Προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης για νέους εκπαιδευτικούς στην Ε.Ε.

Σε 15 κράτη - μέλη
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 16:01
UPD:16:35
EU

Η επίτροπος της Κομισιόν για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλα Βασιλείου.

A- A A+

Προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης για εξατομικευμένη υποστήριξη και συμβουλές στους νέους εκπαιδευτικούς είναι πλέον υποχρεωτικά σε 15 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Κύπρο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και στην Κροατία και την Τουρκία.

Παρόλο που τα προγράμματα διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο οργάνωσης, κοινό στόχο έχουν να βοηθήσουν τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς να προσαρμοστούν στο επάγγελμα και να μειώσουν την πιθανότητα πρόωρης εγκατάλειψής του.

Η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου κάλεσε όλα τα κράτη μέλη «να βελτιώσουν την κατάρτιση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν αυτοί να αναπτύξουν πλήρως τις ικανότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και να εξασφαλίζεται υψηλής ποιότητας και καινοτόμος διδασκαλία που θα εφοδιάζει τους νέους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη σύγχρονη ζωή».

Οι περισσότεροι από τους 5 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς της Ευρώπης υποχρεούνται, σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους, να εργάζονται τουλάχιστον 35 - 40 ώρες την εβδομάδα, περιλαμβανομένων των ωρών που αφιερώνονται στην προετοιμασία και βαθμολόγηση.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων σε 32 χώρες, ο αριθμός των ωρών κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται ενεργά με τη διδασκαλία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό: ο αριθμός είναι γενικά υψηλότερος στην προσχολική εκπαίδευση και μειώνεται στις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο μέσος αριθμός ωρών διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 20.

Περίπου στο ένα τρίτο των ευρωπαϊκών χωρών οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι παρόντες στο σχολείο για περίπου 30 ώρες εβδομαδιαίως.

Δεν υπάρχει καθορισμένος υποχρεωτικός χρόνος στην Πορτογαλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία, καθώς και στην Κύπρο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην Ισλανδία στην προσχολική εκπαίδευση.

Στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, ο αριθμός των διδακτικών ωρών μειώνεται μετά από ορισμένα έτη υπηρεσίας.

Σε όλη την Ευρώπη η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Σχεδόν το ήμισυ των εκπαιδευτικών είναι ηλικίας άνω των 50 ετών στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Το ποσοστό των εκπαιδευτικών ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι ιδιαιτέρως χαμηλό στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι κατώτατοι βασικοί μισθοί των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι χαμηλότεροι από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τα επιδόματα, που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις καθαρές αποδοχές ενός εκπαιδευτικού, συνήθως καταβάλλονται για υπερωρίες ή πρόσθετα καθήκοντα. Μόνο στις μισές από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα χορηγούνται επιδόματα με γνώμονα την καλή απόδοσή τους στη διδασκαλία ή τα αποτελέσματα των σπουδαστών.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή