Η Ευρώπη των 25

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 07:13
UPD:12:28

A- A A+

ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ μέτρα ασφαλείας, ξεκινά σήμερα στην Αθήνα, η διήμερη ιστορική Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την οποία θα υπογραφούν οι πράξεις προσχώρησης 10 νέων χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος, παρουσία 41 Ευρωπαίων ηγετών και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τους Ρομάνο Πρόντι, Ζισκάρ Ντ'Εστέν και Χαβιέ Σολάνα.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από το πρωΐ όλα τα έκτακτα μέτρα και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Επί ποδός, βρίσκονται 11.000 αστυνομικοί, ενώ σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, έχουν τεθεί και οι ειδικές δυνάμεις του στρατού.

Αλλαγές θα γίνουν σήμερα στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και των τρόλλεϋ. Δεν θα λειτουργήσει το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 η ώρα το απόγευμα, ενώ οι συρμοί της γραμμής 2, του μετρό, Δάφνη-Σεπόλια, δεν θα κάνουν στάση στον σταθμό «Ακρόπολη» έως τις 8 η ώρα το βράδυ.

Επίσης, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία στην Αττική, ενώ στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, από τις 11 το πρωΐ έως τις 3 μ.μ.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια το πρωΐ και το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Μεγαλώνει η ενωμένη Ευρώπη

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι επωφελής και για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, τονίζουν οι πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον των 15 χωρών-μελών και των 10 υπό ένταξη κρατών, σε κοινή επιστολή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ελληνική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι 25 διπλωμάτες, επισημαίνουν, ότι, η διευρυμένη Ευρώπη θα ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων και υπενθυμίζουν, ότι, όλα τα μέλη της Ενωσης, έχουν κατά παράδοση, ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Αμερική έχει βαθειές ρίζες στην Ευρώπη.

Επίσης, καλούν την Ουάσινγκτον, να μην δυσπιστεί έναντι της ευρωπαϊκής επιθυμίας, να ενισχύσει την ενότητα και την κοινή πολιτική της, διαβεβαιώνοντας, ότι, αυτό δεν θα γίνει εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξελίσσει την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της και θα γίνει στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών, μία δύναμη σταθερότητας και προόδου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η στάση της Τουρκίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η στάση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος δέχεται παροτρύνσεις από τον Ραούφ Ντενκτάς, να μην παραστεί στην τελετή υπογραφής της πράξης προσχώρησης της Κύπρου.

Χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρέθεσε δείπνο, στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο δείπνο, παρακάθησαν μεταξύ άλλων, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν και ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή