Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε πρόταση για διάλογο με τη Σεούλ

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 15:44
REUTERS/KCNA

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν.

A- A A+

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση της Σεούλ για διάλογο, όσον αφορά το μέλλον του βιομηχανικού συγκροτήματος Κεσόνγκ που ενδέχεται να κλείσει ελλείψει προμηθειών υλικών και εργατικού δυναμικού.

Ο Βορράς έχει απαγορεύσει από τις 3 Απριλίου στους Νοτιοκορεάτες την πρόσβαση στο συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός του και σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα. Απέσυρε επίσης 53.000 εργαζόμενούς του στο εργοστάσιο την περασμένη Τρίτη, μεσούσης της έντασης στη χερσόνησο.

REUTERS

Αξιωματούχος αρμόδιος για τις διακορεατικές σχέσεις είχε καλέσει την Πέμπτη την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο που άνοιξε το 2004.

Ωστόσο το βορειοκορεατικό καθεστώς απέρριψε σήμερα την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς τη «στερούμενη σημασίας και ύπουλη». Από την Πιονγκάνγκ θεωρείται επίσης και αφορμή για εισβολή στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

«Θεωρούμε την πρόταση αυτή κενή, στερούμενη σημασίας», είπε ανώτερος αξιωματoύχος της επιτροπής του Βορρά για μια ειρηνική ενοποίηση της Κορέας, σε συνέντευξή του στο βορειοκοεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Αν ο Νότος θέλει πράγματι να αρχίσει διαπραγματεύσεις ... θα πρέπει να αφήσει την τακτική αντιπαράθεσης που τηρεί», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ όπου λειτουργούν 123 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, παρέμενε μέχρι πρότινος ανοικτή παρά τις επανειλημμένες κρίσεις στη χερσόνησο, εκτός από σπάνιες και πολύ σύντομης διάρκειας εξαιρέσεις. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή