Τυνησία: Πρόταση μομφής κατά του προέδρου Μαρζούκι

Λόγω σχολίων του περί «κοσμικών εξτρεμιστών»
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 19:54
UPD:19:57
EPA/MOHAMED MESSARA

Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι.

A- A A+

Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Τυνησίας, Μόνσεφ Μαρζούκι, κατέθεσαν βουλευτές της κοσμικής αντιπολίτευσης της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του κοινοβουλίου στο πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά τα σχόλια του προέδρου περί «κοσμικών εξτρεμιστών», σημείωσε ο βουλευτής Αλί Μπεν Σρίφα.

Ο κ. Μαρζούκι, κοσμικός ο οποίος συνεργάζεται με τους ισλαμιστές του Ενάχντα, είχε δηλώσει μέσα στο Μάρτιο στο δίκτυο Al Jazeera ότι εάν οι «κοσμικοί εξτρεμιστές» ανέρχονταν στην εξουσία, θα κινούσαν μια αιματηρή επανάσταση, η οποία στο τέλος θα κατέληγε «στο θάνατό τους στην κρεμάλα».

Τα σχόλια του τυνήσιου προέδρου, εβδομάδες μετά τη δολοφονία του αριστερού πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης, Σόκρι Μπελάιντ, οδήγησαν σε διαδηλώσεις οργής από πλευράς της κοσμικής αντιπολίτευσης, η οποία διακήρυξε ότι ο κ. Μαρζούκι «δεν είναι πλέον πρόεδρος όλων των Τυνήσιων».

Ο πρόεδρος της Τυνησίας έχει ασκήσει επίσης σκληρή κριτική στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές και εκπρόσωπος της Προεδρίας έκανε λόγο για «σχόλια τα οποία χρησιμοποιούνται αποκομμένα σε μια καμπάνια δυσφήμησης» του κ. Μαρζούκι.

Ο κ. Μπεν Σρίφα σημείωσε στο τυνησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η πρόταση μομφής έχει συγκεντρώσει 77 υπογραφές.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικό να διεξαχθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί είναι ελάχιστες, καθώς ο πρόεδρος έχει την υποστήριξη του ισλαμιστικού Ενάχντα, καθώς και των δύο κοσμικών κομμάτων που συνεργάζονται με τους ισλαμιστές σε κυβερνητικό επίπεδο, σε ένα εκ των οποίων ανήκει και ο ίδιος ο πρόεδρος.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή