«Χαλαρώνει» η ένταση ΗΠΑ-Βορείου Κορέας

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2003 07:52
A- A A+

Η Βόρειος Κορέα μοιάζει να έχει χαλαρώσει την άκαμπτη στάση της, όσον αφορά την κρίση με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, έπειτα από τον πόλεμο στο Ιράκ, υποστήριξε σήμερα νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

«Πιστεύω, πως ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές που έχουν προκληθεί στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Η Βόρειος Κορέα, μοιάζει να έχει καταστεί κάπως πιό ευέλικτη και λιγότερο άκαμπτη όσον αφορά την προσέγγισή της στον διάλογο», τόνισε ο εθνικός σύμβουλος για θέματα ασφαλείας Ρα Τζονγκ Ιλ, μεταδίδει το πρακτορείο Γιονχάπ.

«Η χαλάρωση της στάσης της Βορείου Κορέας μπορεί να πηγάζει από τη δυσμενή διεθνή της θέση», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε, ότι, η αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ έχει αναγκάσει την ηγεσία της Βορείου Κορέας να επιδιώξει μία ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει από εξαμήνου μεταξύ της χώρας και των ΗΠΑ για τα πυρηνικά.

Πάντως και οι δύο αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι, ενδέχεται και η επιρροή της Κίνας στη Βόρειο Κορέα να έχει οδηγήσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ στη μεταστροφή του αυτή.

Το περασμένο Σάββατο το καθεστώς του Βορρά δήλωσε πως δέχεται κάθε μορφή διαλόγου με τις ΗΠΑ, υπαναχωρώντας από την άκαμπτη στάση του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή