Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (18/04/2003) Μέρος 7/9

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 20:06
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Ποιον έχουμε τώρα; Που είναι ο κ. Παπαδημητρίου;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ένα μικρό σχολιασμό της κατάθεσης του κ. Παπαδόπουλου για να ολοκληρώσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιου Παπαδόπουλου;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Στην υπόθεση Σιπαχίογλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα είπαμε αυτά; Αυτοί δυο κουβέντες είπαν. Εντάξει, τελειώσαμε μ’ αυτά. Πάνε. Να κάνουμε και καμιά άλλη υπόθεση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ένα πολύ μικρό σχόλιο. Δεν είναι για σας, είναι για τα πρακτικά και είναι για να δούμε ότι πράγματι υπάρχει για ακόμη μια φορά μάρτυρας, ο οποίος προανακριτικά είχε δηλώσει ότι και αν έβλεπα τον δράστη δεν θα τον αναγνώριζα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το είπε έτσι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε διάβασα την κατάθεσή του. Δεν είμαι σίγουρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι, τώρα αυτή είναι η διατύπωση η σωστή. Επειδή σας ξέρω ότι αγαπάτε την ερώτηση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είμαι σίγουρος αν θα τον αναγνωρίσω. Ενώπιον του ανακριτή και παρότι του επιδείχθηκαν φωτογραφίες και παρότι είχε ήδη δει στην τηλεόραση πολλές φωτογραφίες του κατηγορουμένου Σάββα Ξηρού δεν τον αναγνώρισε και ξαφνικά χωρίς να καταθέσει ένα γεγονός που διαμεσολάβησε που να του φρεσκάρει τη μνήμη, έρχεται και αναγνωρίζει με πιθανότητα μάλιστα πάρα πολύ υψηλή 90% τον πρώτον ενώπιόν σας στο ακροατήριο.

Αντίθετα, υπάρχει μία κατάθεση μάρτυρα ο οποίος δεν κλήθηκε να εξεταστεί ενώπιόν σας, μάλλον εκλήθη αλλά δεν ανευρέθη στη διεύθυνση που είχε δώσει. Είναι ο κηπουρός την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε ο μάρτυρας, ο οποίος τότε είχε καταθέσει ότι τον συγκεκριμένο δράστη με το πιστόλι στο χέρι θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει με πιθανότητα 99%, τότε.

Δυστυχώς το δικαστήριο στερείται αποδεικτικών μέσων τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό σαν αποστροφή στην παρέμβαση του κ. Εισαγγελέως, δεν φταίμε εμείς σαν υπεράσπιση όταν η κατηγορούσα αρχή δεν φροντίζει να καλέσει στο ακροατήριο τους μάρτυρες ακριβώς αυτούς οι οποίοι είναι καθ’ ημάς πολύ σημαντικοί, ακόμη και αν ορισμένα απ’ αυτά δεν είναι οπωσδήποτε υπέρ ημών.

Όμως ένας σημαντικός μάρτυρας ο οποίος τότε ήδη κατέθετε ότι θα μπορούσε με 99% βεβαιότητα να αναγνωρίσει, πιστεύω ότι έπρεπε να έχει κληθεί και να έχει καταθέσει στο ακροατήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ζητήσατε και εσείς με την νόμιμη διαδικασία. Μην καλούμε όλη την ώρα τώρα μάρτυρες.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Είναι αγνώστου διαμονής ο μάρτυς. Αναζητήθηκε από τον κ. ανακριτή δεν ανευρέθη, οπότε μη δημιουργούμε εντυπώσεις.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Η κατάθεση του κ. Παπαδόπουλου ήταν απολύτως αξιόπιστη και η αξιοπιστία της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος την ημέρα που έγινε η δολοφονία, απέδωσε με μεγάλη ακρίβεια και κατά τρόπο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των δραστών και αναφέρομαι στο ύψος των δραστών, το οποίο συμπίπτει με το ύψος των προσώπων τα οποία εκ των υστέρων αναγνώρισε.

Όσο για το γεγονός της όψιμης αναγνωρίσεως του κ. Ξηρού στο ακροατήριό σας, είναι νομίζω δίδαγμα της κοινής πείρας ότι η ζωντανή εικόνα ενός ανθρώπου προσφέρει πολύ περισσότερα από την άψυχη φωτογραφία, η οποία επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως. Νομίζω ότι το γεγονός αυτό δεν αφαιρεί αξιοπιστία από την κατάθεση του κ. Παπαδόπουλου και το δικαστήριό σας μπορεί να αξιοποιήσει δικανικώς την αναγνώριση αυτή.

Και θα ήθελα να ολοκληρώσω με ένα σχολιασμό των ερωτήσεων που υπέβαλε η κυρία Κούρτοβικ στον κ. Παπαδόπουλο. Όταν ερωτάται ο μάρτυς ότι απειλήθηκε με το όπλο και γιατί δεν το σκοτώσαμε, δηλαδή τι; Το γεγονός ότι εφίστησαν της ζωής του κ. Παπαδόπουλου του δίνει ελαφρυντικό για το ότι σκότωσαν τον Τούρκο διπλωμάτη;

Δηλαδή αντί να σκοτώσουμε δύο σκοτώσαμε έναν και αυτό τι; Θα του πούμε και μπράβο δηλαδή από πάνω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε συνάδελφε νομίζω ότι παρεξηγήσατε σφοδρά αυτά που είπα. Δεν είχε αυτή την έννοια η παρατήρηση που έκανα. Έκανα ερωτήσεις στον μάρτυρα γιατί αμφισβήτησα και φαντάζομαι και εσείς θα πρέπει να έχετε πειστεί ότι δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε απειλές. Ότι οι όποιοι δράστες εκείνης της υπόθεσης, δεν ξέρω ποιοι ήταν, οι όποιοι δράστες εάν ήθελαν με οποιοδήποτε τρόπο να κλείσουν το στόμα του μάρτυρα μπορούσαν να το κάνουν από τότε.

Δεν είχαν κανένα λόγο από τότε και δεν το κάνανε. Αυτό το πράγμα απλά προσπάθησα να αναδείξω και ξεκίνησε η όλη παρέμβασή μου αφ’ ενός μεν διότι θεωρώ μειωτικό κάπως όλο αυτό το περί απειλών, αλλά κυρίως αυτό που θεωρώ πολύ προβληματικό συνολικά σ’ αυτή τη δίκη, είναι αυτό που έρχεται και ξανάρχεται, η υποψία των μυστικών υπηρεσιών, της συνεργασίας με την αστυνομία και όλα αυτά τα οποία ο συγκεκριμένος μάρτυρας μάλιστα προσπάθησε να σας τα πει απροκάλυπτα.

Οι αστυνομικοί οι ίδιοι ήταν κατά τον μάρτυρα οι οποίοι του είπαν ότι από εμάς θα τα μάθει μετά από μισή ώρα η 17Ν. Αυτό είπε κύριε Μαρκή. Είπε ότι μετά από μισή ώρα όλα όσα είπες, θα τα ξέρει η 17Ν. Είναι απίστευτο. Και ω του θαύματος, αμέσως μετά ξεκίνησαν τα απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία τι ήταν; Το που είναι ο μπαμπάς σου.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι σαφές στο δικαστήριό σας ότι δεν ευσταθούν, είναι στην σφαίρα της φαντασίας. Ενισχύονται κατά περίπτωση και απ’ τα φρονήματα που έχει ο κάθε μάρτυρας και απ’ την ανάγκη του να κατευθύνει όλη αυτή τη διαδικασία με τον τρόπο του κατά την κατεύθυνση που ο ίδιος θα ήθελε.

Να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο εκείνη έχει πέσει, έχει γίνει αλλαγή κυβερνήσεως. Και σ’ αυτό αποκλειστικά περιορίστηκε η παρέμβασή μου. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς ευχαριστούμε.

Τ. ΣΠΑΧΟΣ: Ένα αίτημα. Θα παρακαλούσα να μετατεθεί για τη Δευτέρα, πρώτον για την ενότητα της?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Τελειώσαμε.

Τ. ΣΠΑΧΟΣ: Έχουμε το προηγούμενο του κ. Πέτσου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Προχωράμε. Σας παρακαλώ πολύ. Προχωράμε και ας τα αφήσουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενός μάρτυρος τον οποίο είχαμε ζητήσει και είχατε αποφασίσει να κληθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι κ. Παπαδάκη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε βρει τη διεύθυνσή του. Τσουκαλάς Χριστόφορος, απ’ την υπόθεση Παλαιοκρασά-Αξαρλιάν. Απ’ το 131 βρήκαμε τη διεύθυνσή του και ότι υπάρχει ένας αριθμός τηλεφώνου στην προανακριτική του κατάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι βεβαιωμένο λέει και το έχουμε. Να το δούμε. Είναι καινούργια διεύθυνση. Εδώ με τον κ. Γραμματέα για να μπορέσουμε να τον βρούμε. Διότι έχουμε διατάξει την κλήτευση. Κλήτευση έχει γίνει, αλλά όταν μας δίνεται όμως άλλη κατοικία εμείς θα τον κλητεύσουμε και στην άλλη. Δηλαδή ισχύει η απόφαση του δικαστηρίου και για την νέα κλήτευση. Αλίμονο. Δεν το συζητάμε καθόλου. Εφ’ όσον διετάχθη η κλήτευση όπου τον βρούμε. Δεν σημαίνει ότι δεν τον βρήκαμε εδώ, πάει, ακυρώνεται η κλήτευση. Όχι βέβαια. Πολύ καλά κάνετε. Πάρα πολύ καλά.

Ξεκινάμε με τον κ. Παπαδημητρίου.

Τ. ΣΠΑΧΟΣ: Στ’ αναγνωστέα να προσθέσω ένα τώρα ή μετά τις καταθέσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο τέλος. Να αρχίσουμε με την κατάθεση του κ. Παπαδημητρίου ο οποίος παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή. Αν δεν μπορείτε να μείνετε πολύ ώρα όρθιος, φυσικά θα καθίσετε, δεν το συζητάω. Όσο πείτε εσείς, διότι αντιλαμβάνομαι έχετε ένα πρόβλημα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπαμε για Δευτέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε. Πρέπει οι υποθέσεις να γίνονται. Ήδη έχουμε πάρα πολύ καθυστερήσει. Αρχίζουμε. Μιλάμε για εκείνη την δύστηνο ημέρα όπως θα λέγαμε, 21/12/92. Τι ακριβώς συνέβη. Εσείς κατ’ αρχήν πέστε μου λίγο περί της προσωπικότητάς σας. Δυο-τρία λεπτά να μου πείτε από πού ξεκινήσατε, σπουδές σας, όλα. Ποιος άνθρωπος είστε τέλος πάντων.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι γνωστά αυτά κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα θέλετε μπορείτε να πείτε από πότε εκλέγεστε βουλευτής.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Την εποχή του περιστατικού ήμουν εκλεγμένος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποια εκλογική περιφέρεια;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στο νομό ¶ρτης. Και απ’ τον Οκτώβριο του 1992 Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μέχρι τότε ασκούσα χρέη Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχέση με το περιστατικό που είπατε, στις 21/12/1992, το πρωί και κατά τις 8.45 πήγαινα απ’ το σπίτι μου που είναι στο Μαρούσι στη Βουλή οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό μου.

Στη Βουλή γινόταν η ψήφιση για τον προϋπολογισμό. Ήμουν μόνος, χωρίς συνοδό. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων απ’ το σπίτι μου και συγκεκριμένα στην οδό Ρόδο στο Μαρούσι, ένα φορτηγάκι μου έκλεινε το δρόμο. Σταμάτησα αναγκαστικά. Δεν μπορούσα να συνεχίσω την πορεία μου στο κέντρο του Αμαρουσίου.

Πίσω απ’ το δικό μου αυτοκίνητο υπήρχε άλλο αυτοκίνητο. Έτσι, δεν μπορούσα να φύγω με την όπισθεν. Ήμουν μπλοκαρισμένος ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, στο φορτηγάκι που ήταν μπροστά και στο άλλο αυτοκίνητο που ήταν πίσω μου. Κορνάρισα. Καμιά ανταπόκριση. Σε λίγο αντιλαμβάνομαι κάποιον απ’ το φορτηγάκι να με πλησιάζει κρατώντας με το αριστερό του χέρι ένα πλαστικό κουβά, σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές.

Το δεξί του χέρι ήταν καλυμμένο κάτω απ’ το χιτώνιό του. Αυτός ήρθε στο παράθυρό μου, κατέβασα το τζάμι να δω τι θέλει. Δεν περίμενα να είναι ο παρ’ ολίγον δολοφόνος μου. Νόμισα ότι ήταν κάποιος εργάτης της διπλανής οικοδομής που υπήρχαν σκαλωσιές. Αυτός ξαφνικά ανοίγει την πόρτα και αρχίζει να με πυροβολεί.

Πάγωσα. Έχασα τις αισθήσεις μου. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και δεύτερος δράστης που με πυροβολούσε συγχρόνως απ’ την δεξιά πόρτα του αυτοκινήτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον οποίο δεν τον αντιληφθήκατε εσείς εκείνη τη στιγμή.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σοκαρισμένος κύριε Πρόεδρε. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να τραυματιστώ τόσο σοβαρά, που ουσιαστικά αργοπέθαινα. Ο θάνατός μου ήταν προδιαγεγραμμένος. Σώθηκα λόγω έγκαιρης μεταφοράς μου στο νοσοκομείο και της αποτελεσματικής ιατρικής βοήθειας.

Εδώ θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να αναφέρω το όνομα του οδηγού του περιπολικού της άμεσης δράσης που προσήλθε αμέσως στον τόπο του συμβάντος. Του Αρτέμη Κυριακόπουλου, ο οποίος παρά τις αντίθετες διαταγές, με μετέφερε στο νοσοκομείο. Και το όνομα του γιατρού Κώστα Στάμου που με χειρούργησε με επιτυχία.

Είναι προφανές κύριε Πρόεδρε ότι οι δράστες αποσκοπούσαν στην φυσική μου εξόντωση. Χρησιμοποίησαν δύο όπλα. Ένα 38άρι περίστροφο και ένα 45άρι πιστόλι. Το 45άρι πιστόλι όπως όλοι ξέρουμε, το χρησιμοποιούσε κατά παράδοση η οργάνωση για εκτελέσεις. Για παράδειγμα αναφέρω τις δολοφονίες του Μομφεράτου, του Μποδοσάκη, του Μπακογιάννη και άλλων.

Αυτά τα όπλα τα χρησιμοποίησαν για να με πυροβολήσουν και μάλιστα εξ επαφής και κατ’ επανάληψη. Δέχθηκα τουλάχιστον πέντε πυροβολισμούς. Αν ήθελαν κύριε Πρόεδρε να με τραυματίσουν ή να με εκφοβίσουν γιατί να μην πυροβολούσαν μια φορά ή να πυροβολούσαν στον αέρα. Αλλά δεν είναι μόνο τα όπλα που χρησιμοποίησαν και οι πυροβολισμοί εξ επαφής και κατ’ επανάληψη.

Είναι και ο τρόπος εκπόνησης του εγκληματικού τους σχεδίου. Με παρακολουθούσαν καιρό. Παρακολουθούσαν τόσο τις δικές μου κινήσεις, όσο και της οικογενείας μου. Επιστράτευσαν τσιλιαδόρους, χρησιμοποίησαν κλεμμένα αυτοκίνητα και επέλεξαν το κατάλληλο μέρος, ώστε να μην κινήσουν υποψίες. Είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε αυτή η διεργασία να απέβλεπε μόνο στον τραυματισμό μου ή στον εκφοβισμό μου; Ασφαλώς όχι.

Είναι δυνατόν η ομάδα αυτή των αδίστακτων, των σκληρών, των ανάλγητων ανθρώπων, να χτυπούσε για να τραυματίσει και όχι για να σκοτώσει; Ζήσαμε 27 ολόκληρα χρόνια κύριε Πρόεδρε την οργάνωση. Ήταν μια οργάνωση τρόμου και θανάτου και όχι οργάνωση εκφοβισμού.

Η δολοφονική απόπειρα εναντίον μου ήταν τόσο καλά μελετημένη, τόσο καλά οργανωμένη, που δεν μπορεί παρά να αποσκοπούσε όπως είπα στην φυσική μου εξόντωση. Ήμουν εκλεγμένος βουλευτής για 12 συναπτά έτη, από το 1981 μέχρι το 1993. Λογικό και επόμενο είναι το χτύπημα εναντίον μου να έχει πολιτική διάσταση.

Χτύπησαν τον βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου και όχι τον Λευτέρη Παπαδημητρίου τον δικηγόρο και οικονομολόγο. Διερωτήθηκα πολλές φορές το γιατί. Αυτό το γιατί με απασχόλησε έντονα και με απασχολεί. Μήπως χτύπησαν τον άφθαρτο πολιτικό Λευτέρη Παπαδημητρίου; Μήπως χτυπώντας άφθαρτους πολιτικούς, αποσκοπούσαν στη διαιώνιση του κατεστημένου των διαπλεκόμενων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων από το οποίο αντλούσαν δύναμη;

Ενός κατεστημένου που κινείται υπεράνω κομμάτων και κυβερνήσεων, που επιβάλει αναγκαστικά τις επιλογές του. Και που φροντίζει να απαλλάσσεται από άτομα που είναι ενοχλητικά. Μήπως κύριε Πρόεδρε ο Λευτέρης Παπαδημητρίου ήταν ενοχλητικός; Μήπως ήμουν εύκολος στόχος υπό την έννοια όχι της επιχειρησιακής ευκολίας, αλλά υπό την έννοια ότι δεν ανήκα σε ομάδες, παρεούλες ή κλίκες και ζούσα αυτόνομα και με γνώμονα τη συνείδησή μου, με αποτέλεσμα να μην έχω την προστασία τους.

Για κάθε χτύπημα της οργάνωσης κύριε Πρόεδρε αναφέρεται στην προκήρυξη που ακολουθούσε ένας συγκεκριμένος λόγος. Όμως στη δική μου προκήρυξη είναι προφανής η αδυναμία εξήγησης της επιλογής μου ως στόχου. Τίποτα μα τίποτα δεν αναφέρεται στην προκήρυξη, ούτε απ’ τις απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτει κάτι το σχετικό.

Νομίζω κύριε Πρόεδρε ότι θα πρέπει για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα του χτυπήματος, να ερωτηθεί αυτός που αναλαμβάνει από την αρχή της διαδικασίας την υποστήριξη των προκηρύξεων και την πολιτική δικαιολόγηση των χτυπημάτων, να απαντήσει σε τι έφταιξε ο Λευτέρης Παπαδημητρίου.

Δεν μπορεί κύριε Πρόεδρε να αιωρείται οποιαδήποτε αμφιβολία στην κοινή γνώμη για το πολιτικό μου ήθος. Επιδίωξη καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου, δεν ήταν η καρεκλοθηρία, ούτε η προσωπική προβολή. Μοναδικός σκοπός ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της περιφέρειας. Και ήρθαν οι δράστες να μου αφαιρέσουν τη ζωή, να μου ανακόψουν την προσφορά στον τόπο.

Και επαναλαμβάνω κύριε Πρόεδρε και συγχωρήστε μου την επιμονή, αλλά 10 χρόνια περίμενα, να μου πουν το γιατί. Αν και πιστεύω ότι δεν υπάρχει εξήγηση, ούτε κάτω απ’ το αξιακό σύστημα των τρομοκρατών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα ορισμένα πράγματα και εγώ που με ενδιαφέρει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε για τη φόρτιση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ. Αν θέλετε σας είπα και να καθίσετε, διότι αντιλαμβάνομαι έχετε κάποιο πρόβλημα. Θέλω να μου πείτε, εάν αναγνωρίσατε κάποιον απ’ αυτά τα άτομα που ήταν εκεί ή σήμερα αν μπορούσατε να αναγνωρίσετε. Τα είχατε κατ’ αρχήν περιγράψει; Είχατε κανένα στην πρώτη σας κατάθεση που είχατε δώσει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, είχα περιγράψει κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για θυμηθείτε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είχα αναφέρει τότε ότι ο ένας απ’ τους δράστες, γιατί τον ένα είδα, τον άλλον δεν τον είδα, ήτα μελαχρινός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός με τον κουβά που είπατε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτός με τον κουβά. Ήταν μελαχρινός. Αναστήματος περίπου 1,80. Γύρω στα 30. Το πρόσωπό του ήταν κανονικό, δεν είχε κάτι το αξιοπερίεργο. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσομοιάζουν, θα έλεγα με αυτά του Βασίλη Τζωρτζάτου. Αλλά επειδή μου είπατε αν αναγνωρίζω κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι αντιλαμβάνομαι την έννοια της λέξεως «αναγνωρίζω› και δεν θα ήθελα να τη χρησιμοποιήσω ελαφρά τη καρδία.

Καταθέτω ως μάρτυρας και ως μάρτυρας έχω και το καθήκον της αληθείας. Θα μπορούσα με ευκολία να πω, στηριζόμενος στην ίδια την ομολογία του Τζωρτζάτου ότι τον αναγνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα, όμως αυτό δεν το κάνω και δεν το κάνω για λόγους συνειδήσεως. Καταθέτω ό,τι θυμάμαι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή όταν λέτε «προσομοιάζουν›, μπορούμε να βάλουμε ένα βαθμό πιθανότητας ή δε μπορούμε; Όπως θέλετε εσείς διατυπώστε το.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα μπορούσα εδώ να πω ότι είναι πιο πιθανό να ήταν, από το να μην ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή 51%; Αν μπορείτε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να μη μιλήσουμε με αριθμούς, να μην παίξουμε με νούμερα όπως έπαιξαν οι κατηγορούμενοι με τη ζωή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν παίζουμε εδώ πέρα όπως ξέρετε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, είναι πιο πιθανό να ήταν, από το να μην ήταν. Και κάτι άλλο ήθελα να πω εδώ: Ότι πέρα από τα χαρακτηριστικά αυτά τα οποία σας είπα, ήθελα να πω ότι το βλέμμα του, το έντονο βλέμμα του, μου θυμίζει κάτι. Μου θυμίζει τον Βασίλη τον Τζωρτζάτο, αλλά πάλι επαναλαμβάνω, επειδή έχω πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάθεσης, γι αυτό διατηρώ μια επιφύλαξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως το περισσότερο είναι να ήταν παρά να μην ήταν, χωρίς ποσοστά, χωρίς διαβάθμιση διαφορετική. Αυτή είναι η θέση σας.

Εσείς χτυπηθήκατε σε ποια σημεία καταρχήν; Στα πόδια αν θυμάμαι....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, προκύπτει και από το πιστοποιητικό το οποίο έχω καταθέσει. Χτυπήθηκα στα γόνατα, διαμπερή τραύματα και στο αριστερό και στο δεξιό και στο πίσω αριστερό μέρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πόσα τραύματα; Τρία;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πέντε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα δύο ήταν στο ένα γόνατο και τα δύο στο άλλο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δύο διαμπερή στο αριστερό γόνατο, ένα τραύμα στο πίσω μέρος του αριστερού ποδιού και δύο διαμπερή τραύματα στο δεξιό πόδι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή λέτε, αυτός που ήταν τόσο κοντά ή αυτοί που ήταν τόσο κοντά, ήθελαν να χτυπήσουν στα γόνατα ή κάπου αλλού; Θα μπορούσαν να χτυπήσουν και πιο ψηλά, προς καρδιά....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορούσαν να με χτυπήσουν και στο κεφάλι αλλά τότε ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος. Αλλά αυτοί ήθελαν τον αργό μου θάνατο, τον επώδυνο, δηλαδή τον θάνατο από αιμορραγία κι όπως θα διαβάσετε εκεί, στο πιστοποιητικό, ο γιατρός που με χειρούργησε μου είπε ότι εάν η βολίδα είχε χτυπήσει μισό εκατοστό πιο πάνω στο αριστερό γόνατο, θα είχε πλήξει ζωτική αρτηρία και θα πέθαινα από ακατάσχετη αιμορραγία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε θα προλαβαίνατε δηλαδή να μεταφερθείτε θέλετε να πείτε, αυτή είναι η έννοια αυτού που λέτε. Ένας ο οποίος και σημάδι ξέρει, φαντάζομαι, διότι αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως να ενέχονται και σε άλλα ή μόνο στο δικό σας ή να μην ενέχονται και σε τίποτα, αυτό ζητούμε, αλλά αυτή η ομάδα τέλος πάντων που λέγεται 17Ν, υποτίθεται ότι θα ήξεραν και κάπου να σημαδεύουν, δεν θα σημάδευαν το κεφάλι για να χτυπήσουν το γόνατο.

Είπατε «αργό θάνατο›. Σε άλλες περιπτώσεις όμως που έχουμε εδώ προηγούμενες, έχουμε ανθρώπους τους οποίους χτύπησαν από μασχάλη να βγαίνει προς τα κάτω και να τα περνάει όλα, να περνάει πνευμόνια, συκώτια, άντερα, ουροδόχο κύστη, νεφρά, γιατί όπως ξέρετε, άμα θέλω να σκοτώσω έναν, μπορεί να είναι σκοπούμενο αυτό που λέτε εσείς, ο αργός θάνατος, μπορεί να είναι και ο θάνατος ο σίγουρος.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ίσως να ήθελαν να επιρρίψουν και την ευθύνη στους γιατρούς όπως έγινε και με την περίπτωση και Ανδρουλιδάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε προηγηθεί του Ανδρουλιδάκη νομίζω, χρόνια; Το ’89 ήταν. Τρία χρόνια. Εκεί τί αποτέλεσμα είχε; Θανατηφόρο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, επήλθε ο θάνατος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε λοιπόν ένας να υπολογίζει ότι «αν τραυματίσω κάποιον στα πόδια, μπορεί και να πεθάνει›;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω, στα γόνατα υπάρχουν βασικά αγγεία. Και διερωτώμαι: Ήταν δυνατόν να δεχθούμε ότι αυτοί ήξεραν ότι θα χτυπήσουν σε επουσιώδη για τη ζωή μου σημεία και όχι τα βασικά αγγεία; Δε μπορώ να το δεχθώ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με λίγα λόγια δηλαδή μπορούσε κανένας να προβλέψει ότι χτυπώντας έναν άνθρωπο -με την εμπειρία εκείνης της στιγμής και του παρελθόντος βέβαια- στα γόνατα, μπορούσε να προβλέψει το θάνατο κάποιου ή όχι; Ήταν κάτι το οποίο ήταν πέραν πάσης προβλέψεως;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εμείς λέμε ότι υπάρχει άμεσος δόλος πρώτου βαθμού. Δηλαδή οι δράστες ήθελαν να με σκοτώσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελαν τον αργό θάνατο είπατε, αυτή είναι η θέση σας. Τελικά απεφεύχθη αυτό το αποτέλεσμα λέτε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Λόγω της έγκαιρης μεταφοράς μου στο νοσοκομείο και της αποτελεσματικής ιατρικής βοήθειας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποδίδετε τον τραυματισμό σας αυτό ή την απόπειρα μάλλον, διότι ο τραυματισμός ήταν το αποτέλεσμα, η απόπειρα όμως είναι η εισαγωγή του βουλεύματος και όπως και εσείς βέβαια τώρα λέτε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αποδίδεται σε αυτά τα πρόσωπα που είπατε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε αυτά τα οποία φέρονται ως δράστες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Φέρονται ως δράστες ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτοί είναι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, για τον έναν διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Για τον άλλον δεν είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά αυτή τη στιγμή ποια είναι η πεποίθησή σας; Είναι αυτοί ή δεν είναι και πού θα το στηρίξετε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να ολοκληρωθεί η διαδικασία....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε θα τοποθετηθείτε. Πάντως για την ώρα εσείς είστε επιφυλακτικός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλα πρόσωπα έχουν μετάσχει; Μάθατε τίποτα, ξέρετε τίποτα;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Απ’ ότι διάβασα, υπήρχε και άλλο πρόσωπο που ήταν τσιλιαδόρος. Πέραν του τσιλιαδόρου....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δε μπορώ να ξέρω, το καταθέτει κάποια μάρτυς η οποία λέγεται Κορμαζοπούλου. Δεν είναι εδώ, αλλά αν νομίζετε ότι πρέπει να κληθεί, να έρθει να καταθέσει. Αυτή μίλησε για δύο ακόμη πρόσωπα, του τσιλιαδόρου και του οδηγού αυτοκινήτου, πέραν δηλαδή από το φορτηγάκι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα περιέγραψε μήπως;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Νομίζω ότι τα περιέγραψε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορείτε να τα περιγράψετε κι εσείς τώρα;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να μην αναφέρομαι τώρα σε περιγραφές άλλων, αλλά αν νομίζετε ότι πρέπει να έρθει, να έρθει η ίδια. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον μου, μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορείτε παραπάνω να περιγράψετε από την περιγραφή που σας έκαναν; Στο περίπου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να μην πάω στο περίπου, δε θα ήθελα.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μόνο για τον ανθρωποκτόνο σκοπό που είπατε των δραστών: Λέτε –και χρησιμοποιώ από την προανακριτική σας κατάθεση 15/1/1993- ότι «το άτομο αυτό είχε σκοπό από την αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια γιατί δεν έστριψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματος›. Έχει σημασία το «μόνο› το οποίο αποκλειστικά χρησιμοποιείτε. Αν αυτό μπορεί να περιορίσει ή να διευρύνει την πρόθεσή του.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όπως θα δείτε, την προανακριτική μου κατάθεση την έδωσα 25 ημέρες μετά το περιστατικό. Καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση βρισκόμουν. Λογικό να μην είχα αντιληφθεί την βαρύτητα του χτυπήματος. Όμως οι αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν και το γεγονός ότι η υγεία μου δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθεί πλήρως.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε ακόμα.....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχει κοπεί το περονιαίο νεύρο και πέφτουν τα δάχτυλα κι έχω κάνει αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και το γεγονός ότι η υγεία μου δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθεί πλήρως, με κάνει να καταλάβω ότι οι δράστες δεν ήθελαν απλά τον τραυματισμό μου, αλλά ήθελαν τον αργό και επώδυνο θάνατό μου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τους πυροβολισμούς, προσέτρεξε κάποιος άνθρωπος εκεί, ώστε να είδε κάποια από τα πράγματα που μας είπατε; Τις θέσεις αυτοκινήτων, τη θέση τη δική σας, αν κάποιος από τους περιοίκους, αν μιλήσατε με κάποιον....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει ο μάρτυς Γιώργος Βούτζαλης που έξω απ’ το σπίτι του έγινε αυτό που έγινε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρόδου 30, έξω από το σπίτι του έγινε.... Είναι εδώ.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Στην προκήρυξη, η Οργάνωση σας ονομάζει «λοχία της Κοινοβολευτικής Ομάδας› της Ν.Δ. Γιατί; Τί καταλάβατε εσείς; Γιατί σας δίνουν αυτό τον χαρακτηρισμό;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο όρος «λοχίας› χρησιμοποιήθηκε από δυο-τρεις δημοσιογράφους και καθιερώθηκε. Υποθέτω ότι χρησιμοποιήθηκε επειδή δρούσα συσπειρωτικά και ενωτικά στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πείτε μου, από το όλο κείμενο το οποίο έχετε διαβάσει, το οποίο αναφέρεται στη Ν.Δ., βρίσκετε εάν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των όσων αναφέρονται και του δικού σας χτυπήματος; Αιτιώδης σύνδεσμος ο οποίος υπάρχει σε όλες τις προκηρύξεις. Εδώ, στη δική σας, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όπως ξέρετε, γιατί θα διαβάσατε την προκήρυξη, η προκήρυξη αναφέρεται στους 152 Βουλευτές της Ν.Δ. και κατ’ επέκταση σε όλους τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου, δηλαδή και στους 300. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι γιατί διάλεξαν εμένα. Με ποιο κριτήριο; Δηλαδή έβαλαν τα 300 ονόματα σε μια κληρωτίδα και ο κλήρος έπεσε σε μένα;

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή δεν υπάρχει σκεπτικό γιατί σας βάρεσαν εσάς;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια εκτός από τη λέξη «λοχίας›. «Επιλέξαμε τον Λευτέρη Παπαδημητρίου ως το λοχία ονομαζόμενο›. Τίποτε άλλο.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς, μπορείτε να μας πείτε πώς αντέδρασε τότε ο πολιτικός κόσμος στην επίθεση εναντίον σας;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συσπειρώθηκε ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος και αντέδρασε στην άδικη τρομοκρατική αυτή επίθεση σε βάρος μου. Εδώ θα ήθελα να κ. Πρόεδρε, ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέσυρε Βουλευτή του στην κρίσιμη ψηφοφορία του προϋπολογισμού για να μην διαταραχθούν οι αριθμητικές ισορροπίες. Γιατί την επόμενη ημέρα γινόταν η ψηφοφορία του προϋπολογισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνδέεται αυτό δηλαδή; Μπορούμε να το συνδέσουμε; Ότι ενδιαφερόταν η Οργάνωση να μην ψηφιστεί ο προϋπλογισμός;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όπως αποδείχθηκε κ. Πρόεδρε, το χτύπημα δεν επηρέασε την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. ούτε γενικά ούτε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ούτε και επηρέασε την ψυχολογία των Βουλευτών της Ν.Δ. κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κανονικά αλλά και πάλι δεν αναφέρεται τίποτε στην προκήρυξη, μπορούμε να μιλήσουμε υποθετικά.

Το ένα ενδεχόμενο είναι το κτύπημά μου να συσπείρωνε τους Βουλευτές της Ν.Δ. για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Το άλλο ενδεχόμενο είναι, το χτύπημά μου να επηρέαζε τους Βουλευτές της Ν.Δ. να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Υπήρχαν δύο ενδεχόμενα, και τα δύο ενδεχόμενα αυτά ήταν εξίσου ισχυρά. Αλλά για να γίνω κατανοητός κ. Πρόεδρε, θα πρέπει να επανέλθουμε στο κλίμα εκείνης της περιόδου, να δούμε τί λεγόταν για τη 17Ν. ¶λλοι έλεγαν ότι πίσω από τη 17 ήταν το ΠΑΚ. ¶λλοι έλεγαν η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. ¶λλοι, οι μυστικές υπηρεσίες, άλλο το ίδιο το κράτος. Όλα τα σενάρια έπαιζαν.

Όμως, αδυνατώ να καταλάβω πώς οι δράστες γνώριζαν από πριν ποιο ενδεχόμενο θα επικρατούσε, πώς οι δράστες γνώριζαν από πριν πώς οι Βουλευτές της Ν.Δ. θα εξελάμβανον το κτύπημα εναντίον μου. Αλλά γιατί να μιλάμε με υποθέσεις κ. Πρόεδρε; Εδώ είναι, να σηκωθούν και να μας πουν ποιος είναι ο πραγματικός λόγος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, θα ρωτήσουμε όταν έρθει η ώρα. Κύριε Σπάχο έχετε άλλη ερώτηση;

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Μήπως θεώρησαν κάποιοι ότι είστε πολιτικός ακραίων θέσεων; Τί πολιτικός είστε γενικά;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είμαι κεντρογενής κ. Σπάχο, ήπιων τόνων πολιτικός που συνθέτει τις απόψεις γι αυτό και έχαιρα ευρύτερης αποδοχής και εκτίμησης στον πολιτικό κόσμο και εδώ θα σας πω κ. Πρόεδρε, κατά την εκλογή μου ως Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, ψηφίστηκα και από Βουλευτές όλων των κομμάτων.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο: Είπατε γενικά για το πολιτικό σκεπτικό της προκήρυξης, έστω και ασυνάρτητο, έστω και αδύναμο, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό σκεπτικό που μιλά για ιδιωτικοποιήσεις π.χ.;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν υπάρχει πολιτικό σκεπτικό, τόσο στην προκήρυξη που με αφορά όσο και στις άλλες προκηρύξεις. Μάλιστα, η προκήρυξη που με αφορά, δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε συζήτηση καφενείου της γειτονιάς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δράστες διακατέχονται από σύμπλεγμα κατωτερότητος στην έκφραση του πολιτικού λόγου, γι αυτό και κατέφευγαν στην δύναμη του όπλου, για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Χωρίς τη δύναμη του πιστολιού, χωρίς τη δύναμη του όπλου, κανείς μα κανείς δε θα είχε ασχοληθεί μαζί τους.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος για τις ιδιωτικοποιήσεις. ¶λλοι χάραζαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Για τα πολιτικά κίνητρα μπορείτε να μας εξηγήσετε τελικά, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα πίσω από το χτύπημα εναντίον σας;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, ότι επειδή είμαι εκλεγμένος βουλευτής, οπωσδήποτε το χτύπημα έχει πολιτική διάσταση. Και όταν λέω ότι έχει πολιτική διάσταση, εννοώ ότι, εάν επήρχετο ο θάνατός μου, θα νοθεύονταν η θέληση του λαού, τον οποίον οι δήθεν λαϊκοί αγωνιστές, οι δήθεν λαϊκοί επαναστάτες, υπηρετούν.

Βεβαίως την θέση μου θα την κάλυπτε ο πρώτος επιλαχών. Δηλαδή ο θάνατός μου δεν θα επηρέαζε ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πολιτικό γίγνεσθαι δεν θα επηρεαζόταν. Μάλιστα. Ερωτήσεις και από μέρους σας ότι έχετε. Ο κ. Αγιοστρατίτης.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Παπαδημητρίου γνωριζόμαστε πια, ήθελα να σας πω ότι εγώ λυπάμαι για την προσωπική σας περιπέτεια.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας ευχαριστώ.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και να σας πω ότι σας τιμά το γεγονός, ότι παρά το γεγονός ότι είστε παθών σ’ αυτή την ιστορία, δεν έρχεστε με την υπερβολική ευχέρεια έτσι που έρχονται άλλοι μάρτυρες ν’ αναγνωρίσουν μετά από τόσα πολλά χρόνια και κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Έχετε αυτές τις επιφυλάξεις και εγώ θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό που κάνετε, να μην είστε απόλυτος στην κατάθεσή σας. Η μόνη μου διαφωνία και εκεί είναι η ερώτησή μου, εν συνεχεία της ερωτήσεως εκ δεξιών του κ. Προέδρου σχετικά με την ανθρωποκτόνο πρόθεση, θα ήθελα μόνο να μου διευκρινίσετε το εξής. Από πόση απόσταση, εσείς είστε μέσα στο αυτοκίνητο, στην ουσία ακινητοποιημένος, δεν έχετε ευχέρεια να διαφύγετε, σας πλησιάζουν αυτοί οι άνθρωποι, όποιοι είναι και σας πυροβολούν. Από πόση απόσταση σας πυροβολούν;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπα εξ επαφής, τώρα είναι ένα μέτρο?

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εξ επαφής αυτό σημαίνει ότι έβαλαν και το χέρι τους μέσα για να κατευθύνουν την βολή του όπλου τους προς το γόνατό σας έτσι δεν είναι;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε θα ήθελα εδώ να πω, ότι τον δράστη τον είδα ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και μπορώ να πω και αφηρημένος, γιατί το μυαλό μου ήταν στον προϋπολογισμό που ψηφίζαμε, όπως σας είπα, την επόμενη ημέρα. Δεν μπορώ να περιγράψω το περιστατικό με περισσότερες λεπτομέρειες. Η λογική είναι, να μην με είχαν πυροβολήσει.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η απλή λογική λέει, ότι σε έναν άνθρωπο που κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο, το άμεσα προσιτό για να πυροβολήσει τμήμα του σώματός του είναι από το στήθος και πάνω, αυτό το οποίο φαίνεται από το αυτοκίνητο. Για να κατευθύνουν αυτές τις βολίδες, τουλάχιστον σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση βλέπω 4 βολίδες δυο στο αριστερό γόνατο και δυο στο δεξιό. Τέσσερις φαίνονται στην ιατροδικαστική έκθεση, ας πούμε ότι είναι και πέντε.

Πρέπει μ’ αυτά τα δεδομένα τη στάση σας μέσα στο αυτοκίνητο, για να κατευθύνουν την βολίδα του όπλου τους στα δυο γόνατά σας, δυο και δυο γόνατα, αν θέλετε τρία και δυο, τρεις βολίδες και δυο, θα έπρεπε να στρέψουν συγκεκριμένα από τόσο μικρή απόσταση το όπλο προς τα γόνατά σας. Αυτό εσείς λέτε ότι είχαν λοιπόν ανθρωποκτόνο πρόθεση, ενώ είχαν την ευχέρεια και την έχουν αποδείξει σαν Οργάνωση, ότι δεν εφείδοντο τρόπου δράσεως και κλπ, έχουν πυροβολήσει ανθρώπους στο κεφάλι, στο στήθος, ο Μάτης έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι, οι υπόλοιποι στο στήθος, στη πλάτη, ο Μπακογιάννης όλοι. Γιατί σε σας κατηύθυναν το όπλο, που θα πρέπει να πήρε πολύ μεγάλη κλίση αφού μου λέτε ότι από τόσο κοντά σας πυροβόλησαν στα γόνατα;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μα είπα, ήθελαν τον αργό μου θάνατο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επειδή δεν είχαμε άλλη τέτοια περίπτωση, αργό θάνατο, δηλαδή οσάκις ήθελαν τον θάνατο κατευθύνονταν σε συγκεκριμένα σημεία. Γι’ αυτό το λέω εάν μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, ήθελαν τον αργό μου και επώδυνο θάνατό μου.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επίσης σ’ αυτή την ερώτηση του κ. Προέδρου ότι την κατάθεσή σας αυτή που λέτε ότι θέλανε μόνο να σας τραυματίσουν, την δώσατε μετά 25 μέρες. Ακολούθησαν και άλλες καταθέσεις σας και υπήρξε και η κατάθεσή σας στον κ. Ζερβομπεάκο. Αυτή την άποψή σας γιατί δεν την διορθώσατε εφόσον στις 25 μέρες ήσασταν ταραγμένος, είχατε τις εγχειρίσεις κλπ, γιατί δεν την διορθώσατε έστω και ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου, να δηλώσετε ότι, δεν ήταν σκοπός μόνο τα γόνατά μου, αλλά είχαν και ανθρωποκτόνο πρόθεση και μετά τόσα χρόνια, γιατί δεν την αλλάξατε αυτή την άποψή σας;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ίσως να μην με προσέξατε κύριε Αγιοστρατίτη. Σας είπα, ότι οι αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν και το γεγονός ότι η υγεία μου μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, με έκαναν να καταλάβω ότι οι δράστες δεν ήθελαν απλά να με τραυματίσουν, αλλά ήθελαν τον αργό μου και επώδυνο θάνατο.

Δηλαδή μέχρι τότε, μέχρι το ’94 που είναι η δεύτερη κατάθεση δεν είχε ξεκαθαριστεί πού ακριβώς βρίσκομαι από πλευράς υγείας.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και το 2002 όμως?

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το 2002 όπως θα δείτε, δεν κατέθεσα ενώπιον του Ειδικού Ανακριτού, επιφυλάχθηκα να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι για την πρόθεσή τους, θα μπορούσατε να το έχετε διορθώσει.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα επιφυλάχθηκα να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου και αυτό κάνω σήμερα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εντάξει, ευχαριστώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή