Στο Κογκρέσο φθάνει η λίστα με τους Ρώσους για την «υπόθεση Μαγκνίτσκι»

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 18:50
UPD:21:32
EPA/PETER FOLEY
Στο Κογκρέσο φτάνει κατάλογος που περιλαμβάνει 16 πρόσωπα τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση του «πληροφοριοδότη» Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε στο κελί ρωσικής φυλακής το 2009.
A- A A+

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο μια λίστα 18 προσώπων τα οποία φέρονται να έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, ανέφερε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πηγή του Κογκρέσου, σε μια κίνηση η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 16 πρόσωπα τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση του «πληροφοριοδότη» Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε στο κελί ρωσικής φυλακής το 2009, καθώς και δύο άλλους, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στον κατάλογο υπόκεινται σε απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο μέσα στο 2012.

Ήπια η αντίδραση της Μόσχας

Ρώσος αξιωματούχος, πάντως, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του αριθμού των συμπεριλαμβανομένων στη λίστα, ότι πρόκειται για δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα, ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει το μονοπάτι της κρίσης στις σχέσεις της με τη Μόσχα», δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας στο πρακτορείο Interfax.

Η δημοσιοποίηση της λίστας και η λήψη σχετικών μέτρων είναι υποχρέωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μετά την ψήφιση της λεγόμενης «Πράξης Μαγκνίτσκι» από το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2012.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή