Κίνα: Στους 180 οι νεκροί από το σεισμό

Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 06:56
UPD:11:11
REUTERS/STRINGER/CHINA

Ενας μεγάλος βράχος έχει μπλοκάρει το δρόμο στο χωριό Λονγκμέν της επαρχίας Σιτσουάν.

A- A A+

Στους 180 ανέρχονται οι νεκροί  από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 6.700.

Ο σεισμός έλαβε χώρα στους πρόποδες του οροπεδίου του Θιβέτ, στην επαρχία Σιτσουάν, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Λεσχάν.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κίνα: Εκατόμβη νεκρών από τον ισχυρό σεισμό

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα κτίρια που κατέρρευσαν στη νοτιοδυτική Κίνα, μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου. Περισσότερα από 90 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα αλλά ο αριθμός των θυμάτων από τα 6,6 ρίχτερ αυξάνεται διαρκώς. Τουλάχιστον 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 6.000 τραυματίσθηκαν από τον χειρότερο σεισμό στην Κίνα την τελευταία τριετία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σεισμός κατέστρεψε σχεδόν όλες τις κατοικίες στην περιφέρεια Μπαοσίνγκ, με πληθυσμό 85.000 κατοίκους, ακόμη και όσες είχαν οικοδομηθεί μετά τη δόνηση των 8 Ρίχτερ του 1980, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 70.000 άνθρωποι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κίνα: Ο πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές του σεισμού

Τις προσπάθειες συντονισμού του έργου διάσωσης κι ανακούφισης των πληγέντων από τον σεισμό επιβλέπει από κοντά ο Πρωθυπουργός της Κίνας. Ο Λι Κεκιάνγκ δήλωσε πως βασική προτεραιότητα είναι ο περιορισμός του αριθμού των θυμάτων μετά τα 6,6 φονικά ρίχτερ στην επαρχία Σιχουάν. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τους 200 και οι τραυματίες τους 11.500 εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 φέρουν σοβαρά τραύματα. Στη συνέχεια ο Κινέζος πρωθυπουργός είδε από αέρος το μέγεθος της καταστροφής ενώ οι επίγειες δυνάμεις νυχθημερόν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοουμένους.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε την περιοχή για να εποπτεύσει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, χωρίς τροφή, νερό, ρουχισμό και σκηνές, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα ερειπωμένα σπίτια τους για προμήθειες, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή