Ιταλία: Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 13:17
UPD:14:28
REUTERS/TONY GENTILE

Ο πρόεδρος Τζιότζιο Ναπολιτάνο αναμενόταν να έχει διαδοχικές συναντήσεις της μισής ώρας με όλους τους επικεφαλής της βουλής και της γερουσίας, χωρίς τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων. 

A- A A+

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο άρχισε σήμερα νέο γύρο σύντομων διαβουλεύσεων, που θα μπορούσε να καταλήξει στον διορισμό εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος αναμενόταν να έχει διαδοχικές συναντήσεις της μισής ώρας με όλους τους επικεφαλής της βουλής και της γερουσίας, χωρίς τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων. Οι συναντήσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα.

Έχοντας χθες απειλήσει με παραίτηση και επικρίνει σφοδρά «τις αποτυχίες και την ανευθυνότητα» των πολιτικών σχηματισμών μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, ο κ. Ναπολιτάνο φαίνεται αποφασισμένος να επιταχύνει τις διαδικασίες και ενδέχεται να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό ακόμα και εντός της ημέρας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιταλία: Ευρεία συμμαχία για κυβέρνηση αναζητεί ο Ναπολιτάνο

Αρχίζουν και πάλι οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Από το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, διεμήνυσε προς όλες τις πτέρυγες πως μόνο μια ευρεία συμμαχία είναι ικανή να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες. «Δεν μπορούμε πλέον να αρνηθούμε το καθήκον για διάλογο, για την αναζήτηση πιθανών λύσεων. Απαιτούνται γρήγορες και καθαρές αποφάσεις για να προχωρήσουν επειγόντως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επιβιώσουμε και πρέπει να βελτιώσουμε την ιταλική δημοκρατία και την ιταλική κοινωνία».

Ένα από τα επικρατέστερα ονόματα είναι ο 75χρονος σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης τα ονόματα του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, και του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή