Σε ηγετική δύναμη στις προσπάθειες μετάβασης στην καθαρή ενέργεια αναδεικνύεται η Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έκθεσης της ΜΚΟ Pew Charitable Trusts, η χώρα αποτελεί πλέον «ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης στον τομέα της καθαρής ενέργειας για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο», καθώς μεταξύ 2011 και 2012 οι επενδύσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 20.500%.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η χώρα έρχεται πλέον ένατη στη λίστα των ιδανικότερων προορισμών για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των G20, ενώ το 2011 ήταν τελευταία. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια χάρη στην εφαρμογή εντατικού προγράμματος διαγωνισμών, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη ανατεθεί σχεδόν 30 έργα.
«Η Νότια Αφρική, έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη εθνικών προγραμμάτων καθαρής ενέργειας σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη μέσα στο 2012», σημειώνει η έκθεση της Pew. «Ο ηλιακός της κλάδος προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι – ή το 80% των συνολικών επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια. Άλλα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν στον αιολικό κλάδο της χώρας.»
Στην πρώτη θέση της λίστας πάντως παραμένει η Κίνα, με επενδύσεις ύψους άνω των 65 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των επενδύσεων στις ΑΠΕ σε όλα τα κράτη του G20. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της αγγίζει πλέον τα 152GW, η μεγαλύτερη στον κόσμο, όμως την ίδια ώρα η Κίνα παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής παγκοσμίως.
Σε επίπεδο επενδύσεων, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, όπως καταδεικνύει ο πίνακας που συνοδεύει την έκθεση της Pew. Η οργάνωση σημειώνει ότι, ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως μειώθηκαν το περασμένο έτος, αυτό δεν αναιρεί τη συνολική τάση ανάπτυξης. «Χώρες με ισχυρές πολιτικές προσελκύουν επιτυχώς επενδύσεις», σημείωσε η Φίλις Κατίνο, επικεφαλής του τμήματος καθαρής ενέργειας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών χαρακτηρίζεται από γεωγραφικές και τεχνολογικές μεταβολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 22% πέρυσι, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες.