Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ιρακινών στη Νασιρίγια

Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 10:38
A- A A+

Χιλιάδες Ιρακινοί, στην πλειονότητά τους, Σιΐτες, έκαναν σήμερα το πρωΐ στη Νασιρίγια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνάντηση της αντιπολίτευσης, που οργανώνουν οι Αμερικανοί στην πόλη, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ναι στην ελευθερία. Ναι στο Ισλάμ. Οχι στην Αμερική και στον Σαντάμ», φώναζαν οι περίπου 20.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Επικεφαλής της διαδήλωσης, ήταν οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σιϊτών. «Οι λαϊκές και θρησκευτικές δυνάμεις, που οργάνωσαν αυτή τη διαδήλωση εκτιμούν ότι η Χάουζα της Νατζάφ (θρησκευτική σχολή των Σιϊτών) είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του λαού του Ιράκ, που αποτελείται σε ποσοστό 80% από Σιΐτες», τόνισε ο Ουάραντ Νασράλα, εκ των ιμάμηδων που είναι επικεφαλής της διαδήλωσης.

«Η Χάουζα και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, είναι αυτή που θα επιλέξει τους εκπροσώπους του λαού», πρόσθεσε ο ιμάμης Νασράλα.

Ο εκπρόσωπος των μηχανικών της περιοχής, Ιχσάν Μοχάμεντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Σιΐτες «αξιώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων»... «Απελευθερωθήκαμε από τον Σαντάμ και η αποστολή τους ολοκληρώθηκε», πρόσθεσε.

«Αν λογαριάζουν να κάνουν κατοχή θα αντιταχθούμε», τόνισε ο Ιχσάν Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμούμε μιά σιϊτική κυβέρνηση, αλλά μία αντιπροσωπευτική και έντιμη κυβέρνηση των σιϊτών».

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ -η μεγαλύτερη οργάνωση των Σιϊτών που διαθέτει 15.000 ενόπλους μαχητές, δεν θα μετάσχει στη συνάντηση της Νασιρίγια. «Δεν σκοπεύουμε να παραστούμε στη συνάντηση της Νασιρίγια γιατί δεν θα είναι προς όφελος του ιρακινού λαού», τόνισε ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης. ''Από την αρχή, η ανεξαρτησία ήταν η διακήρυξή μας. Δεν θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα ή την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος, Χάμιντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι «η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φράνκς και για λόγους αρχής δεν δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Aμερικανό στρατηγό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή