ΗΠΑ - Β. Κορέα: Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για «παν ενδεχόμενο»

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 17:11
UPD:17:33
REUTERS/LARRY DOWNING

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει κι άλλες προκλητικές κινήσεις από τη Βόρεια Κορέα και πως, αν και δεν πιστεύει ότι η χώρα έχει την ικανότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «παν ενδεχόμενο».

«Πιστεύω ότι όλοι μας το αναμένουμε - ξέρετε, η Βόρεια Κορέα θα κάνει μάλλον κι άλλες προκλητικές κινήσεις - τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην εκπομπή «Today» του δικτύου NBC.

«Αλλά η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική φάση, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να εργαστούν μέσω της διπλωματίας για ορισμένα από αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συνεχίζονται οι απειλές από τη Β. Κορέα

Με χτύπημα χωρίς προειδοποίηση απειλεί η Πιονγκγιάνγκ αν δε σταματήσουν οι «αντι-βορειοκορεατικές ενέργειες». Την οργισμένη αντίδραση του καθεστώτος προκάλεσε διαδήλωση πολιτών στη Σεούλ, στην οποία έκαψαν το ομοίωμα του πρώην ηγέτη του καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο της χώρας, η Βόρεια Κορέα απαιτεί τη συγγνώμη της Σεούλ, διαφορετικά θα προχωρήσει σε αντίποινα. Η Νότια Κορέα χαρακτηρίζει «λυπηρό» το τελεσίγραφο και δηλώνει ότι θα απαντήσει αποφασιστικά σε περίπτωση «ενορχηστρωμένων προκλήσεων».

Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί έναν «ταπεινωτικό» διάλογο με τις ΗΠΑ και ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν συνομιλίες έως ότου η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, «εχθρική» πολιτική της απέναντι στην ίδια, και τις πυρηνικές απειλές της.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στον διάλογο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να αρχίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο έναν ταπεινωτικό διάλογο με έναν συνομιλητή ο οποίος επισείει μια πυρηνική απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εστάλη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πηγές: Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή