Ιράκ : Οι τελευταίες εξελίξεις

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 07:47
UPD:07:56

A- A A+

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, μεά από 23 ημέρες πολέμου, είναι οι ακόλουθες :

* Απουσιάζει κάθε έννοια τάξης στη Βαγδάτη. Οι υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επικρίνουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις διότι δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν τις λεηλασίες, γεγονός που απειλεί να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην πόλη.

* Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικία του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ, που ήταν αρχηγός της μυστικής αστυνομίας.

* Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Τουρκία, ότι, η πόλη Κιρκούκ θα ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις και συμφώνησαν με το τουρκικό αίτημα για την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην περιοχή.

* Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε, ότι, Αμερικανοί και Κούρδοι στρατιώτες αναπτύσσονται στη Μοσούλη, όπου οι ιρακινές δυνάμεις δεν έδειξαν καμμία διάθεση να προβάλουν αντίσταση.

* Αραβικές πηγές ανέφεραν, ότι, ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μωχάμεντ Αλ-Ντούϊ θα φύγει από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι και τη Δαμασκό, πριν επιστρέψει στη χώρα του.

* Ο Ιρακινός Σιΐτης ηγέτης, Αμπντουλ Ματζίντ αλ-Χοέϊ, δολοφονήθηκε μαζί με ένα στενό συνεργάτη του σε τέμενος στην πόλη Νατζάφ.

Δηλώσεις

* Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μωχάμεντ Αλ-Ντούϊ : «Ολα τελείωσαν. Δεν υπάρχει κυβέρνηση την οποία να εκπροσωπώ».

* Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα : «Το επόμενο βήμα, εάν πρέπει να υπάρξει επόμενο, μετά τα όσα συνέβησαν στο Ιράκ, είναι να επικεντρωθούμε στην ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας».

Προγραμματισμένες επισκέψεις

* Παρασκευή : Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν επισκέπτεται την Αίγυπτο, για συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

* Παρασκευή/Σάββατο : Συνάντηση Πούτιν, Σιράκ και Σρέντερ στην Αγία Πετρούπολη. Στην Ουάσινγκτον συνεδριάζουν οι υπουργοί της G-7, για να συζητήσουν την πορεία της διεθνούς οικονομίας και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

* Κυριακή : Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μεταβαίνει στη Συρία.

Απώλειες

* ΗΠΑ : 106 νεκροί, 11 αγνοούμενοι

* Βρετανία : 30 νεκροί

* Ιρακινός Στρατός : Τουλάχιστον 2.320 νεκροί, συμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού στρατού.

* Ιρακινοί πολίτες : Κατά την εκτίμηση της ιρακινής κυβέρνησης (στοιχεία μέχρι τις 3 Απριλίου) 1.252 νεκροί, 5.103 τραυματίες.

Η κατάσταση στα μέτωπα

Βαγδάτη : Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν στην πόλη, αλλά υπάρχουν σποραδικά πυρά από Ιρακινούς και Αραβες ενόπλους. Χθες σκοτώθηκε ένας Aμερικανός πεζοναύτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ιρακινούς γύρω από ένα τζαμί.

Επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης, από την οποία σκοτώθηκαν «κάποιοι» Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό.

Βόρειο Ιράκ : Αεροπορικές επιθέσεις στην Τικρίτ. Οι Κούρδοι κατέλαβαν την περιοχή Χανακίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στο Κιρκούκ, αλλά οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι θα αποχωρήσουν.

Κούρδοι και Αμερικανοί μπαίνουν στη Μοσούλη, χωρίς αντίσταση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή