Διεθνές Συνέδριο για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Ευρώπη

Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 15:46
UPD:15:55
A- A A+

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες, ειδικοί πάνω στο θέμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της συμβολής της στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης, συμμετέχουν μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους στο διήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στις 18 και 19 Απριλίου με θέμα «Η παρουσία και η συμβολή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη δημιουργία της Ευρώπης».

Το βασικό ερευνητικό ερώτημα στο οποίο καλείται να τοποθετηθεί το συνέδριο είναι εάν η Ανατολή και η Δύση ως κληρονόμοι ενός κοινού παρελθόντος- της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- συνέχιζαν να μοιράζονται στοιχεία του κοινού τους παρελθόντος στο επίπεδο του πολιτισμού, του Δικαίου, της θρησκείας, της παιδείας, των θεσμών κ.ά., καθώς και το πόσο συνέβαλε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στη διαμόρφωση της Ευρώπης, από την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στους ξένους είναι και οι γνωστοί στο ελληνικό κοινό καθηγητές Υβ Σασιέ και Ζαν-Κλωντ Σενέ (πανεπιστήμιο της Σορβόννης), Συλβαίν Γκουγκενέμ (πανεπιστήμιο της Λυόν), Σόφι Λόους (Ρίτζεντ Κόλετζ του Λονδίνου), καθώς και ο Μωρίς Εμάρ (Maison des Sciences de l’ Homme).

Το συνέδριο ξεκίνησε στις 10 π.μ. στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6) με χαιρετισμούς.

Για τη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες: Η πρώτη με τίτλο «Το μοντέλο της εξουσίας» και η δεύτερη με τίτλο «Η νέα Οικουμένη: Νέα σύνορα – Καινοτόμοι τρόποι προσέγγισης και αλληλοεπίδρασης».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την επομένη, αύριο Παρασκευή δηλαδή, στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (Αχαιού 16, Κολωνάκι) με ώρα έναρξης 9 π.μ. με μία ακόμη συνεδρία: «Ο κόσμος των ιδεών» και θα ολοκληρωθούν με μια Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ανακαλύπτοντας επιρροές στην απονομή της δικαιοσύνης», στην οποία θα πάρουν μέρος ανώτατοι δικαστικοί και καθηγητές Νομικών σχολών (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία).

Το συνέδριο γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Γλώσσες του Συνεδρίου είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή