Θέατρο - Αριστοκράτης με το ζόρι

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 10:10
UPD:10:15
G.CHRYSOCHOIDIS

Διασκεδαστική, ανθρώπινη, συγκινητική και ανατρεπτική, η κωμωδία του Σπύρου Μελά, «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου.

A- A A+

Αναγκασμένος να απαρνηθεί την ταυτότητά του για την ευτυχία του γιου του, ένας πατέρας αλλάζει όνομα, επάγγελμα, εμφάνιση, τρόπους. Όμως, δεν μπορεί να αλλάξει την καρδιά και την ψυχή του.

Διασκεδαστική, ανθρώπινη, συγκινητική και ανατρεπτική, η κωμωδία του Σπύρου Μελά, «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου.

Παλεύοντας, ταυτόχρονα, να κρατήσει τις αρχές, τα ήθη, τα έθιμα και τα πιστεύω του, ένας ταβερνιάρης πείθεται να υποστεί μία διαδικασία μετάλλαξης, προκειμένου να τον αποδεχθεί ο αριστοκρατικός κύκλος της γυναίκας του γιου του. Η εκπαίδευση αρχίζει. Όμως, η πλούσια και απαιτητική νύφη έχει κάποια ένοχα μυστικά… Τελικά, ποιος θα δώσει το μάθημα και ποιος θα το πάρει;

Μια σπάνια περίπτωση

G.CHRYSOCHOIDIS

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου σε σκηνή από την παράσταση.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου: «Ο σκηνοθέτης - στην προκειμένη περίπτωση, εγώ - χαίρεται που χτίζει μια απολαυστική ιστορία, και που, αν δεν ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις, θα την έλεγα διαχρονική. Σπάνια, γιατί λίγες ιστορίες αναφέρονται στη στοργή του πατέρα προς τον γιο του. Συνήθως, η μητέρα είναι η ηρωίδα της ζωής. Ο Σπύρος Μελάς το τόλμησε, το ένιωσε, ίσως, και σκιαγράφησε έναν πατέρα με τόσο βαθιά αισθήματα.

Ανέφερα το έργο σαν διαχρονικό, γιατί, κακά τα ψέματα, από αρχαιοτάτων χρόνων που λένε, ο πατέρας αγαπούσε και προστάτευε τα παιδιά του. Όμως εδώ, ο ήρωας, ο Προκόπης, παραμερίζει τα δικά του συμφέροντα, την ύπαρξη και τη ζωή του ακόμα για την αγάπη που έχει στον γιο του.

Το πρωτότυπο; Δεν προσφέρει αυτήν την αγάπη βαρύγδουπα και μελοδραματικά. Η αφέλεια, η αγαθοσύνη και ο αυθορμητισμός του, η τσαπατσουλιά του να δείξει το βαθύ του αίσθημα γίνονται τόσο διασκεδαστικά και βγάζουν τόσο γέλιο, που πραγματικά σου ανοίγουν την ψυχή.

Είμαι τυχερός, που για άλλη μια φορά παρουσιάζομαι στο Κρατικό Θέατρο, μετά τον “Κατά φαντασίαν ασθενή”. Και αυτήν τη φορά και ως σκηνοθέτης. Είμαι ηθοποιός. Και αυτοί που σκηνοθετώ είναι ηθοποιοί. Τους αγαπώ και τους εμπιστεύομαι. Είμαστε ομάδα. Έχουμε έναν κοινό στόχο. Να κάνουμε - και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει μέχρι τώρα - μια παράσταση, άξια του θεάτρου που μας εμπιστεύθηκε, του εμψυχωτή του Κρατικού Θεάτρου αυτού του τόπου, του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή και του κόσμου που θα έρθει να μας δει και να μας εμπιστευτεί».

Ταυτότητα παράστασης

G.CHRYSOCHOIDIS

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντίνου, σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη, μουσική: Ιόλη Ρώσσιου, φωτισμοί: Tάσος Δαηλίδης, βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Ρότσιου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου, βοηθός φωτιστή: Ευστάθιος Φρούσσος, οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Ρότσιου. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Καραμφίλης, Μαριάννα Παπασάββα, Μιχάλης Γούναρης, Χρύσανθος Καγιάς, Δημήτρης Μορφακίδης, Ευσταθία Λιάλιου, Νίκος Κολοβός, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Δημήτρης Παπιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Νάσια Γεωργίου, Εύα Σωφρονίδου, Γιάννης Τσιακμάκης, Γιάννης Τσάτσαρης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλλιστράτης.

Πληροφορίες

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2 – Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη, Κυριακή: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό – ομαδικό – άτομα άνω των 65: 8 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Εταιρείας  Μακεδονικών Σπουδών και Βασιλικού Θεάτρου στην Πλατεία Λευκού Πύργου (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), καταστήματα Public Θεσσαλονίκης, με πιστωτική κάρτα: 13855, www.public.gr, viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς