Θέατρο - Θάνατος και έρωτας σε μία πράξη

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 10:06
UPD:10:30
G.CHRYSOCHOIDIS
A- A A+

Μία από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας δραματουργίας, που άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ου αιώνα, τιμά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), με την παράσταση «Χρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ».

Βασισμένη σε δύο μονόπρακτα του μεγάλου ρώσου συγγραφέα, η παράσταση – φόρος τιμής στον Αντόν Τσέχωφ (1860 – 1904), που αποτελείται από το «Κύκνειο άσμα» και την «Κυρία χωρίς σκυλάκι», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Αποτυπώνοντας στα έργα του τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής, με τους ήρωές του να είναι άνθρωποι, κυρίως, της ανώτερης τάξης, που σπαταλούν τη ζωή τους στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της ρωσικής επαρχίας, ο Αντόν Τσέχωφ καθόρισε την πορεία του σύγχρονου θεάτρου.

Στο «Κύκνειο άσμα», ένας απόμαχος ηθοποιός, που θυσίασε την προσωπική του ευτυχία για το θέατρο, κάνει τον απολογισμό της χαμένης ζωής του, χρωματίζοντας την ήττα της ψυχής του με τρόπο τραγικό, αλλά και κωμικό.
Ο παράνομος έρωτας δύο αταίριαστων ανθρώπων, που υπερέβησαν τα κοινωνικά στερεότυπα, περιγράφεται στο μονόπρακτο «Κυρία χωρίς σκυλάκι», το οποίο είναι μια διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού για το θέατρο, βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ, «Η κυρία με το σκυλάκι».

Σαν όργανο μετάγγισης…

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Καλατζόπουλος, σημειώνει: «Ο έρωτας και ο θάνατος. Κανένας δεν μπορεί να τους ξεφύγει. Τίποτα δε μένει ανεπηρέαστο από την καταλυτική τους δύναμη. Καμιά σημαντική μας απόφαση, σκέψη, πράξη, δεν είναι ανεξάρτητη από τη σιωπηλή, αλλά άγρια μάχη, που διεξάγεται μέσα μας ανάμεσα στον πόθο για αιωνιότητα που μας εμπνέει ο έρωτας και τον τρόμο της προσωρινότητας, που μας υποβάλλει η επίγνωση ότι κάποια μέρα αυτός ο κόσμος θα υπάρχει χωρίς εμάς. Αυτός είναι ο άξονας που διαπερνά τα δύο εκ πρώτης όψεως διαφορετικά μονόπρακτα.

Εμείς δουλέψαμε “αλά παλαιά” που λένε. Αφήσαμε τη φωνή του Τσέχωφ να σταλάξει στην ψυχή μας, να την ξεσηκώσει και μετά να τη γαληνέψει. Να την οργώσει, να τη γονιμοποιήσει και να την ξεχορταριάσει. Να την καταστήσει ικανή να λειτουργήσει σαν καλός αγωγός του ανθρωπισμού, σαν όργανο μετάγγισης λίγου από το ζωντανό αίμα του απόντος Τσέχωφ στις φλέβες σας…».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια - φωτισμοί: Γιάννης Καλατζόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος. «Η κυρία χωρίς σκυλάκι»: Παίζουν: Τάσος Πανταζής, Λουκία Βασιλείου. «Το κύκνειο άσμα»: δραματική σπουδή σε μία πράξη του Αντόν Τσέχωφ: μετάφραση: Γιώργος Θέμελης. Παίζουν: Τάσος Πανταζής, Λευτέρης Λιθαρής.

Πληροφορίες

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2 – Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό - ομαδικό - άνω των 65: 8 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ: Εθνικής Αμύνης 2 και Βασιλικό θέατρο στην Πλατεία Λευκού Πύργου (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), καταστήματα Public Θεσσαλονίκης και στο 13855 και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς