Γερμανία: Παραίτηση κεντροδεξιού πολιτικού μετά το σάλο με τη συζύγό του

Συντονισμένα πυρά από το γερμανικό Τύπο
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 16:29
UPD:17:38
EPA/PETER KNEFFEL

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βαυαρίας, Γκέοργκ Σμιντ.

A- A A+

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία, Γκέοργκ Σμιντ, μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του αμειβόταν με παχυλό μισθό επί 23 χρόνια ως γραμματέας του.

Ο μισθός της κ. Σμιντ κυμαινόταν από 3.500 έως 5.500 ευρώ καθαρά, σε μηνιαία βάση.

Το θέμα ανέδειξε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, την οποία ακολούθησε το σύνολο του Τύπου της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι αν και δεν πρόκειται για παρανομία, η επιλογή του κορυφαίου στελέχους του CSU εγείρει ερωτηματικά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Όπως τονίζει σε δηκτικό σχόλιό της η εφημερίδα, οι 240.000 ευρώ τις οποίες λαμβάνει ο κ. Σμιντ ετησίως προφανώς «δεν του έφθαναν» και «έπρεπε να προστεθούν περισσότερα χρήματα στο οικογενειακό ταμείο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έφερε στο φως η SZ, έτερος βουλευτής της Βαυαρίας είχε προσλάβει τον 13χρονο γιο του, με αμοιβή 100 ευρώ μηνιαίως, τα οποία ωστόσο αφαιρούνταν από την βουλευτική του αποζημίωση.

Ο σάλος ο οποίος ξέσπασε οδήγησε τελικώς στην παραίτηση του κ. Σμιντ πέντε μόλις μήνες πριν τις γενικές ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι αποτελούν τη βαυαρική «έκδοση» και αδελφό κόμμα της κεντροδεξιάς Χριστανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, έχουν ήδη βρεθεί υπό πολιτική πίεση λόγω κατηγοριών ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχός τους, Χορστ Σεχόφερ, κάλυπτε αδικήματα φοροδιαφυγής του προέδρου της ποδοσφαιρικής Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, μην αποκαλύπτοντάς τα, αν και τα γνώριζε.

«Σε αυτό το ευαίσθητο χρονικό σημείο, στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, η κοινοβουλευτική μας ομάδα χρειάζεται έναν ηγέτη ο οποίος να είναι απολύτως αφοσιωμένος στο κοινοβουλευτικό έργο», σημείωσε γραπτή δήλωσή του ο 60χρονος Γκέοργκ Σμιντ.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή