Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/4/2003) Μέρος 7/8

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2003 21:07
A- A A+

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις εκ μέρους της Εισαγγελίας. Διευκρινίζω και πάλι, ενώ σε άλλους μάρτυρες επιδεικνύονται συγκεκριμένες φωτογραφίες, φωτογραφία, 1, 2, 3. Και στη δικογραφία υπάρχει φωτοαντίγραφο αυτών των φωτογραφιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι διαβάζουμε την κατάθεση ενώπιον του κ. Ανακριτή όπως τον έχω δει στη τηλεόραση, στις εφημερίδες και τις φωτογραφίες – πληθυντικός – φωτογραφίες που μου δείχνετε και εσείς σήμερα. Όμως στο δικό μου τουλάχιστον αντίγραφο από την δικογραφία, δεν υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες.

Και σαφέστατη ήταν η κα μάρτυς, αυτή η φωτογραφία που μου δείχνετε, δεν είναι αυτή που μου επεδείχθη. Και βεβαίως – εάν δεν κάνω λάθος – επεδείχθη στην κα μάρτυς τώρα φωτοαντίγραφο της φωτογραφίας του κ. Τζωρτζάτου. Και πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζει πανηγυρικά στον Ανακριτή τον κ. Τζωρτζάτο, όταν μας δηλώνει ότι δεν είναι αυτή η φωτογραφία που μου επεδείχθη; Τι έχει κάνει δηλαδή ο κ. Ανακριτής σ’ εκείνη την περίπτωση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως μπορούμε να βρούμε την καθ’ αυτού φωτογραφία;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είναι φωτογραφία που έχει επιδειχθεί του κ. Τζωρτζάτου σε άλλον μάρτυρα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Φωτογραφίες λέει μου επεδείχθησαν?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Φωτογραφία, αυτή τουλάχιστον είχα εγώ ως φωτογραφία του κ. Τζωρτζάτου στα χέρια μου.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν δούμε όμως την πρωτότυπη φωτογραφία, που θα υπάρχει οπωσδήποτε, ας την ξαναρωτήσουμε πάλι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε πρόεδρε η μάρτυς ήταν σαφής. Δεν είναι αυτή η φωτογραφία που μου επεδείχθη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πολυφαίνεται σ’ αυτό το πράγμα, είναι μια φωτοτυπία. Ας δούμε και την κυρίως φωτογραφία, διερευνούμε την αλήθεια όλοι μας. Ας την βρούμε ολόκληρη.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση στην κα μάρτυρα. Ο κ. Πρόεδρος θέλει κάτι να ρωτήσει.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνηση να κάνουμε μόνο, γιατί ίσως να μην κατάλαβα καλά. Είπατε ότι από εκεί που έφυγε το αντικείμενο εκείνο, το είπατε βόμβα δεν έχει σημασία, ήταν σε κτίριο των οδών;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν μέσα στη πολυκατοικία Βουλής και Περικλέους.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σταθείτε εδώ μήπως κάνετε κάποια σύγχυση, γιατί πράγματι Περικλέους ήταν.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ναι, είναι κάθοδος της Καραγεώργη Σερβίας η Περικλέους. Και αυτό είναι συνέχεια μεταξύ Περικλέους, Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτό ήθελα μόνο να διευκρινιστεί τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Έχετε το λόγο η πολιτική αγωγή.

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο κ. Ανακριτής είπατε ότι σας έδειξε φωτογραφίες. Εσείς κάνατε κάποια κατάθεση?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ακούγεστε όμως κύριε Κατσαντώνη.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν έδωσα στον κ. Ανακριτή συμπληρωματική κατάθεση. Έδωσα μόνο στην Αστυνομία που είχανε την πρώτη μου κατάθεση.

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κυρία μου δεν λέγεστε Στράτου Αντωνία;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Στράτου Αντωνία, εξετάζεστε ενόρκως στο κ. Ανακριτή στις 2.10.2002, ενώπιον του Ανακριτή Εφέτη Θεοχάρη Μπίρμπου. Να μου πείτε πρώτα εάν είναι αυτή η όχι η κατάθεσή σας.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Πήγα και μου διάβασε?

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: ¶ρα αυτά τα από πάνω τα είπατε εσείς και τα υπογράφετε.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν τα είπα στον κ. Ανακριτή. Ήταν η κατάθεσή μου εκεί από την Αστυνομία. Δεν έδωσα καμία κατάθεση συμπληρωματική εγώ.

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κυρία μου λέει εδώ, «αναφέρομαι στην από 16.7.92 προανακριτική μου κατάθεση την οποία μου αναγνώσατε και επιβεβαιώνω το περιεχόμενό της, συμπληρωματικά έχω να καταθέσω ένα από τα δυο άτομα στην μοτοσικλέτα για τα οποία έχω καταθέσει στην προανάκριση, ομοιάζει πάρα πολύ με τον Τζωρτζάτο, όπως τον έχω δει στην τηλεόραση, στις εφημερίδες και στις φωτογραφίες που μου δείχνετε›. Και υπογράφετε. Δεν είναι κατάθεση αυτή συμπληρωματική; Λέει ψέματα ο Ανακριτής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν εδώ πέρα μια φωτογραφία καθαρή. Σας έδειξαν αυτή τη φωτογραφία ναι ή όχι;

Α.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, κατονομάζει κατηγορούμενο, δεν είναι αστείο. Αυτό το ότι κατονομάζει κατηγορούμενο το έχει ξεχάσει;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου έδειξε ο κ. Ανακριτής και ήταν σκούρα, το μελαχρινό. Δεν ήταν η φωτογραφία αυτή εδώ ούτε εκείνη. Ήταν μια φωτογραφία διαφορετική. Ήταν σκούρα φωτογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς όμως είπατε, προσέξτε, εκτός απ’ αυτό, είπατε ότι, «το είχα δει στη τηλεόραση, εφημερίδες κλπ και αναγνωρίζω Τζωρτζάτο›. Κατονομάζετε, όπως είπε και ο κ. Κατσαντώνης, συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν είπατε δηλαδή, ότι να αυτός είναι στη φωτογραφία, βρείτε εσείς ποιος είναι. Λέτε αναγνωρίζω τον Τζωρτζάτο. Πού τον ξέρετε τον Τζωρτζάτο; Πού τον ξέρατε τότε τον κ. Τζωρτζάτο;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ούτε και αυτή είναι η φωτογραφία που μου δείξανε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε την φωτογραφία. Πείτε μου εμένα, που το είχατε δει λέτε στην τηλεόραση. Δηλαδή εάν τον δείτε τον κ. Τζωρτζάτο, μπορείτε να τον αναγνωρίσετε σήμερα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Εμένα μου διάβασε την κατάθεσή μου που είχα δώσει τότε και με τα χαρακτηριστικά που μου έδειξε ?.του είχα πει εγώ σ’ αυτόν που μου είχε κάνει το σκίτσο του είχα πει, ότι ήταν ένας καστανός πίσω σκούρο λοξό το μαλλί και ήταν και ο μπροστινός προς το μελαχρινό, τότε στην κατάθεσή μου, ο οποίος είχε άδειους κροτάφους εδώ πίσω, κοντό τραβηχτό μαλλάκι. Και είχα δει εγώ, μου λέει μοιάζει με κανέναν απ’ αυτούς; Από τους κροτάφους και από το μαλλί εδώ όπως έχει τους άδειους κροτάφους, η φωτογραφία αυτή ήταν τελείως διαφορετική από αυτή, μόνο με τους άδειους κροτάφους, είπα ότι με τους άδειους κροτάφους και με το πυκνό μαλλάκι που έχει εδώ πάνω, του μοιάζει καταπληκτικά. Δεν είπα όμως με βεβαιότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά είπατε όμως το όνομα Τζωρτζάτος.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μα μου έδειξε τόσες φωτογραφίες. Μου λέει, είναι αυτός; Δεν είναι. Είναι αυτός; Και του λέω, έρχεται σ’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία εσείς είπατε, από τις φωτογραφίες στις εφημερίδες, από την τηλεόραση?

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν ανέφερα τις εφημερίδες, είπα ότι από την τηλεόραση τον είδα λίγο και έφερνε στους κροτάφους, στο πρόσωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιον έφερε; Είπατε όνομα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν είπα όνομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και έγραψε ο Ανακριτής όνομα, χωρίς να το πείτε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου έδειξε τη φωτογραφία μετά και του λέω, ότι μοιάζει εδώ στους κροτάφους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε την φωτογραφία. Εσείς τώρα λέτε ότι μοιάζει στο Τζωρτζάτο είπατε όνομα εσείς. Βλέπετε λοιπόν..

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου έδειξαν φωτογραφίες και λέω ότι μοιάζει λίγο σ’ αυτόν και μου λέει, μοιάζει στο Τζωρτζάτο; Του λέω, μοιάζει σ’ αυτό εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε ο Ανακριτής ότι μοιάζει στο Τζωρτζάτο και μετά το είπατε εσείς.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν έβαλα το χέρι μου να το πω εγώ, του λέω απλώς μοιάζει με τα στοιχεία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το όνομα με ενδιαφέρει, το όνομα Τζωρτζάτος πώς προέκυψε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν το είπα εγώ. Μου έδωσε τις φωτογραφίες?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς βλέπατε τηλεόραση απ’ ότι καταλαβαίνω και βλέπατε τα πρόσωπα, και κάθε φορά τους περνάγανε, τους ξαναπερνάγανε με τα αλεξίσφαιρα που τους πηγαίνανε από εδώ από εκεί, βάζανε και κάτι άλλες φωτογραφίες κλπ. Και ήδη κατά κάποιο τρόπο υπήρξε μια μεγάλη δημοσιότητα και είχαν τακτοποιηθεί τα πρόσωπα. Έβλεπα τον άλφα, έλεγα αυτός είναι ο κ. Μαργαρίτης, αυτός είναι ο κύριος τάδε.

Πείτε μου τώρα Τζωρτζάτο είχατε συνειδητοποιήσει εσείς από την τηλεόραση ποιο πρόσωπο είναι; Ναι ή όχι; Είχατε δηλαδή πει ότι, εγώ βλέπω στη τηλεόραση αυτά τα πρόσωπα που περνάνε και ξαναπερνάνε. Ένα απ’ όλα τον λένε Τζωρτζάτο. Ξέρατε εάν τον βλέπατε, ότι αυτός είναι ο Τζωρτζάτος ή όχι; Από την τηλεόραση και μόνο.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Από την τηλεόραση όχι. Μόνο εκείνο που θυμήθηκα τον άνθρωπο επάνω στην μηχανή ήταν από τους άδειους κροτάφους, τίποτα άλλο. Δεν το ήξερα το όνομά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΄Οχι τότε που τον είδατε στην μηχανή, δεν τον ξέρατε. Από την τηλεόραση. Δηλαδή πριν πάτε στον Ανακριτή είχε προηγηθεί η τηλεόραση. Βλέπατε, βλέπατε πρόσωπα και ονόματα από κάτω. Καταλάβατε τελικά εκεί που τα βλέπατε ότι κάποιος απ’ όλους είναι ο Τζωρτζάτος τέλος πάντων για να δούμε ποιος ήταν;

Καταλάβατε τότε, ή δεν καταλάβατε; Ότι κάποιος απ’ όλους είναι ο Τζωρτζάτος και ότι ο Τζωρτζάτος έχει αυτή τη φυσιογνωμία και αυτή την εικόνα. Το είχατε καταλάβει τότε από την τηλεόραση; Ότι κάποιος απ’ όλους είναι ο Τζωρτζάτος και ότι ο Τζωρτζάτος είναι αυτός που έχει αυτή την εικόνα, ή δεν το είχατε καταλάβει και περιμένατε δηλαδή ο Ανακριτής να σας δείξει φωτογραφία; Ή ξέρατε εσείς από την τηλεόραση ότι ο Τζωρτζάτος είναι αυτός;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι μου έδειξαν τις φωτογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια, εγώ δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Ακούστε κυρία να δείτε έχετε πει πολύ σοβαρή κουβέντα, αναγνωρίζω αυτό τον άνθρωπο και τον κατονομάζετε. Δηλαδή καταλαβαίνετε, είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε.

Και τώρα έρχεστε και μου λέτε?.από πού τον γνωρίζατε; Λέτε από την τηλεόραση. Και σας ρωτώ, είχατε συνειδητοποιήσει στην τηλεόραση ότι κάποια απ’ αυτές τις φυσιογνωμίες, τα πρόσωπα που παρελαύνουν στην τηλεόραση, ο τάδε είναι ο Τζωρτζάτος; Αυτόν που βλέπω στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή είναι ο Τζωρτζάτος; Έστω και αν δεν υπήρχαν τα πράγματα από κάτω; Δεν το είχατε συνειδητοποιήσει; Ναι ή όχι.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχα δει στην τηλεόραση, δεν λέω ότι δεν τους είχα δει στην τηλεόραση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν ξέρατε ότι ένας απ’ όλους ήταν ο Τζωρτζάτος ναι ή όχι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ωραία είχα δει στην τηλεόραση ότι ένας απ’ όλους ήταν ο Τζωρτζάτος. Αλλά δεν πήγα επειδή τον είχα δει στην τηλεόραση, να πω στον Ανακριτή, ότι ξέρετε τον είδα στην τηλεόραση και είναι σώνει και καλά αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Σας λέω ότι τον είχατε δει και ξέρατε ότι κάποιο απ’ αυτά τα πρόσωπα ήταν ο Τζωρτζάτος;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είδατε λοιπόν ένα πρόσωπο ότι είναι ο κ. Τζωρτζάτος, πήγε στο μυαλό σας εκείνη τη στιγμή να πείτε, α! ήταν αυτός που είδα στο μηχανάκι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ότι πήγε στο μυαλό μου, πήγε στο μυαλό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί πήγε; Έμοιαζε ή δεν έμοιαζε; Εγώ δεν πάω στον Ανακριτή, πάω εκεί, στη τηλεόραση που λέτε. Ας πούμε ότι, είχατε δει λέτε τηλεόραση, είχατε δει τα πρόσωπα?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε έχω παρακαλέσει για σεβασμό, διαφορετικά θα αναγκαστώ να τον επιβάλω. Δεν θέλω να φθάσω σε άκρα, δεν είναι σωστό. Ο Πρόεδρος ότι θέλει και όπως θέλει ρωτάει και δεν του κάνετε λογοκρισία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, όπως ξέρετε εγώ θα δώσω μια ψήφο στο τέλος. Εσείς θα κάνετε την υπεράσπισή σας με τον οίστρο τον ωραίο που σας διακρίνει, αλλά εγώ στο τέλος έχω το βάρος μιας απόφασης.

Αφήστε με να ρωτάω όπως το λέει η ψυχή μου αυτή την ώρα. Δεν πάω εγώ, ούτε να μπλέξω κανέναν, απεναντίας εάν μπορέσω και να τους ξεμπλέξω, πάλι το ίδιο ευχαριστημένος θα είμαι. Αρκεί να βρεθεί η αλήθεια. Ποια θα είναι η αλήθεια ψάχνω εγώ.

Και ξέρετε ψάχνω την αλήθεια εναγώνια από την αρχή. Για πείτε μου λοιπόν κυρία, σ’ αυτό που σας ρωτάω; Είπατε εκείνη την ώρα που τον είδατε στην τηλεόραση, α! αυτός ήταν με την μηχανή; ΄Η είπατε, ότι όπως περνάνε όλοι αδιάφορα, δεν γνώρισα κανέναν; Πάει τελείωσα, δεν γνώρισα κανέναν, είναι καλό αυτό, είναι το ίδιο καλό για μένα. Ή γνώρισα λίγο τον άλφα. Ή ελάχιστα, ή λίγο περισσότερο; Διότι δεν είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια να τα θυμόμαστε και όλα καλά. Ούτε και εμείς επιμένουμε. Γιατί και οι φυσιογνωμίες αλλάζουν και όλα.

Τι κάνατε εσείς λοιπόν στο μυαλό σας εκείνη την ώρα που είδατε στην τηλεόραση; Σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να ήταν αυτός με το μηχανάκι; Ναι ή όχι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είπα, ότι μου πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί ήταν αυτός με το μηχανάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαιότητα όμως δεν θα είχατε φαντάζομαι, ή είχατε βεβαιότητα απόλυτη;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν το λέω με?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε λοιπόν τι πάτε στον Ανακριτή και του λέτε, αυτός ήταν ο Τζωρτζάτος που έβλεπα στην τηλεόραση, ήταν ο άνθρωπος στο μηχανάκι; Καταλάβατε; Δηλαδή μην μπλέκουμε κανέναν, δεν θέλω να μπλεχτεί αν δεν είστε βεβαία.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν μπλέκω κανέναν. Επαναλαμβάνω, μου λένε, είναι αυτός; Αναγνωρίζεις κανέναν; Είδα την δικογραφία και από τους άδειους κροτάφους του είπα ότι, μοιάζει σ’ αυτόν. Δεν λέω τίποτα άλλο παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε οι κύριοι συνάδελφοι. Παρακαλώ κ. Μαύρο έχετε το λόγο.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Κυρία Στράτου να σας παρακαλέσω, γιατί δεν ήρθατε εκείνη την ημέρα που είχαν πει τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν το άκουσα. Τώρα τελευταία είχα προσωπικό μου πρόβλημα και δεν έβλεπα καθόλου τηλεόραση το βράδυ. Δεν το άκουσα.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Την πρώτη ημέρα είχατε έρθει;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχα έρθει και ήταν πολύς κόσμος και φύγαμε γύρω στις 12.30 η ώρα. Είχαμε έρθει.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Να σας παρακαλέσω τώρα τα εξής. Είπατε αυτά τα οποία είπατε για τις μηχανές, γιατί ουσιαστικά εσείς αυτά λέτε για τις μηχανές. Έτσι δεν είναι; Πού είδατε μηχανές να φεύγουν, εσείς είδατε με δυο άτομα.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα δυο άτομα.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Τι ήταν αυτό το τόσο περίεργο που είδατε μια μηχανή με δυο άτομα να φεύγει, ώστε αισθανθήκατε την ανάγκη;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Τι ήταν. Ήταν η άνεση που κάθονταν επάνω στη μηχανή και ο αέρας που κάθονταν πάνω στη μηχανή και η συζήτηση που είχαν, μπορεί να μην ήξερα τι λένε, αλλά συζητάγανε και ήταν άνετοι πάνω στη μηχανή.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Και αυτό σας έκανε εντύπωση γιατί; Δυο άτομα σε μια μηχανή και συζητάνε.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ναι εντάξει ανεβαίνουν πολλά άτομα πάνω στην μηχανή και συζητάνε, αλλά όχι μ’ αυτή την άνεση και τον αέρα που είχαν πάνω στην μηχανή. Δηλαδή είδα δυο άτομα στιλάτα? δεν μπορώ να σας πω πόσο ψηλός ήταν, αλλά ήταν αδύνατα, ήταν περιποιημένα άτομα, καθαρά άτομα και άτομα που τραβάνε την προσοχή.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Είχε ακουστεί η έκρηξη όταν τους είδατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν μετά καθόμασταν στο παγκάκι?.στο γυρισμό καθόμασταν σε ένα παγκάκι και πέρασε η μηχανή αυτή από εκεί.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Σας ρωτάω γιατί εγώ κ. Στράτου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μνήμη σας και θα σας πω γιατί, δεν σας κάνω κομπλιμέντο. Γιατί εσείς θυμόσαστε ακόμα και το σάντουιτς που τρώγατε με τον κ. Τσουκαλά. Και γι’ αυτό βλέπετε ότι σας παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή. Τώρα είπατε ότι ήταν ο κ. Τσουκαλάς μαζί σας έτσι δεν είναι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Επειδή δεν είναι πολύ καθαρό, αυτόν που είδατε ότι είναι ο κ. Τζωρτζάτος, ή μοιάζει με τον κ. Τζωρτζάτο ή οτιδήποτε, ήταν αυτός που οδηγούσε τη μηχανή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Αυτός που οδηγούσε την μηχανή.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Τώρα ο κ. Τσουκαλάς που ήταν μαζί, είδε τα ίδια πράγματα με σας;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μαζί είμαστε.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Λέω μήπως είδε τίποτα παραπάνω εκείνος;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν ξέρω, γιατί εγώ τον κ. Τσουκαλά έχω να τον δω επτά χρόνια.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Σύμφωνοι. Τότε τι συζητήσατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Τότε συζητάγαμε, κριτικάραμε απλώς και λέγαμε, μπορεί να ήταν και αυτοί οι δυο οι δολοφόνοι που ήταν πάνω στη μηχανή, το συζητάγαμε.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Γιατί πέρασε από το μυαλό σας ότι αυτοί οι δυο μπορεί να ήταν οι δολοφόνοι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν ξέρω εκείνη τη στιγμή γιατί πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί να ήταν αυτοί. Και του κ. Τσουκαλά αυτό του πέρασε, ότι μπορεί να ήταν αυτοί.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Ο κ. Τσουκαλάς δίνει μια εξήγηση βέβαια. Λέει ότι ενώ όλος ο κόσμος μαζευόταν να δει τι γίνεται, αυτοί ήταν άνετοι και φεύγανε με την μοτοσικλέτα τους, αυτό λέτε και εσείς; Είναι αυτό; Ή υπήρχε τίποτα άλλο;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι, όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τσεβά έχετε το λόγο.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Κυρία μάρτυς εργαζόσασταν πόσα χρόνια στην περιοχή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: 30 χρόνια.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Και συνεχίζετε να εργάζεστε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Θυμηθείτε, το 1992, καταθέσατε πριν ότι το κατάστημα στο οποίο εργάζεστε του κ. Ωρολογά, ήταν ανοιχτό εκείνη την ημέρα, μιλάμε για τις 4 το απόγευμα.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Εγώ δεν είπα τέσσερις, είπα μεταξύ 14.30 με 14.45, αλλά επειδή ήταν τουριστική περιοχή μέναμε ανοιχτά όλη την ημέρα.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Μάλιστα να μείνω σ’ αυτό. Γνωρίζετε εάν τα καταστήματα μένουν όλη την ημέρα ανοιχτά;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Εκείνη την εποχή νομίζω ότι δεν είχε εφαρμοστεί ακόμα να μένουν όλα τα καταστήματα ανοιχτά. Μένανε μόνο τα καταστήματα που ήταν τουριστικά.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Αυτά είναι αρκετά σε αυτή τη περιοχή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν πάρα πολλά βεβαίως.

κ.ΤΣΕΒΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Παρακαλώ.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Κύριε Πρόεδρε μια μόνο διευκρινιστική ερώτηση, επειδή μου έκανε και εντύπωση. Κυρία μάρτυς είπατε ότι το χαρακτηριστικό που συγκροτήσατε ήταν οι άδειοι, τι είπατε ακριβώς; Θέλω απλώς, δεν ξέρω εάν έχω και την άδεια των συναδέλφων μου, να μου πείτε πόσοι από τους συναδέλφους έχουν άδειους κροτάφους, πιστεύω ότι θα βρείτε πλείονες; Δηλαδή είναι χαρακτηριστικό γενικώς των Ελλήνων να έχουν άδειους κροτάφους, ή είναι κάτι που θα μπορούσε να σας τραβήξει την προσοχή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: ΄Οχι έχουν πάρα πολλοί.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Πολύς κόσμος. Δηλαδή πιστεύετε ότι θα ήταν ειδοποιός διαφορά αυτή που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στην ταυτοποίηση ή αναγνώριση κάποιου ανθρώπου; Γιατί μόνο σ’ αυτό εστιάσατε, γι’ αυτό σας ρωτάω. Μου έκανε έτσι λίγο εντύπωση.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου έκανε εντύπωση τότε, γιατί είχε μόνο λίγο άδειους κροτάφους, εδώ έχουν πολλοί έχει και ο κύριος εδώ, αλλά δεν είναι το ίδιο. Μου έκανε εντύπωση τότε που είχε άδειους κροτάφους εδώ και πήγαινε το μαλλάκι ίσιο πίσω και πολύ κοντό.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Ναι σίγουρα, αλλά το μαλλί αλλάζει. Για πείτε μου τότε για το συγκεκριμένο μαλλί ήταν τότε κοντό πάλι; Είστε σίγουρη ότι δεν ήταν μακρύ;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν ήταν μακρύ, ήταν κοντό το μαλλί. Ενώ ο άλλος που ήταν στο πίσω κάθισμα, είχε λίγο πιο μακρύ μαλλάκι.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: Ναι αλλά το μαλλί βέβαια είπαμε, ότι ακριβώς επειδή δεν πρόκειται περί γλυπτών, αλλά περί τριχών, τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μετά από τόσα χρόνια, οπότε γι’ αυτό λέω λίγο για τους κροτάφους και συμφωνείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ανδρών έχουν άδειους κροτάφους. Δεν νομίζω ότι αυτό αμφισβητείται; Εντάξει ευχαριστώ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ξεκινήσω και εγώ με τους κροτάφους και θα μου επιτρέψει εδώ ο κ. συνάδελφος να χρησιμοποιήσω εδώ ως παράδειγμα. Σας έκανε εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος οδηγός της μοτοσικλέτας, δηλαδή εδώ δεν είχε μαλλιά και από τις δυο μεριές; Εδώ στους κροτάφους και πιο πάνω ήταν κενό;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι ο κύριος έχει πάρα πολύ άδειο εδώ. Ενώ αν συγκρίνουμε με του κυρίου τα μαλλιά εκεί, αν το πάμε πόσα χρόνια έχουν περάσει, ήταν από εδώ πιο πυκνό το μαλλάκι και εδώ?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πού ήταν άδειο δηλαδή;

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό ήταν εισαγωγικό το ερώτημα. Ας έρθω λίγο τώρα στα πιο πρόσφατα συμβάντα στην κατάθεσή σας στον κ. Ανακριτή. Εκεί πήγατε στις 2 Οκτωβρίου 2002, μας είπατε ότι σας διάβασε την πρώτη κατάθεση και στη συνέχεια τι ακριβώς έγινε; Σας κουράζω λίγο συγχωρήστε με, λεπτομερώς τι ακριβώς έγινε.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου είπαν αν θέλω να συμπληρώσω τίποτα άλλο. Εγώ είπα, δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο. Και μου λέει τότε, επειδή ανέφερα εγώ μέσα στην πρώτη μου κατάθεση τα χαρακτηριστικά που είχα δώσει στο σκιτσογράφο, μου λέει εάν μπορέσεις να αναγνωρίσεις κανέναν από τις φωτογραφίες αυτές.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή διευκρινιστικά, σας διαβάζει την κατάθεση λέτε βεβαίως, αυτό είναι το επιβεβαιώνω.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Βεβαίως.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας λέει, κυρία μάρτυς έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο; Και του λέτε όχι. Και συνεχίζει ο κ. Ανακριτής και λέει. Μια και μας έχετε περιγράψει στην πρώτη κατάθεση μήπως μπορείτε να αναγνωρίσετε από κάποιες φωτογραφίες; Έτσι έγινε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ακριβώς, μου έδειξε τις φωτογραφίες?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας έδειξε κάποιες φωτογραφίες. Βέβαια είπατε ότι δεν ήταν η συγκεκριμένη φωτογραφία που σας επεδείχθη σήμερα, ήταν κάποιες άλλες.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν μια άλλη φωτογραφία.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Βλέπετε λοιπόν εσείς κάποιες άλλες φωτογραφίες. Τι σας λέει ο κ. Ανακριτής;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Η φωτογραφία που είχα δει εγώ στον κ. Ανακριτή που είχα πάει, είχε τον κ. Τζωρτζάτο πιο μακροπρόσωπο ενώ δεν είναι έτσι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πάντως δεν είναι η συγκεκριμένη που σας έδειξαν εδώ;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι, όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας έδειξε μια ή περισσότερες φωτογραφίες;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μια φωτογραφία είδα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μάλιστα. Μια φωτογραφία και εκεί τι σας είπε ο κ. Ανακριτής και τι του είπατε εσείς;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου είπε ότι σε ποιον μοιάζει; Λέω δεν μοιάζει ούτε στο Κουφοντίνα, ούτε σε κανέναν άλλον, αλλά έρχεται, επειδή είναι οι άδειοι κρόταφοι σ’ αυτό εδώ το άτομο.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας δείχνει μια φωτογραφία, δεν σας λέει από την αρχή όνομα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και σας λέει, σε ποιον μοιάζει;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και εσείς του λέτε, δεν μοιάζει στον κ. Κουφοντίνα, τι άλλο του είπατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όλους μου τους είχε δείξει, μου είχε δώσει ένα βιβλίο και εγώ γύρναγα και μου έλεγε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή ήταν και άλλες φωτογραφίες;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν και άλλες φωτογραφίες, όχι, όχι, όχι?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή ξεκινάμε με μια φωτογραφία και μετά συνεχίζουμε και με άλλες?

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Στην πρώτη φωτογραφία ήταν του κ. Κουφοντίνα και μετά γυρνάμε και ήταν όλοι μέσα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πόσες συνολικά φωτογραφίες εάν θυμάστε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν θυμάμαι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή, 2, 5, 10 πόσες ;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Γύρω στις 5, 6 φωτογραφίες.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες, είπατε στον κ. Ανακριτή, α! αυτή η φωτογραφία μοιάζει στον χ, ή στον ψ; Εσείς από μόνη σας αναφέρατε όνομα κατηγορούμενου;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι. Εγώ όταν έφθασα στην τελευταία φωτογραφία, είπα ότι μοιάζει σ’ αυτόν, διότι έχει τους άδειους κροτάφους.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι, αλλά δεν είπατε Μυλωνάς για παράδειγμα; Είπατε αυτό το πρόσωπο μοιάζει σε κάποιον.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι, του έδειξα μόνο την φωτογραφία.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μάλιστα. Εσείς λοιπόν στον κ. Ανακριτή δεν είπατε ότι αυτή είναι η φωτογραφία, του Μυλωνά, του Τζωρτζάτου, του Παπαδάκη του οποιουδήποτε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι. Είπα απλώς ότι μοιάζει μ’ αυτόν τον άνθρωπο, γιατί στο πρόσωπο ήταν πολύ σκούρο από το μαγαζί και δεν μπορούσα να ξεχωρίσω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και στη συνέχεια τι σας είπε ο κ. Ανακριτής;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου λέει, να το επικυρώσουμε; Να το επικυρώσουμε. Το επικυρώσαμε , το υπόγραψα και έφυγα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Θαυμάσια. Ξέρετε όμως έχω μια απορία και φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο δική μου. Λέει εδώ αυτή η κατάθεση που την έχετε υπογράψει, «συμπληρωματικά έχω να καταθέσω τα εξής: Ένα από τα δυο άτομα, - υποτίθεται ότι τα λέτε εσείς αυτά προσέξτε – ένα από τα δυο άτομα τα οποία είδα στην μοτοσικλέτα, για τα οποία έχω καταθέσει στην προανάκριση, ομοιάζει πάρα πολύ με τον Τζωρτζάτο, όπως τον έχω δει στην τηλεόραση, στις εφημερίδες και στις φωτογραφίες που μου δείχνετε και εσείς σήμερα.›

Εσείς είπατε το όνομα Τζωρτζάτος στον κύριο Ανακριτή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι γιατί το είχα ξεχάσει με το που έφτασα εκεί πέρα, δεν μπορούσα να το συγκρατήσω αυτό το όνομα. Απλώς την φωτογραφία είδα και είπα?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Η φωτογραφία λοιπόν, η ανώνυμη φωτογραφία που σας επέδειξε, είπατε ότι αυτή η φωτογραφία κάτι μου θυμίζει; Και μπορώ να υποθέσω, ότι αφού είπατε εσείς αυτό, ο κ. Ανακριτής σας είπε, ναι αυτός είναι ο κ. Τζωρτζάτος.

Γιατί η απορία μου είναι, πώς φαίνεται εσείς να καταθέτετε ενυπογράφως και ενόρκως, ότι αυτή η φωτογραφία ομοιάζει πάρα πολύ με τον Τζωρτζάτο; Δεν αναφέρατε το όνομα Τζωρτζάτος;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπατε ότι, αυτή η φωτογραφία μου μοιάζει με τον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όνομα δεν αναφέρω καθόλου.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα λοιπόν μπορώ να υποθέσω, ότι το όνομα Τζωρτζάτος, μπήκε στη κατάθεσή σας, αφού σας το θύμισε ο κ. Ανακριτής;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μάλιστα αυτό έχει το ενδιαφέρον. Τελείωσα με το θέμα του Ανακριτή.

Πάμε λίγο τώρα προς τα πίσω. Εσείς την ημέρα του τραγικού συμβάντος είστε με τον κ. Τσουκαλά. Χριστόφορος Τσουκαλάς, δουλεύατε τότε στο ίδιο μαγαζί;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πείτε πάλι, δυστυχώς έχουν σημασία οι λεπτομέρειες, τι ακριβώς έγινε μόλις ακούσατε αυτή την έκρηξη; Είπατε, σας θυμίζω, ότι, «βγήκαμε μαζί με τον κ. Τσουκαλά έξω›, έτσι έχουν τα πράγματα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είπα εγώ στον κ. Τσουκαλά, βόμβα είναι, πάμε να δούμε τι έγινε. Αφήσαμε τα σάντουιτς που τρώγαμε για μεσημέρι. Βγήκαμε και οι δυο έξω, κλειδώνω εγώ το μαγαζί γιατί ήμουν υπεύθυνη για το μαγαζί.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το μαγαζί πού ακριβώς είναι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είναι Βουλής και Μητροπόλεως, γωνία ακριβώς.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και προχωρήσατε επί της Βουλής;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ναι, επί της Βουλής προχωρήσαμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Προχωρήσατε επί της Βουλής, η επόμενη κάθετος; Είναι η Ερμού μάλιστα. Περάσατε λοιπόν την Ερμού και η επόμενη κάθετος είναι η Καραγεώργη Σερβίας.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πάντα με τον κ. Τσουκαλά;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μαζί είμαστε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και εκεί στη Καραγεώργη Σερβίας είδατε το τραγικό θύμα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Την μοτοσικλέτα, που μάλιστα αν θυμάμαι καλά, είπατε ότι δεν ξέρετε αν ήταν κόκκινη;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτή τη μοτοσικλέτα πού ακριβώς την είδατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Κατέβαινε από την Καραγεώργη Σερβίας, στην οδό Βουλής και ήμασταν εσείς ακριβώς?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς είστε, συγχωρήστε μου την παρέμβαση κατεβαίνατε την Βουλής μαζί με τον κ. Τσουκαλά, περνάτε την Ερμού.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν την περάσαμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα αφού το θύμα ήταν στην Καραγεώργη Σερβίας.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ναι αλλά εμείς όταν κατεβαίναμε με τον κ. Τσουκαλά, αφού υπήρχε και ο κόσμος, κατεβαίναμε να πάμε προς ?.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Συγχωρήστε με πάλι για την διακοπή, προς διευκρίνιση είναι. Πρώτα είδατε το τραγικό θύμα ή την μοτοσικλέτα;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Πρώτα είδαμε τον κόσμο, τα σπασμένα γυαλιά, το θύμα?που είχε τραυματιστεί και στη συνέχεια έφυγε ο κόσμος, έφυγε το θύμα?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, πόσα λεπτά έχουν περάσει από τη στιγμή που κλειδώνετε και βγαίνετε έξω;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Πόσο να κάνεις να πας, 3, 4 λεπτά, ίσως και πιο λίγο εάν τρέξεις. Τρέχαμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τρέχοντας λοιπόν βγαίνετε έξω, βλέπετε το θύμα, βλέπετε το κόσμο που είναι μαζεμένος και στη συνέχεια στα 4 λεπτά περίπου τι βλέπετε; Μια μηχανή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Αφού έφυγε όλος ο κόσμος, θα είχαν περάσει περισσότερα λεπτά τότε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Περίπου πόσα λεπτά;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Περίπου να είχαν περάσει και δέκα λεπτά. Εμείς είχαμε γυρίσει με τον κ. Τσουκαλά να πάμε προς το μαγαζί.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Συγνώμη πάλι. ¶ρα εσείς φθάνετε μέχρι εκεί που είναι το θύμα, το βλέπετε και μετά γυρνάτε σιγά – σιγά επί της Βουλής προς τα πίσω;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Προς τα πίσω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και σε ποιο σημείο βλέπετε τι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Και καθόμαστε στην οδό Βουλής και Ερμού γωνία στο παγκάκι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Περίπου δέκα λεπτά μετά την αρχική έκρηξη.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχε φύγει όλος ο κόσμος πια, είχε αδειάσει η Αθήνα, είχαν μείνει μερικοί αστυνομικοί?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είχε φύγει και η πυροσβεστική;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι είχε μείνει, είχε φύγει ο κόσμος, είχαν μείνει και λίγοι αστυνομικοί. Και καθόμασταν και συζητάγαμε. Βουλής και Ερμού στη γωνία. Όπως συζητάγαμε εκεί, κατέβαινε από πάνω από την Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής κατέβαινε η μηχανή.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μια στιγμή, είδατε εσείς από την Καραγεώργη Σερβίας να στρίβει η μηχανή και να μπαίνει στη Βουλής; Ή υπολογίζετε ότι έρχεται από εκεί;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν ήταν Βουλής, κατέβαινε από την οδό Βουλής προς τα κάτω, να στρίψει δηλαδή στην Ερμού για να μπει στο Σύνταγμα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αλλά υπολογίζετε ότι θα είχε έρθει από την Καραγεώργη Σερβίας.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν την είδατε όμως να στρίβει; Την είδατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μα δεν μπορούσε να στρίψει, γιατί να στρίψει; Η Βουλής από εκεί που την είχα δει εγώ, είναι η οδός Βουλής κάθοδος.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Η μηχανή πού βρισκόταν;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Η μηχανή ερχόταν από την Καραγεώργη Σερβίας κάτω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Την είδατε να στρίβει στην Βουλής; Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής είναι γωνία, είναι κάθετη η μια στην άλλη.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ωραία κάθετη στη Βουλής.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Την είδατε να στρίβει ή το συμπεραίνετε ότι από εκεί θα ήρθε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Εφόσον κατέβηκε την οδό Βουλής δεν μπορούσε να βγει πουθενά αλλού.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν την είδατε πάντως είναι το συμπέρασμά σας αυτό.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Κατέβαινε από την οδό Βουλής κάτω και έφθασε Βουλής και Ερμού γωνία, που ήμασταν εμείς.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι λοιπόν μια μηχανή που κατεβαίνει την Βουλής, συμπεραίνετε ότι έχει στρίψει και από Καραγεώργη Σερβίας και εσάς σας πετυχαίνει εάν μπορώ να το πω, στην γωνία Βουλής και Ερμού που καθόσαστε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και εκεί λοιπόν βλέπετε τον οδηγό και τον συνοδηγό όπως μας είπατε. Πού συνέχισε μετά η μηχανή το είδατε;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Η μηχανή έφυγε, ανέβηκε γιατί τότε ήταν η Ερμού άνοδος και έβγαινε στην πλατεία Συντάγματος και έφυγε από εκεί.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα δηλαδή εσείς είστε γωνία Βουλής και Ερμού, περνάει στρίβει μπροστά σας και φεύγει για το Σύνταγμα. Εκείνη την ώρα , τα δέκα λεπτά μετά, υπήρχε κίνηση πάλι, ή ήταν ακόμα?

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Εκείνη την ώρα δεν έχει κίνηση πολύ το Σύνταγμα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι επειδή ήταν το συμβάν αυτό το τραγικό και είχε γίνει η έκρηξη και ο χαμός.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Είχε φύγει ο κόσμος πλέον.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτοκίνητα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι δεν είχαν αρχίσει ακόμα, ήταν κλειστός ο δρόμος.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Να το πω αλλιώς. Η μοτοσικλέτα από την Βουλής έρχεται και στρίβει Ερμού. Εκείνη την στιγμή στην Ερμού που είναι μεγάλος δρόμος, υπήρχαν στην κυκλοφορία άλλα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Όχι, εκείνη την στιγμή όχι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Γι’ αυτό και σας έκανε εντύπωση γιατί ήταν η μόνη που ερχότανε?

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου έκανε εντύπωση και παρατηρήσαμε και τα δυο άτομα αυτά.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή εκείνη τη στιγμή, ήμαστε στα δέκα λεπτά μετά το συμβάν, έρχεται η μοτοσικλέτα και ουσιαστικά είναι το μόνο δίκυκλο ή τετράκυκλο που κυκλοφορεί;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Γιατί από την οδό Βουλής δεν κατεβαίνανε από εκεί, γιατί είχε κλείσει ο δρόμος.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και τη μοτοσικλέτα προφανώς την είδατε και εσείς και ο κ. Τσουκαλάς;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Βεβαίως και οι δυο μαζί.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το σχολιάσατε και εκείνη τη στιγμή βεβαίως;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Το σχολιάζαμε και την άλλη μέρα το σχολιάζαμε και δεκαπέντε μέρες το σχολιάζαμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τι λέγατε για την μηχανή, τι σας έκανε εντύπωση;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Λέγαμε, λες να ήταν αυτοί που βάλανε την βόμβα;

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τελικά ήταν κόκκινη η μηχανή ή δεν ήταν;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν θυμάμαι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το χρώμα της δεν το θυμάστε. Πάντως ήταν μια μεγάλη μηχανή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν μια μεγάλη μηχανή. Σας είπα και προηγουμένως ότι εγώ κυβισμούς μηχανών δεν ξέρω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά ξέρετε να ξεχωρίζετε μια μεγάλη cross μηχανή από ένα παπάκι;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Ήταν μια μηχανή μεγάλη.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μάλιστα. Καθόσαστε λοιπόν εσείς στο παγκάκι εκεί στη γωνία Βουλής και Ερμού με τον κ. Τσουκαλά και βλέπετε την μηχανή να κατεβαίνει από την Βουλής και είναι ουσιαστικά το μόνο όχημα που βρισκότανε εκείνη τη στιγμή και γι’ αυτό σας έκανε και εντύπωση.

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Προσέξαμε, γιατί περνούσε εκείνη τη στιγμή, γιατί δεν περνούσε άλλο αυτοκίνητο.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και βλέπετε και οι δυο, ο κ. Τσουκαλάς και εσείς τη μηχανή και το σχολιάζετε και λέτε, τι γίνεται εδώ πέρα με την μηχανή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Λέμε, λες να ήταν αυτοί, το λέγαμε για κάποιες μέρες.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας κουράζω άλλο, ήσασταν σαφής. Απλώς να διευκρινίσω και για άλλη μια φορά, ότι πρώτα φθάσατε μέχρι το σημείο που βρισκότανε, το τραγικό αυτό αθώο θύμα και μετά γυρίσατε πίσω και στη συνέχεια είδατε τη μηχανή στην Ερμού; Δηλαδή πήγατε πρώτα μπροστά και μετά γυρίσατε πίσω; Έτσι έγιναν;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν λέω ότι πίσω, λέω ότι γυρίσαμε προς τα πίσω του μαγαζιού και καθόμασταν Βουλής και Ερμού επάνω στο παγκάκι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι, δηλαδή προχωράτε επί της Βουλής, βλέπετε πρώτα το τραγικό θύμα, μετά γυρνάτε λίγο πίσω, κάθεστε στην Ερμού με την Βουλής και περνάει μετά η μηχανή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και βλέπετε μετά έτσι τη μηχανή, έτσι είναι τα πράγματα; Μετά είδατε την μηχανή;

Α.ΣΤΡΑΤΟΥ: Δεν κατέβαινε άλλο όχημα από εκεί εκείνη την ώρα, γι’ αυτό το παρατηρήσαμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι, ναι, ευχαριστώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή