Οι ιρακινοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τα τοπικά τους συμβούλια, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, σε μία πολιτική κίνηση μεγάλης σημασίας πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο χρόνο.
Πάνω από 8.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους για τα 450 δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.
Πάνω από 10 υποψήφιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η ιρακινή πολιτική σκηνή είναι βαθιά διχασμένη καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι πασχίζει να εξισορροπήσει την διανομή των εξουσιών μεταξύ των σιιτών, των σουνιτών και των Κούρδων, οι οποίοι θέλουν να διοικούν αδέσμευτοι την επαρχία τους στα βόρεια της χώρας.
Για τον Μάλικι, ένα καλό αποτέλεσμα της σιιτικής συμμαχίας Κράτος του Νόμου, της οποίας προΐσταται, ευελπιστεί ότι θα παγιώσει την εκλογική επιρροή του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2014, στις οποίες διεκδικεί μία τρίτη θητεία στην κυβέρνηση. Ο ίδιος έχει υπαινιχθεί πως είναι καιρός να σχηματισθεί μία κυβέρνηση πλειοψηφίας αποτελούμενη από σιίτες και μετριοπαθείς σουνίτες.
Η Ουάσιγκτον έχει δώσει μεγάλο βάρος στις ιρακινές τοπικές εκλογές, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αποξενώσει τους σουνίτες ψηφοφόρους μετά την απόφασή της να αναβάλλει την ψηφοφορία σε δύο επαρχίες, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, διότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αδυνατούν να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο χιλιάδες σουνίτες οργανώνουν διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για να καταγγείλουν την, κατ’ αυτούς, περιθωριοποίηση του δόγματός του από την κυβέρνηση του Μάλικι, που ελέγχεται από τους σιίτες.
Στις σημερινές εκλογές δεν θα ψηφίσουν τρεις επαρχίες της αυτόνομης περιοχής του Κουδριστάν όπως και η εθνολογικά μεικτή πρωτεύουσα της Κιρκούκ.
Η πλειονότητα των Ιρακινών αγωνιούν για την ασφάλεια, την απασχόληση και τις βασικές υπηρεσίες που εξακολουθούν να στερούνται μία δεκαετία μετά την υπό αμερικανική καθοδήγηση εισβολή, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν και την ανάδειξη από τις κάλπες της σιιτικής πλευράς ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters