Σφοδρή κριτική κατά του υπουργείου Ανάπτυξης άσκησε εκ νέου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, με αιχμή την ρύθμιση σχετικά με την ευθύνη των διοικήσεων τραπεζών για τη χορήγηση δανείων, που έγινε δεκτή πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση και από τη Βουλή.
Μιλώντας το πρωί στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την τροπολογία για την ευθύνη διοικήσεων τραπεζών «απρόσωπη ρύθμιση», που έγινε αποδεκτή για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς με δεδομένη την κρίση, πολλές τράπεζες δυσκολεύονται να εγκρίνουν δάνεια σε Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας είπε ότι έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 74) και τον Κανονισμό της Βουλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αποδέχεται εκπρόθεσμες τροπολογίες.
Ως προς την ουσία και το περιεχόμενο της, ο υπουργός είπε ότι ρυθμίζει την ευθύνη του προέδρου, των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και στελεχών Τραπεζών όταν υπάρχει σύναψη δανείων με Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει απιστία σωρευτικά αν έχουν προηγηθεί εγκριτικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της τράπεζας για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων και εφόσον τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ.
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Απ. Κακλαμάνη στον Κ. Χατζηδάκη Η με αριθμό 1386/23-4-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή Β΄ Αθήνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Απόστολου Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζζηδάκη, σχετικά με την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013.
«Η διάταξη λέει, δηλαδή, κάτι αυτονόητο. Είναι μια απρόσωπη ρύθμιση η οποία γίνεται, με δεδομένη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για λόγους ασφάλειας δικαίου. Πολλοί τραπεζικοί οργανισμοί έχουν σε αυτές τις συνθήκες πρόσθετη δυσκολία να προβούν σε τέτοιες δανειοδοτήσεις και γι’ αυτό γίνεται μια σαφής νομική οριοθέτηση ως προς το ζήτημα αυτό, χωρίς να αμφισβητούνται φυσικά οι κανόνες της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι δανειοδοτήσεις που έγιναν είτε προς κόμματα είτε προς άλλους φορείς, χωρίς να υφίστανται τέτοιες εγκριτικές αποφάσεις και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ, συνεχίζουν να αποτελούν απιστία. «Όλοι οι οποίοι εξέδωσαν τέτοιες αποφάσεις είναι υπόλογοι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Βουλή είναι κυρίαρχη και αν η πλειοψηφία δεν θέλει τη ρύθμιση, μπορεί να την ανατρέψει.
Η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη δεν έπεισε ωστόσο τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι την τροπολογία, που υιοθετήθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση και αιφνιδιαστικά τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν ακόμη και πρόσωπα που εκτίουν ποινές.
Ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε στη θέση ότι η τροπολογία δεν αφορά δάνεια που έχουν δοθεί προς τα κόμματα, κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη όμως, να την ανακαλέσει, διότι αποτελεί σκάνδαλο και κατήγγειλε ότι « παραπλανήθηκε ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση από εκείνους που ήθελαν να σβήσει το σκάνδαλο αυτό».
Κατηγόρησε μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εκθέτει αρχηγούς, οι οποίοι με τη διασύνδεση που επιχειρήθηκε αναφορικά με τα δάνεια προς κόμματα, εμφανίζονται ως ηθικοί αυτουργοί για το αδίκημα της απιστίας.
«Θα έπρεπε, όταν ψηφίστηκε η διάταξη αυτή και όταν έφτασε ο νόμος αυτός για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διάταξη αυτή να ανακληθεί» τόνισε και υπογράμμισε ότι «αν δεν αρθούμε όλοι πάνω από τα μικράτα μας και τις κακομοιριές μας, βλέπει καταστροφή στον τόπο διότι έχει γενικευθεί το "τρεις λαλούν και δύο χορεύουν"».
Πηγή: ΑΜΠΕ