Εκλογές μητροπολιτών: Μία νίκη και μία ήττα για τον Χριστόδουλο

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2001 16:51
UPD:21:49
A- A A+

Ολοκληρώθηκαν οι πιο κρίσιμες εκλογές μητροπολιτών από την ανάδειξη του κ. Χριστόδουλου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εκλογές που είχαν σηματοδοτήσει τη ρήξη του προκαθήμενου της Εκκλησίας με την αδελφότητα «Χρυσοπηγή» από την οποία προέρχεται.

Στη Σύρο εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πολυκανδριώτης, που είχε υποδείξει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά με οριακή πλειοψηφία.

Στο Σιδηρόκαστρο, πολλοί ιεράρχες μιλούν για μεγάλη ήττα του Αρχιεπισκόπου ο οποίος είχε υποστηρίξει τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Καραχρήστο που έλαβε 21 ψήφους, ενώ ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Φιλοθέου που υποστηρίχθηκε από τους μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, Φιλίππων Προκόπιο και τους ιεράρχες της «Χρυσοπηγής» αναδείχθηκε με 49 ψήφους, ενώ βρέθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Τέλος στη Χαλκίδα, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία 62 ψήφων ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τριανταφύλλου, ο οποίος συγκέντρωνε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ιεραρχών.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, μίλησε για μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο να εκδημοκρατιστεί η διοίκηση, αναγνωρίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα ήταν το γεγονός ότι τοποθέτησε τον μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο, να επιβλέπει τα ψηφοδέλτια για να μη γίνονται λαθροχειρίες.

Αλλά, και ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημοκρατικότερων εκλογών με την άμεση αλλαγή του συστήματος και την εισαγωγή του κατώτερου κλήρου στην ψηφοφορία.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, αφού τόνισε ότι «είπε και ελάλησε», δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή