Οι Αραβες δε χύνουν δάκρυα για τον Σαντάμ

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 19:36

A- A A+

«Ηταν ένα σχήμα που είχαν επινοήσει, και τώρα κατέρρευσε», τραγουδούσε η Ουμ Καλσούμ, η ντίβα της αραβικής μουσικής, το 1967, και φαίνεται ότι το άσμα ταιριάζει και στην πτώση του καθεστώτος Σαντάμ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν αυτές τις ημέρες αγάλματα του Σαντάμ να αποκαθηλώνονται και πορτραίτα του να καταστρέφονται. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η δομή της εξουσίας κατέρρευσε χωρίς αντίσταση.

Παρά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, γράφει ο Μαμούν Φαντί στην εφημερίδα Asharq Al Awsat του Λονδίνου, οι Αραβες ήταν δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο Σαντάμ έστειλε τον στρατό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας εναντίον ενός πανίσχυρου στρατού. Κανείς δεν έκλαψε για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων. Ολοι γνώριζαν τον εφιάλτη που έζησαν οι Ιρακινοί τα 32 αυτά χρόνια. Ολοι ήξεραν για το όργιο βίας στο οποίο επιδίδονταν οι δύο γιοι του Σαντάμ, ο Ουντάι και ο Κουσάι.

Στο Ριάντ και στο Κάιρο κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό ένα ανέκδοτο για τον ιρακινό υπουργό Πληροφοριών, τον Μοχάμεντ Σαϊντ Σαχάφ, που επέμενε ότι οι Αμερικανοί ήταν πολύ μακριά από τη Βαγδάτη και ότι οι εικόνες που τους έδειχναν έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα είχαν γυριστεί στο Χόλιγουντ. «Οταν ο Σαχάφ πέθανε, του έστειλαν 63 αγγέλους. Οι τρεις του έκαναν ερωτήσεις για τη ζωή του, και οι άλλοι 60 προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι είχε πράγματι πεθάνει».

Είναι αλήθεια ότι πολλοί Αραβες βλέπουν τους Αμερικανούς ως δύναμη εισβολής. Ωστόσο, τα συναισθήματά τους είναι ανάμικτα.

Παρόλο που ο πόλεμος μαίνεται σε μια από τις σημαντικότερες αραβικές χώρες, δεν υπήρξαν κρούσματα βίας εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή. Δεν δολοφονήθηκαν Αμερικανοί στην Καζαμπλάνκα ή στο Αμμάν. Παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, οι Αραβες δεν ξεσηκώθηκαν για να καταστρέψουν αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι Αραβες γνώριζαν τι σημαίνει Σαντάμ. Ηξεραν για την επίθεση με χημικά αέρια εναντίον των Κούρδων και για τα κέντρα βασανιστηρίων. Πολλοί Αιγύπτιοι που είχαν μεταβεί τη δεκαετία του '80 στο Ιράκ για να εργαστούν, επέστρεψαν μέσα σε φέρετρα. Αραβες δολοφονήθηκαν από τις συμμορίες του Ουντάι Χουσεϊν επειδή είχαν υποστηρίξει λάθος ομάδα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή