ΗΠΑ: Δύο νεκροί από εκρήξεις στη διαδρομή μαραθωνίου της Βοστόνης

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 22:25
UPD:16/04/2013 01:33
REUTERS/Deborah Gembara
A- A A+

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκρήξεων κοντά στη γραμμή τερματισμού στη διαδρομή Μαραθωνίου της Βοστόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επικαλείται ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Boston Globe αναφέρει πως «τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» από τις δύο εκρήξεις και «πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα σε νοσοκομεία». Τo Reuters μεταδίδει πως σύμφωνα με πληροφορίες από τρία νοσοκομεία, οι τραυματίες φθάνουν τουλάχιστον τους 51.

Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε ακόμη μία έκρηξη στην προεδρική βιβλιοθήκη και μουσείο JF Kennedy στη Βοστόνη, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία. Η προεδρική βιβλιοθήκη βρίσκεται περίπου τρία μίλια μακρυά από τη γραμμή τερματισμού στο Μαραθώνιο της Βοστόνης.

YOUTUBE/RUSSIATODAY
Βοστόνη: Η στιγμή της δεύτερης έκρηξης

Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή της δεύτερης έκρηξης.

Δεν είμαστε σίγουροι πως τα δύο περιστατικά σχετίζονται, ανέφεραν οι αρχές. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, η αστυνομία βρήκε αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στην πόλη.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκαν προσωρινοί περιορισμοί των πτήσεων στη Βοστόνη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έκλεισε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην πόλη ώστε να αποφευχθεί πιθανή ασύρματη πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Η αστυνομία έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την περιοχή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανένας ύποπτος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, Εντ Ντέιβις, διαψεύδονται επίσης οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν τουλάχιστον έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία εξέτασε και ανέκρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις».

Παράλληλα σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών ούτε προηγήθηκαν προειδοποιήσεις ή απειλές για το σημερινό χτύπημα.

Όπως μεταδίδει το ίδιο Reuters, τη στιγμή των εκρήξεων, χιλιάδες δρομείς βρίσκονταν κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου Μαραθώνιου ενώ πλήθος παρακολουθούσε από κοντά τον αγώνα.

Μάρτυρες αναφέρουν πως από τις εκρήξεις προκλήθηκε καπνός ενώ το πλήθος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει.

Εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά δίκτυα δείχνουν κηλίδες αίματος στο έδαφος, ασθενοφόρα, περιπολικά και αρκετούς ανθρώπους να έχουν πέσει κάτω.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε από το διευθυντή του FBI, Μπομπ Μιούλερ, και την επικεφαλής του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, για τις έρευνες μετά τις εκρήξεις στη Βοστόνη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «ενεργή διερεύνηση και αντιμετώπιση του περιστατικού στη Βοστόνη», καθώς και συνεχή συντονισμό των κρατικών πολιτειακών παραγόντων με τους τοπικούς αξιωματούχους

Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο στον αμερικανικό λαό έδωσε διαβεβαιώσεις πως θα εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Βοστόνη. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος το έκανε ή γιατί αλλά θα μάθουμε», τόνισε ενώ ζήτησε «να μην βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε όλα τα στοιχεία».

Επιπλέον ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως έχει ζητησει την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή