Συνελήφθη ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ

Υπεγράφη το πρώτο συμβόλαιο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 07:27
UPD:07:49
A- A A+

Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, βρίσκεται από χθες ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν αλ Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι λεηλασίες μειώνονται μέρα με τη μέρα και πως οι προσπάθειες τώρα, επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Ιράκ.

Την ίδια ώρα, αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στη Μοσούλη, όπου και χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ιρακινών.

Η αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες, ότι, η εταιρεία Bechtel Inc., ανέλαβε το πρώτο σημαντικό συμβόλαιο, ύψους 680 εκατ. δολ., για την κατασκευή έργων υποδομής του Ιράκ.

Η εταιρεία, θα αναλάβει την αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, την ανακατασκευή νοσοκομείων, σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων και των εγκααταστάσεων του αεροδρομίου, καθώς και την ανοικοδόμηση του λιμανιού του Ουμ Κασρ. Το συμβόλαιο, για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το State Department, ανακοίνωσε, ότι, είναι πιθανό, στις επόμενες συναντήσεις του ΟΠΕΚ, να μην εκπροσωπηθεί το Ιράκ, μέχρι να βρούνε οι Ιρακινοί κάποιο τρόπο, για την εκλογή αντιπροσώπου τους.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, κάλεσε τους Αμερικανούς να επιτρέψουν την επιστροφή των εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ, προκειμένου, όπως είπε, να έχουν τη διεθνή νομιμοποίηση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, απαντώντας στην πρόταση του Τζωρτζ Μπους, για άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ, δήλωσε πως για να λάβει τέτοια απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να είμαστε βέβαιοι εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής ή όχι.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να βρουν μόνες τους όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά θα πρέπει να έχουν βοήθεια ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζουν πού βρίσκονται κρυμμένα», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή