Στο τέλος του ο πόλεμος στο Ιράκ

Μετά την κατάληψη και του Τικρίτ
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 07:25
UPD:07:54

A- A A+

ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ και της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ, απέκτησαν χθες οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ η κατάσταση στη Βαγδάτη, αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς 2.000 αστυνομικοί, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, αν και άοπλοι.

Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, ότι, οι Αμερικανοί πεζοναύτες συνάντησαν μικρή αντίσταση στην Τικρίτ, τονίζοντας ωστόσο, ότι, θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί πως πόλεμος τελείωσε.

Ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, περιέγραψε το σχέδιο τριών φάσεων για το μεταπολεμικό Ιράκ και τόνισε, ότι, οι εκλογές για μία πλήρως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, θα διεξαχθούν περίπου ένα χρόνο μετά την εγκαθίδρυση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος στο Ιράκ, ταγματάρχης Τιμ Κρος, εκτίμησε, ότι, μία μεταβατική διοίκηση θα συγκροτηθεί στη Βαγδάτη σε δύο εβδομάδες και ότι οι πρώτες πωλήσεις ιρακινών πετρελαίων, θα γίνουν μετά από τρεις μήνες.

Σήμερα διεξάγεται στη Νασιρίγια, η σύνοδος της ιρακινής αντιπολίτευσης, την οποία ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει, η κύρια ομάδα των Σιϊτών, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση.

Η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε χθες, ότι, εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει μία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, με θέμα τις εξελίξεις στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών μέτρων κατά της Συρίας, η οποία, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, εδώ και ένα χρόνο, διεξάγει πειράματα με χημικά όπλα και έχει προσφέρει καταφύγιο σε Ιρακινούς του καθεστώτος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ωστόσο, αρνήθηκε ότι η Δαμασκός αποτελεί τον επόμενο στόχο Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας, αν και όπως είπε, υπάρχουν αποδείξεις ότι η χώρα αυτή συνεργάστηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν τους τελευταίους μήνες και την κάλεσε να αλλάξει συμπεριφορά.

Η Δαμασκός από την πλευρά της, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνεργάστηκε με το ιρακινό καθεστώς και απάντησε στις κατηγορίες του Τζωρτζ Μπους, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε στη διάθεσή της χημικά και βιολογικά όπλα.

«Τα μόνα όπλα μαζικής καταστροφής, βρίσκονται στο Ισραήλ, το οποίο απειλεί τους γείτονές του και κατέχει στρατιωτικά τη γη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανησυχεί, πως οι πρόσφατες δηλώσεις με αποδέκτη τη Συρία, μπορεί να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί σοβαρά, με τον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι έχει ήδη υπάρξει πολλή ένταση στην περιοχή και ότι χρειάζεται να χαμηλώσουν οι τόνοι της ρητορικής.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκωφ, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις, εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή