Την επιβολή κυρώσεων στη Χρυσή Αυγή ή ακόμη και την απαγόρευσή της συστήνει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Στη σχετική έκθεσή του ο επίτροπος αναφέρει ότι το κόμμα χρησιμοποιεί ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική ρητορική και πως ορισμένα από τα μέλη και τους υποστηρικτές του συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, ο Μούιζνιεκς υποστηρίζει πως σε πολιτικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, που εμπλέκονται σε εγκλήματα, θα πρέπει να επιτρέπεται να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή η απαγόρευσή τους.
«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση της σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εντελώς ακατάλληλη», είπε ο επίτροπος στο Reuters.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, απαντώντας στον Μούιζνιεκς η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο ρατσισμός παραμένει περιθωριακό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι πολύ «περίπλοκη» για λόγους λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό
Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έχει επανειλημμένα τονίσει: ότι «η δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η ανοχή απέναντί της, η διάχυση των απόψεών της σε άλλα κόμματα και σε μηχανισμούς του κράτους, αλλά και η "εφαρμογή" των δογμάτων της από «όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία».
Παρατηρεί ακόμη ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε διαπιστώσεις προφανείς, που έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων».
«Η κυβέρνηση, δηλαδή, κατηγορεί τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για …συναισθηματισμό», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή,αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό, αναγνωρίζοντας τη Χρυσή Αυγή ως "έκφραση λαϊκής απογοήτευσης και διαμαρτυρίας εναντίον σκληρών, αν και αναγκαίων, μέτρων λιτότητας"».