μετά έφτασαν οι Κούρδοι μαχητές», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπάβι Γιασίν, ένας κάτοικος της πόλης.

«Οι Ιρακινοί έφυγαν σήμερα το πρωί. Μερικοί πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές) μπήκαν, μετά ο πληθυσμός ξεσηκώθηκε. Οι πεσμεργκά μπήκαν μαζικά πριν από περίπου μία ώρα, βρίσκονται πλέον στο κέντρο της πόλης», διευκρίνισε ο Σαμάν Μαχμούντ Αμπντάλα, ένας άλλος κάτοικος του Κιρκούκ.

Στην είσοδο της πόλης, η κατάσταση ήταν ήρεμη και δεν υπήρχε κανένα σημάδι μάχης, αλλά λεηλασίες φαινόταν να γίνονται σε κυβερνητικά κτίρια, διαπίστωσε η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, πολλοί πεσμεργκά δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο, πως έχουν υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της διοίκησης στο κέντρο της πόλης.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε σήμερα το πρωΐ στην κατάληψη του Κιρκούκ από Αμερικανούς στρατιώτες με τη βοήθεια κουρδικών δυνάμεων, προσθέτοντας, πως οι ιρακινές δυνάμεις δεν πρόβαλαν καμιά αντίσταση.

Επικαλούμενο την ανταποκρίτριά του που μόλις είχε επιστρέψει από το Κιρκούκ, το NTV μετέδωσε πως οι πεσμεργκά γιορτάζουν τη νίκη τους πυροβολώντας στον αέρα στους δρόμους.

Η Νεβίν Σουνγκούρ, αναφέρθηκε επίσης σε σκηνές λεηλασιών. Σύμφωνα με την ίδια οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν εγκατέλειψαν την πόλη και δεν υπάρχει κανένα σημάδι αντίστασης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή