Στην Αθήνα έφθασε πριν από λίγο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 13:57
A- A A+

Εφθασε στην Αθήνα, ο Γερμανός κεγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και σύμφωνα με γερμανικές πηγές, θα πάει κατευθείαν στην Στοά του Αττάλου, για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ενώ το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τυπου,θα συναντηθεί στον «Αστέρα» με τον Κόφι Αναν και πιθανότατα και με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, η διεύρυνση αποτελεί ιστορική στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας, ότι, για να γίνει λειτουργική χρειάζεται μεταρρύθμιση θεσμών. Ανέφερε, ότι, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν θα πρέπει να παραδώσει το κείμενο με τις προτάσεις της Συντακτικής Συνέλευσης και μέχρι το τέλος του 2003 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Φίσερ, είπε, ότι, υπάρχει ευρεία συναίνεση για το θέμα της διπλής προεδρίας, αν και υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για την κατάργηση της εναλλάξ προεδρίας για το Συμβούλιο Κορυφής. Εκτίμησε, όμως, ότι, θα υπάρξουν συμβιβασμοί και στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε, ότι, η πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών για κοινή αμυντική πολιτική έχει δυναμική και είναι ανοιχτή για όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν. Απέφυγε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία Μπους-Σιράκ, ενώ δεν απάντησε για τα περί δικής του υποψηφιότητας για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση της θέσης του Υπατου Εκπροσώπου του Συμβουλίου για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή