Τον ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ και το Μεσανατολικό συζήτησαν Ανάν-Πέρσον

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 12:13
A- A A+

Η συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ και το γεφύρωμα των διαφωνιών, που έχουν προκύψει ως προς το ζήτημα, καθώς και η προώθηση ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχαν σήμερα το πρωΐ στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε, ότι, επαναδιατύπωσε την υποστήριξη της Σουηδίας προς το πολυμερές διεθνές σύστημα και ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για τη επικείμενη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης και των δύο πλευρών της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης, ώστε να φθάσουν σε κάποιου είδους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Γκόραν Πέρσον, δήλωσε επίσης, ότι, επανέλαβε τη θέση της Σουηδίας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει τον κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ. «Η άποψή μου είναι ότι χωρίς τα Ηνωμένα Εθνη να διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο, θα είναι αδύνατον να έλθει σε πέρας. Ισως να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανοικοδόμησης, αλλά η διαχείρισή της, η συμμετοχή εταιρειών και διεθνών οργανισμών δεν αποτελεί μονομερές ζήτημα. Απαιτεί μία πολυμερή προσέγγιση και μπορεί να εφαρμοσθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το γεγονός, ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διαιρεμένη επηρεάζει τη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το θέμα του Ιράκ, ο Κόφι Αναν απάντησε, ότι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και την πολυμερή προσέγγιση (στη διαχείριση της κατάστασης στο μεταπολεμικό Ιράκ).

«Η διεθνής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και κατά συνέπεια εκτιμώ την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κυριότερο είναι να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το κάνουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα γίνει και εδώ (στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης)», είπε ο Κόφι Αναν.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή