Θύτες και θύματα στην άσφαλτο

Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 15:42

A- A A+

Εξι ημέρες την εβδομάδα, πλην Κυριακής, η δεξιά λωρίδα των γερμανικών αυτοκινητόδρομων καταλαμβάνεται από βαρέα οχήματα.

«Οι Autobahnen είναι μια σύγχρονη ζούγκλα», σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, που διενεργούν περί τους 2.000 ελέγχους ημερησίως σε φορτηγά και νταλίκες, για την φόρτωσή τους, την κατάσταση των ελαστικών, τα βιβλία δρομολογίων και την νηφαλιότητα του οδηγού. Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές επιτάσσουν ελέγχους σε έναν στους έξι επαγγελματίες οδηγούς.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβάσεων είναι υψηλά.

Ο αριθμός των τροχαίων, στα οποία εμπλέκονται φορτηγά και νταλίκες είναι μικρός στη Γερμανία, αλλά οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι ένα τέτοιο δυστύχημα ισοδυναμεί από άποψη απωλειών και ζημιών με πέντε τροχαία ΙΧ.

Στο Βέλγιο πριν από περίπου δύο χρόνια τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 50 μαθητές ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά και να τραυματιστούν 40. Η πραγματογνωμοσύνη έδειξε, μεταξύ άλλων, τεχνικές παραλείψεις και ελαττωματική στερέωση των καθισμάτων, αλλά και ελλιπή σύνδεση με το ρυμουλκούμενο για τις αποσκευές όχημα.

Το αρχικό κατηγορητήριο δεν είχε συμπεριλάβει την ιδιοκτήτρια του λεωφορείου εταιρεία, η οποία και τό ζήτησε για να «καθαρίσει το όνομά της».

Στο Βέλγιο άνοιξε ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος, όπου πέραν των άμεσα εμπλεκόμενων, έλαβαν μέρος και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Απόρροια αυτού του διαλόγου ήταν η θέσπιση νέας νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια. Κατέστη υποχρεωτική η χρήση ζωνών ασφαλείας στα τουριστικά λεωφορεία και έγιναν αυστηρότερες οι εξετάσεις για τους επαγγελματίες οδηγούς.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή