Δ. Κουτσούμπας: Οι εξελίξεις δε θα εξαρτηθούν από τις θυσίες του λαού

Συνέντευξη του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ
Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 18:51
UPD:19:14
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο νέος γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

A- A A+

Δεν απέκλεισε τις πιθανότητες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ακόμη και αναμόρφωσης της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με αποχώρηση κάποιων χωρών, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο Ριζοσπάστη της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις για την Ελλάδα δε θα εξαρτηθούν από τις θυσίες του λαού ή τη διαχειριστική και διαπραγματευτική ικανότητα της σημερινής ή άλλης κυβέρνησης, αλλά από την εξέλιξη της κρίσης και τις αντιθέσεις στην Ευρωζώνη».

Για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ο κ. Κουτσούμπας την συνδύασε με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων και την ενέταξε σε αυτές στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης συμφέρουσας το κεφάλαιο.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος με αρχικό «ποντάρισμα» στην ΔΗΜΑΡ, «αλλά δεν τράβαγε φαίνεται και στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν, τους βολεύει».

Αναφορικά με την «Χρυσή Αυγή», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν είναι έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα, την χαρακτήρισε μαζί με την ναζιστική ιδεολογία ως την «ακραία φωνή του συστήματος του κεφαλαίου τα συμφέροντα του οποίου υπηρετεί» και κάλεσε σε απομόνωσή της από τον λαό.

Όσο για τους «προσανατολισμούς περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα», ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «η συγκεκριμένη θέση, που και στην Ελλάδα προβάλλεται μέσω κομμάτων, όπως το κόμμα Αλαβάνου ή το αριστερό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ριζοσπαστική».

Το ΚΚΕ, συνέχισε,  να γίνει κόμμα παντός καιρού, δηλαδή να απαντά στις επιθέσεις του αντιπάλου, στους πάσης φύσεως μηχανισμούς του αστικού κράτους και να συμβάλλει σε αντίστοιχη ετοιμότητα του εργατικού κινήματος.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ως προγραμματική θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας η αντιδραστική τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και ασκεί τη σύγχρονη αστική δικτατορία των μονοπωλίων» ενώ απαρίθμησε σειρά βασικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών που θα λυθούν στον σοσιαλισμό, μην παραλείποντας «φυσικά την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, που σφίγγουν σαν θηλιά το λαιμό της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών και καταπιεσμένων».

Σχετικά με τον χαρακτήρα και το ρόλο της Λαϊκής Συμμαχίας, τόνισε ότι η εργατική τάξη έχει συμφέρον από την οριστική εξάλειψη κάθε μορφής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης στα μέσα παραγωγής και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, προσθέτοντας ότι «στον αγώνα γι' αυτόν το στόχο, δεν μπορεί, ούτε θέλει να είναι μόνη της».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Λαϊκή Συμμαχία «πολιτικοποιημένη» και εγκάλεσε τα άλλα κόμματα για υποκρισία «όταν μιλώντας για συμμαχία δε θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει άλλη παρά μόνο κάποια συμμαχία ανάμεσα στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, είτε κεντροαριστεράς, είτε αριστεράς, είτε κεντροδεξιάς, είτε οικουμενικής σωτηρίας, με στόχο να διαμορφώσουν ανάλογα κυβερνητικά σχήματα, ενώ οι κυβερνήσεις που προτείνουν, είναι ίδιας κοπής, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν τίποτε θετικό για το λαό».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι το κόμμα δεν ζητά να συμφωνήσουν σε όλα μαζί του τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «όμως δεν μπορούμε και να κρύψουμε από τους συμμάχους ποιος είναι ο στρατηγικός μας στόχος».

«Δεν είναι έντιμο να κρύβεις το πού θες να πας, για να γίνεις απλά αρεστός για να πλατύνεις, όπως λένε», είπε και επεσήμανε ότι «όσοι τα λένε αυτά, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι να έρθει το ΚΚΕ στα πολιτικά μέτρα τους, αλλάζοντας τη γραμμή και τις θέσεις του».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή