ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα διακανονισμών για ευπαθείς ομάδες

Οι ρυθμίσεις αφορούν «ευάλωτους» καταναλωτές και άτομα με μηχανική υποστήριξη
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 20:00
UPD:20:29
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σε άτοκες δόσεις ρυθμίζει η ΔΕΗ τις οφειλές καταναλωτών, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ δεν θα γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους κατά τους χειμερινούς (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος).

Τις νέες ρυθμίσεις ανακοίνωσε η ΔΕΗ, σε ευθυγράμμιση με το νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που τέθηκε σε ισχύ με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ. Παπαγεωργίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διευκολύνσεις της ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες

Νέο πρόγραμμα διακανονισμών, με ευνοϊκότερους όρους και στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας»* 1, 2 & 3 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ. Έτσι, για παράδειγμα, καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3 και έχει συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 4 & 5 πλέον δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε πως με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε έξι, τέσσερις και τρεις έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5 έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν τρεις έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν δύο έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

Στην κατηγορία «ευάλωτοι οικιακοί πελάτες» και «άτομα με μηχανική υποστήριξη» εντάσσονται καταρχήν όλοι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

*Οι κατηγορίες «συνέπειας» του καταναλωτή είναι οι εξής:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς
2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς
3. Περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού
4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών
5. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους
6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή