Παγιδευμένη στο παράλληλο σύμπαν της τηλεόρασης, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Βασιλική Τρουφάκου χορεύει στους ρυθμούς της «άγριας μουσικής» των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μας μιλά για την παράσταση «Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέιβις».
Με σκοπό να μιλήσει για όλα αυτά που μας συμβαίνουν και προσπαθούμε να αποσιωπήσουμε, η θεατρική παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, «Άγνωστη τρομοκράτισσα», παρουσιάζεται στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Μία χορεύτρια του στριπτίζ, με μικρά και ταπεινά όνειρα, γνωρίζει έναν όμορφο μελαμψό άντρα και περνάει τη νύχτα μαζί του. Το επόμενο πρωί, όλα τα μέσα τούς παρουσιάζουν ως τους βασικούς υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε στην καρδιά του Σύδνεϋ.
Η Βασιλική Τρουφάκου, συνυπογράφοντας την ιδέα, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία του έργου, πέφτει θύμα μίας κατασκευασμένης είδησης, τόσο περίτεχνης, που της στερεί κάθε δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και μιλά για την παράσταση και τη γενικότερη «τρομοκρατία» της εποχής μας.
Πού βασίζεται η παράσταση;
«Πρόκειται για μία παράσταση που αφορά στην κατασκευή της είδησης από τα μέσα ενημέρωσης και στο πώς μία φήμη βαφτίζεται είδηση. Η ραγδαία εξάπλωση της είδησης και το πώς αυτό σαρώνει τη ζωή εκείνων που βρίσκονται κάθε φορά στο επίκεντρο, είναι βασικά θέματα που θίγονται».
Τι σας προσέλκυσε στο συγκεκριμένο έργο;
«Το θέμα, η πλοκή, αλλά και οι χαρακτήρες του. Μας άρεσε, επίσης, ότι από ένα μεγάλο βιβλίο, την “Άγνωστη τρομοκράτισσα” του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, μπορούσαμε να εξάγουμε κομμάτια που παρουσίασαν για μας ενδιαφέρον, και να χτίσουμε μία παράσταση με βάση τις δικές μας ανάγκες έκφρασης, συνδυάζοντας μικτές τεχνικές και προβολές. Με λίγα λόγια, διακρίναμε ένα πεδίο δημιουργίας μέσα σε ένα επίκαιρο έργο».
Σε ποιον ιστό μπλέκεται η Τζίνα Ντέιβις;
NYSOS
«Η Τζίνα Ντέηβις είναι μία επαγγελματίας χορεύτρια στριπτίζ. Μία γυναίκα χωρίς κανένα ηρωικό περίβλημα, υφίσταται ξαφνικά μία ανελέητη καταδίωξη και η ζωή της ανατρέπεται από τη μία στιγμή στην άλλη με μη αναστρέψιμο τρόπο. Βλέπουμε πως το ίδιο το σύστημα αξιών της την προδίδει, με την έννοια ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό της και όταν όλα καταρρέουν, δεν έχει που να ανατρέξει».
Ποια θέματα πραγματεύεται το έργο μέσα από την ιστορία της;
«Εκτός από την ευθύνη των μέσων, όσον αφορά στην κατεύθυνση της κοινής γνώμης, πραγματεύεται την αδυναμία απόδοσης δικαιοσύνης ή μάλλον το πώς η δικαιοσύνη παρακάμπτεται από τα μέσα. Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, τίθενται και ζητήματα που αφορούν στην εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, στην αυτοδικία, αλλά και στις προσωπικές σχέσεις μέσα σε μία κοινωνία που νοσεί».
Πώς αντανακλά η παράσταση στη σύγχρονη πραγματικότητα μας;
«Μέσα στο έργο, υπάρχει η φράση που λέει ο διευθυντής του στριπτιζάδικου: “όλα είναι θέαμα”. Στην παράσταση, τολμώ να πω ότι το πήραμε αρκετά κυριολεκτικά και - μέσα σε παραπάνω από 20 εικόνες - στήσαμε μία παράσταση σε πολλά κομμάτια, όπως ακριβώς αποσπασματικά αντιλαμβανόμαστε και την πραγματικότητά μας, με κυρίαρχες τις προβολές βίντεο και τα μουσικά στοιχεία που έγραψε για μας η Λένα Πλάτωνος».
Πώς θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε;
«Δε γνωρίζω. Πρόκειται για μία βαθειά κρίση αξιών, πολιτική και κοινωνική».
Σε τι πιστεύετε και ελπίζετε;
«Στο ότι οι συμφορές έχουν κάποιο νόημα, πως υπάρχει ένα ενεργειακό ισοζύγιο».
Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου - Βασιλική Τρουφάκου, διασκευή: Ελένη Ευθυμίου - Αναστασία Τζέλλου, δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, σκηνικά – κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κίνηση: Χαρά Κότσαλη, πρωτότυπη μουσική για την παράσταση: Λένα Πλάτωνος, φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπιρμπίλη Καραλέκα, ψηφιακό περιβάλλον: Ελισάβετ Αντάπαση - Ευτύχης Ευθυμίου, ανάπτυξη λογισμικού: Βασίλης Λεγάκης, sound designer: Στέργιος Τσιρλιάγκος, βοηθός σκηνογράφου: Καλυψώ Καπλάνη, παραγωγή: Κίρκη Καραλή. Παίζουν: Βασιλική Τρουφάκου, Ελένη Ευθυμίου, Γιώργος Μακρής.
Πληροφορίες
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Δώμα, Αντισθένους 7 και Θαρύπου – Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 22 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ανέργων και ατέλειες ηθοποιών, σκηνοθετών και φοιτητών θεάτρου: 5 ευρώ.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης