Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί ρατσιστικής συμπεριφοράς οδηγού του ΟΑΣΘ

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 16:47
UPD:19:52
PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο ΟΑΣΘ παρενέβη ήδη στο θέμα καλώντας σε απολογία τον οδηγό, ο οποίος επέμεινε ότι επρόκειτο για «λαθρεπιβάτες».

A- A A+

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή αναφορά ομάδας δικηγόρων για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σε βάρος δύο αφρικανών επιβατών, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στόχος της έρευνας, που ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είναι να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος του καταγγελλόμενου οδηγού.

Στην αναφορά τους, η οποία υποβλήθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη, οι δικηγόροι, επικαλούμενοι μαρτυρία γυναίκας-επιβάτιδας, υποστηρίζουν ότι ο οδηγός του αστικού λεωφορείου με επιθετικό τρόπο και επιμονή απαίτησε από δύο αφρικανούς επιβάτες να κατέβουν από το όχημα, επειδή, όπως είπε, δεν είχαν ακυρώσει τα εισιτήρια.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δύο αλλοδαποί αποβιβάστηκαν τελικά, γεγονός που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του επιβατικού κοινού για τη συμπεριφορά του οδηγού. Τότε ο τελευταίος φέρεται να ακινητοποίησε το λεωφορείο φωνάζοντας ότι πρόσκειται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αν έχει κάποιος από τους επιβάτες πρόβλημα να του το πει.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΑΣΘ παρενέβη ήδη στο θέμα καλώντας σε απολογία τον οδηγό, ο οποίος επέμεινε ότι επρόκειτο για «λαθρεπιβάτες».

«Αποτρόπαια» και «απαράδεκτη ηθικά» χαρακτήρισε στο μεταξύ τη συμπεριφορά του οδηγού ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

«Το Δεκέμβρη του 1955 η αφροαμερικάνα Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' έναν λευκό άντρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Εκείνη τη μέρα ήταν η αρχή του τέλους για το φυλετικό διαχωρισμό στην Αμερική. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αφροαμερικάνο πρόεδρο. Στην Ελλάδα του 2013 ξεκινάμε την αντίστροφη πορεία. Οδηγοί λεωφορείων γυρίζουν τη χώρα μας πολύ πίσω», επισήμανε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του για να συμπληρώσει:

«Ο ρατσισμός δεν ωφελεί κανέναν… Την απάντηση πρέπει να δώσει η συντεταγμένη πολιτεία».

Για «πρωτοφανές περιστατικό» έκανε λόγο με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «το ρατσιστικό αυτό επεισόδιο πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές και να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα αυστηρότητα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή