Η αμερικανική κεντρική διοίκηση, CENTCOM, για τον ιρακινό στρατό

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2003 14:08
A- A A+

Ο ιρακινός στρατός «μοιάζει να έχει τελειώσει ως οργανωμένη μαχητική δύναμη», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), στο Κατάρ.

«Θα ήταν πρόωρο να πούμε πως ο πόλεμος τελείωσε όσο η αντίσταση συνεχίζεται», δήλωσε ο λοχαγός, Φρανκ Θορπ, στο στρατόπεδο Ας-Σαλίγια, τη βάση της Centcom στο Κατάρ, προς δημοσιογράφους οι οποίοι τον ρωτούσαν για τη μάχη για την κατάληδη του Τικρίτ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Η μάχη αυτή «βρίσκεται σε εξέλιξη», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως όταν γίνονται συγκρούσεις «είναι λυσσαλέες, αλλά δεν είναι οργανωμένες».

Ενας άλλος Αμερικανός εκπρόσωπος, ο υπολοχαγός Χέρμπερτ Τζόζι, είχε προηγουμένως δηλώσει, πως τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Τικρίτ συναντούν μια «κάποια αντίσταση», η οποία δεν προχωρεί πέρα από «σποραδικούς πυροβολισμούς».

Ο εκπρόσωπος αυτός, είχε αρνηθεί πάντως, να δηλώσει, πως, η πόλη έχει πέσει ή ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται εκεί, αμερικανικά τεθωρακισμένα ήλεγχαν σήμερα το πρωΐ το κέντρο της πόλης και η κατάσταση ήταν ήρεμη.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλις πέσει το Τικρίτ να τελειώσει ο πόλεμος», είχε δηλώσει προηγουμένως προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, ο συνταγματάρχης Αλ Λόκγουντ, προσθέτοντας ότι «σχεδόν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό».

Η επίσημη ανακοίνωση για την πτώση του Τικρίτ, κοιτίδας της φυλής του Σαντάμ Χουσεΐν, πρόκειται να επιβεβαιώσει συμβολικά το τέλος του ιρακινού καθεστώτος, λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, στις 20 Μαρτίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή