Καναδάς: Η αστυνομία επιβεβαιώνει τη σύλληψη δύο ύποπτων ανδρών για τρομοκρατία

Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον σιδηροδρομικού συρμού
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 23:26
UPD:23/04/2013 11:04
REUTERS/MARK BLINCH

Το σχέδιο αφορά στην «εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης» εναντίον επιβατηγού σιδηροδρομικού συρμού.

A- A A+

Η καναδική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά δύο ανδρών για «συμμετοχή σε σχέδιο της Αλ Κάιντα που αφορά στην «εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης» εναντίον επιβατηγού σιδηροδρομικού συρμού.

Η Καναδική Βασιλική Έφιππη Αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα των συλληφθέντων, του 30χρονου Σιχέμπ Εσεγάιερ και του 35χρονου Ράεντ Τζάσερ, κάτοικοι του Μόντρεαλ και του Τορόντο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είναι καναδοί υπήκοοι, λάμβαναν συνδρομή από στοιχεία της Αλ Κάιντα στο Ιράν.

REUTERS

 

 

Η εφημερίδα National Post, η οποία επικαλείται συναδέλφους του Εσεγάιερ στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (INRS) στη Βαρέν του Κεμπέκ, και ένα γείτονα του Τζάσερ στο Τορόντο, αναφέρει ότι ο πρώτος είναι Τυνήσιος και ο δεύτερος Παλαιστίνιος, πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έχει καθεστώς μόνιμου κάτοικου στον Καναδά.

Πάντως «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να δείχνει πως οι επιθέσεις αυτές υποστηρίζονταν από το (ιρανικό) κράτος», διευκρίνισε η αστυνομία χωρίς να επεκταθεί.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Καναδάς: Τρομοκρατικό χτύπημα σε τρένο απέτρεψαν οι αρχές

Δύο άνδρες συνέλαβε η καναδική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής σε σχέδιο της Αλ Κάιντα για χτύπημα εναντίον τρένου. Οι αρχές του Καναδά πιστεύουν ότι απέτρεψαν ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδιάζονταν με την υποστήριξη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης με βάση το Ιράν και θα προκαλούσε πολλά θύματα. Οι δύο συλληφθέντες Σιχέμπ Εσεγάιερ και Ράεντ Τζασέρ, ήταν κάτοικοι του Μόντρεαλ και του Τορόντο αντίστοιχα, αλλά όχι Καναδοί πολίτες.

Αν το σχέδιό τους είχε τεθεί σε εφαρμογή, θα είχαν τραυματιστεί σοβαρά ή ακομά και σκοτωθεί αθώοι άνθρωποι, δήλωσε αστυνομικός ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να έχουν ανάμειξη στις εκρήξεις στη Βοστώνη.

Οι καναδικές αρχές επισήμαναν πως η επίθεση «βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας» και πως «καμιά επίθεση δεν ήταν επικείμενη».

REUTERS

«Ο Καναδάς δεν θα ανεχτεί καμία τρομοκρατική ενέργεια ούτε θα χρησιμοποιεί ως ένα καταφύγιο για τρομοκράτες ή όσους υποστηρίζουν τέτοιες δραστηριότητες», δήλωσε ο καναδός υπουργός δημόσιας ασφάλειας.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι τα δύο άτομα που συνελήφθησαν  είχαν στήριξη από μέλη της Αλ-Κάιντα εγκατεστημένα στο Ιράν.

«Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και δεν προσκομίστηκαν έγγραφα από την καναδική πλευρά που να τις στηρίζουν», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε ιδεολογική ταύτιση μεταξύ του Ιράν και εξτρεμιστικών οργανώσεων, ειδικά της Αλ Κάιντα, και ότι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή