Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (18/04/2003) Μέρος 8/9

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 20:07
A- A A+

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Πολύ σύντομα κύριε Πρόεδρε. Συνειδητά απευθύνομαι σε συνάδελφο που είναι και θύμα καταθέτει. Αυτό με τον άμεσο δόλο που είπατε ήθελα να σας υπενθυμίσω, συμπληρώνοντας την ερώτηση που ήδη σας υπέβαλε η έδρα, ότι στην κατάθεση που δώσατε τότε, 25 μέρες μετά το χτύπημα, δυο φορές αναφέρεστε στο ότι οι δράστες δεν είχαν πρόθεση να σας χτυπήσουν. Μια αυτό που είπε ο κ. Πρόεδρος που είχε σκοπό να με πυροβολήσει; Ναι. Είχε σκοπό στην αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια, γιατί δεν έστριψε το περίστροφο. Όμως και σε ένα άλλο σημείο, το οποίο επίσης επιθυμώ να αναγνώσω, αναφέρει?.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από την αρχή όμως διαβάστε όλο το κομμάτι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Θα σας αναφέρω κύριε μάρτυς. Έχετε λοιπόν επί λέξει αναφέρει αναγιγνώσκω: Με αυτό, με το περίστροφο δηλαδή, ο δράστης που άνοιξε την πόρτα για να έχει τα πόδια μπροστά σας, να μπορεί να στοχεύσει στα πόδια σας, «με πυροβόλησε στο αριστερό μου πόδι μια φορά στο αριστερό μου πόδι, μια στο δεξιό μου και νομίζω πώς και με τρίτη σφαίρα που είχε σκοπό να με πυροβολήσει στα δάκτυλα του ποδιού μου και αστόχησε. Έχω την εντύπωση ότι το άτομο αυτό είχε σκοπό από την αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια, γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου.›

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές?

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συνεχίστε παρακαλώ πιο κάτω.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: «Εγώ με τους πυροβολισμούς που δέχθηκα, πάγωσα και ασυναίσθητα κάλεσα σε βοήθεια, δεν αντιλήφθηκα μετά τους πυροβολισμούς. Αυτά.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ωραία σας είπα και επαναλαμβάνω και πάλι, αυτή την προανακριτική κατάθεση την έδωσα 25 περίπου μέρες μετά το περιστατικό. Δεν μπορούσα να καταλάβω, να αντιληφθώ με άλλα λόγια, την βαρύτητα του χτυπήματος. Σήμερα συνειδητοποιώ την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς, σαν δικηγόρος που είστε, πρέπει να ξέρετε ότι, η βαρύτητα του χτυπήματος δεν συνδέεται υποχρεωτικά με τον δόλο του δράστη.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, αυτό θα το κρίνει το Δικαστήριο.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Μου κάνει εντύπωση εσείς γιατί τόσο χωρίς επιφύλαξη αναφέρεστε. Θα σας κάνω εγώ μια άλλη ερώτηση.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό θα το εκτιμήσει το Δικαστήριο.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος να κάνω ερωτήσεις για να εκτιμήσει το Δικαστήριο.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι ερωτήσεις, όχι αγορεύσεις.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς αυτή τη στιγμή θα μου επιτρέψετε, ενθυμείστε τον εαυτό σας και δεν χρειάζεται τώρα να ανταλλάσσουμε επιθετικότητες, δεν χρειάζονται. Για πείτε μου τώρα, εσείς τι πιστεύετε, πότε είναι περισσότερο η ψυχική αγανάκτηση ενός ανθρώπου, πότε βρίσκεται σε μεγαλύτερη ένταση, όταν βρίσκεται κλινήρης στο νοσοκομείο μετά το χτύπημα, ή μετά από 12 ή 15 χρόνια;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, ότι βρισκόμουν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσα να αντιληφθώ την βαρύτητα του χτυπήματος, το έχω απαντήσει, μην επανερχόμαστε πάλι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε την βαρύτητα του χτυπήματος, πείτε μου τι συνέπειες είχε το χτύπημα για την υγεία σας;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε έχω καταθέσει και πιστοποιητικό σήμερα, υπάρχει και ιατροδικαστική έκθεση.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν το έχω δει το πιστοποιητικό.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν θέλετε κύριε Πρόεδρε, να μπορέσει να το έχει, να το διαβάσει.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Να διαβαστεί κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το διαβάσαμε. Αλλά εάν μπορείτε να κάνετε χρήση και εσείς να το δείτε.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Ναι θα κάνουμε κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου δυο ερωτήματα. Το ένα αφορά αυτό που είπατε ότι ανέκοψε το χτύπημα αυτό την προσφορά σας στο τόπο. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί. Μετά το 1993 είμαι εκτός Κοινοβουλίου κύριε συνάδελφε, έδωσα προτεραιότητα στο θέμα της υγείας μου και όχι στην επανεκλογή μου ως βουλευτού.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι να μας το πει κύριε Πρόεδρε, δεν το ήξερα γι’ αυτό ρωτώ. Δηλαδή εννοείτε ότι υπέστητε επανειλημμένες εγχειρίσεις. Μπορείτε να μου πείτε πότε ήταν η τελευταία από τις εγχειρίσεις που κάνατε;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα. Οι εγχειρίσεις είναι αλλεπάλληλες.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Η τελευταία πότε ήταν;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά εν πάση περιπτώσει αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες?

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Περίπου, δεν ενθυμείστε πότε ήταν η τελευταία εγχείριση κύριε μάρτυς;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν θυμάμαι ακριβώς.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θυμάστε ακριβώς, περίπου πότε ήταν η τελευταία εγχείριση;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό που θέλω να σας πω είναι, ότι μπαίνω και βγαίνω από τα νοσοκομεία. Προσπαθώ, για λόγους ψυχολογικούς, σας είπα, προσπαθώ να μην θυμάμαι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Δεν απαντάτε καλά. Η απάντησή σας είναι ότι, λόγω των εγχειρίσεων δεν μπορέσατε ξανά να ασχοληθείτε με την πολιτική.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, κατέθεσα και πιστοποιητικά.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Καταθέσατε πιστοποιητικά, εγώ δεν το έχω αναγνώσει, δεν έχει αναγνωστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε το και το ένα πιστοποιητικό να το διαβάσουμε έτσι παρεμπιπτόντως, είναι η ώρα του νομίζω. Να το διαβάσω εγώ τώρα.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται η από 20 Μαρτίου 2003 ιατρική γνωμάτευση του κ. Ελ. Παπαδημητρίου.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ. Κύριε μάρτυς, από το πιστοποιητικό που προσκομίσατε, πρώτον δεν αναφέρεται σε πόσες εγχειρίσεις υποβληθήκατε και πότε ήταν η τελευταία για να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε γιατί αυτές οι βαρύτατες συνέπειες, που σας δημιούργησαν την άμεση πεποίθηση του άμεσου δόλου και αυτό είναι το νόημα της ερώτησής μου. Εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο πρέπει να έχετε για να είστε τόσο χολωμένος και να λέτε ότι είχαν άμεσο δόλο με αργό βασανιστικό θάνατο.

Δεύτερον, εάν κατάλαβα καλά, η σωματική αναπηρία που έχει μείνει είναι από την θλάση – διάτρηση του περονιαίου νεύρου, δεν μπορείτε να κουνήσετε τα μπροστινά δάκτυλα του ποδιού σας και βεβαίως το ψυχικό σας τραύμα. Έχετε αυτό που λένε, όπως και σε περιπτώσεις που έχουν αποκοπεί μέλη, τους φανταστικούς αυτούς πόνους, είναι πολύ κατανοητό. Από το κράτος αποζημιωθήκατε για την αναπηρία σας;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν έκανα αγωγή αποζημιώσεως για πράξη παράλειψης των οργάνων του δημοσίου, γιατί όπως ξέρετε τότε, ζήτησα προστασία. Ζήτησα από τους τότε Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως να μου διατεθεί προσωπική ασφάλεια.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Σύνταξη αναπηρίας έχετε πάρει κύριε μάρτυς;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, ναι παίρνω, αλλά έχω 12 χρόνια βουλευτής.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Είστε ικανοποιημένος από το κράτος από την συμπεριφορά του;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, μπορούσα, αν ήθελα να εκμεταλλευθώ οικονομικά το θέμα, να κάνω μια αγωγή και να ζητούσα ένα δις, εγώ δεν έκανα αγωγή αποζημιώσεως κατά του δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ για μια ηθική βλάβη έχει παραστεί, είτε τον αποζημίωσε το κράτος, είτε όχι. Ορίστε κύριε Μυλωνά.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, μπορώ να πω ότι λυπάμαι, χαίρομαι και έχω μια απορία. Πρώτα για την λύπη μου, βεβαίως και προσωπικά λυπάμαι και εγώ για την περιπέτεια της υγείας που είχατε, λόγω μιας εγκληματικής ενέργειας. Αυτό επιτρέψτε μου να το πω και δημόσια ενώπιον του Δικαστηρίου. Χαίρομαι επίσης, γιατί μπορώ επίσης να απευθύνω ερωτήσεις σε ένα μάρτυρα του δικού σας υψηλού επιπέδου, που είστε και πολιτικό πρόσωπο και επιπλέον που είστε δικηγόρος και δη ποινικολόγος.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι ποινικολόγος?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί παρίστασθε για άλλη υπόθεση ως συνήγορος της πολιτικής αγωγής.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Παρίσταμαι, αλλά δεν έχω ειδικότητα ποινικολόγου.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά το ότι παρίστασθε ως συνήγορος της πολιτικής αγωγής, είναι ένα τεκμήριο μαχητό αν θέλετε, αλλά για μένα ένα τεκμήριο που έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι κατανοείτε πλήρως?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ είπε ο άνθρωπος ότι δεν είναι ποινικολόγος.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και θα σας παρακαλούσα στις απαντήσεις που θα μου δώσετε, αν συμπεριλάβετε και όλες τις νομικές γνώσεις Ποινικού Δικαίου που βεβαίως και έχετε.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε όταν θα αγορεύσω τότε οπωσδήποτε θα μιλήσουμε και νομικά. Τώρα σαν μάρτυρας να περιοριστούμε στα πραγματικά γεγονότα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι βεβαίως. Αλλά κατά τις απαντήσεις που θα μου δώσετε για τα συγκεκριμένα γεγονότα, θα ήθελα να επιστρατεύσετε και τις νομικές γνώσεις, για τα πραγματικά περιστατικά. Περνώ όμως τώρα στην απορία που έχω. Η απορία μου είναι η εξής, τελικά τον εντολέα μου τον κ. Τζωρτζάτο τον αναγνωρίζετε ναι ή όχι; Καταλαβαίνετε ότι έχει καθοριστική σημασία για την ποινική αξιολόγηση.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε να μην επανερχόμαστε πάλι στα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να αναγνωστεί η απάντηση που έδωσε και αν δεν είναι ικανοποιητική?

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποια είναι ακριβώς η απάντησή σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έδωσε ήδη, δεν επιθυμώ να την επαναλάβει, εκτός εάν δεν σας ικανοποιεί αυτό θα συνεχίσετε με τις ερωτήσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει σήμερα, πιο πιθανό να ήταν, παρά να μην ήταν αυτός, το βλέμμα του μου θύμιζε Τζωρτζάτο, εγώ αυτά έχω γράψει εδώ πέρα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Να τον ρωτήσω αλλιώς κύριε Πρόεδρε. Κύριε μάρτυς σήμερα διατηρείτε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν ήταν ο κ. Τζωρτζάτος ο δράστης ή όχι;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, έχω μια επιφύλαξη, γιατί τον είδα ελάχιστα δευτερόλεπτα και το μυαλό μου ήταν στον προϋπολογισμό. Την επόμενη ημέρα, ψηφίζονταν στην Βουλή ο προϋπολογισμός.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τώρα να δούμε κάτι άλλο. Έχετε δώσει την πρώτη σας κατάθεση 20 μέρες περίπου μετά το τραγικό συμβάν, μετά την εγκληματική ενέργεια, και νομίζω ότι μπορώ να υποθέσω, ότι αυτές οι περιγραφές που τότε είχατε κάνει ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα έτσι δεν είναι; ¶ρα για να το εξειδικεύσω, όταν λέτε στην κατάθεσή σας τότε, «σε ένα περίπου λεπτό αντιλήφθηκα ένα νεαρό άτομο, ηλικίας 27 έως 30 ετών, ύψους 1.80 περίπου σχήματος προσώπου ωοειδές, μελαχρινός, φορούσε σκούφο, δεν είχε μούσι, μουστάκι, γυαλιά, έμοιαζε με έλληνα με ωραία χαρακτηριστικά, ήταν φρεσκοξυρισμένος, δεν θυμάμαι τι φορούσε›, ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα έτσι δεν είναι; Είναι ακριβές απόσπασμα από την κατάθεσή σας.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτά είχα αναφέρει τότε στην προανακριτική κατάθεση και λέω πάλι σήμερα όταν με ρώτησε ο κ.Πρόεδρος, ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο μελαχρινό, το οποίο είχε ανάστημα περίπου 1.80 ηλικίας γύρω στα 30.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι, αυτά που είχατε πει, εξακολουθούν να ισχύουν.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς.

I. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ήθελα λίγο να μου πείτε την εντύπωση που σχηματίσατε για την ψυχική στάση που είχε αυτός ο δράστης που έρχεται από τ’ αριστερά. Ήταν ψύχραιμος, ήταν ανήσυχος, ήταν – αν μπορώ να το πω έτσι – ένας ψυχρός εκτελεστής, φοβόταν, ήταν ανήσυχος, πώς ήταν;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα πάλι ότι το μυαλό μου ήταν στον προϋπολογισμό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχετε πει επίσης ότι «με πλησίασε, άνοιξα το παράθυρο, δεν μου μίλησε καθόλου, άνοιξε την πόρτα μου, απελευθέρωσε το δεξί του κρυμμένο χέρι και πυροβόλησε›.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρχισε να με πυροβολεί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να το εξειδικεύσω πιο πολύ ακόμα. όταν λέτε «άνοιξα το παράθυρο, αυτός δεν μου μίλησε καθόλου› μπορώ να συμπεράνω ότι είχατε την εντύπωση ότι είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει; Δεν είχε κάποιον δισταγμό, κάποια ανησυχία; Ήταν – αν μπορώ να το πω – ένας ψύχραιμος δράστης.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, εσείς το λέτε αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω την δική σας απάντηση, την εκτίμηση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ απλά σου λέω, ήρθε στο παράθυρο, κατέβασα το τζάμι. Αυτός ξαφνικά ανοίγει την πόρτα και άρχισε να με πυροβολεί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω με δεδομένο ότι είστε και δικηγόρος που ασχολείστε με ποινικό – να το διατυπώσω έτσι – θέλω την δική σας άποψη για τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά. Πώς ψυχολογήσατε τον δράστη; Ποια ήταν η στάση που είχε; Σας είπα, ήταν ψύχραιμος;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα και πάλι, οι δράστες και το επαναλαμβάνω αποσκοπούσαν στην φυσική μου εξόντωση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα ρωτάω κάτι συγκεκριμένο κ. μάρτυς.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κι εγώ συγκεκριμένα σας απαντώ. Οι δράστες αποσκοπούσαν στην φυσική μου εξόντωση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ήταν ή δεν ήταν ψύχραιμος; Ναι ή όχι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ το μυαλό μου ήταν στον προϋπολογισμό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν απαντάτε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γι αυτό και διατηρώ την επιφύλαξη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εντάξει. Έχετε πει, το επεσήμανε και ο κ. Εφέτης και ο συνάδελφος έχετε πει τότε «έχω την εντύπωση ότι το άτομο αυτό είχε σκοπό από την αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου›. Εγώ μένω στο δεύτερο σκέλος. Διαβάζοντας αυτή την κατάθεση μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο δράστης ήταν – άλλο το πώς θα το αξιολογήσουμε, προσέξτε – το αν είχε δόλο α΄, β΄βαθμού ή οτιδήποτε.

Σας ρωτάω το εξής συγκεκριμένο: από τον τρόπο με τον οποίο έδρασε έχετε πει ότι «δεν μου μίλησε καθόλου, άνοιξε αυτός την πόρτα, με πυροβόλησε μόνο στα πόδια› και έχετε πει «γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου›. Αυτό είναι ακριβές; Δηλαδή έκανε και κάποια άλλη ενέργεια να πυροβολήσει ενδεχομένως στο κεφάλι ή στο στήθος και τελικά δεν το έκανε; Πώς θυμάστε τα πραγματικά περιστατικά;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχω απαντήσει κ. συνάδελφε. Να μην επανερχόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχει πει 3-4 φορές ότι μόνο για τα πόδια πήγαινε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα λοιπόν....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι άρα, αυτά είναι συμπεράσματα δικά σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. ¶ρα λοιπόν εξακολουθεί να έχει ισχύ αυτό που έχετε πει ότι «δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου›. Αυτό είναι μία παρουσίαση πραγματικών περιστατικών, δεν είναι κρίση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν έχω πει τίποτε. Λέω «άνοιξε ξαφνικά την πόρτα κι άρχισε να με πυροβολεί στα πόδια›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας καταθέτει αυτά. Δεν έχει «άρα› ο μάρτυς. Ο μάρτυς αυτά λέει. Συγκρίνετέ τα μετά εσείς και πέστε μου ξέρετε πέφτει σε αντιφάσεις. Τώρα αυτή την ώρα επιμένει σε αυτό. Τί να κάνουμε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε και κάτι άλλο. Είστε από τους λίγους νομίζω παθόντες οι οποίοι επανειλημμένα και πολύ καλά κάνετε αν θέλετε την δική μου άποψη, έχετε προσφύγει στα αρμόδια ανακριτικά όργανα. Θα καταλήξω σε ερώτηση αφού πρώτα όμως σας θυμίσω κάποια πράγματα και αναφέρω στο Δικαστήριο.

Έχετε προσέλθει στην κα Ανακρίτρια και στις 22 Μαρτίου 1994, εννοείται πάντα για την ίδια υπόθεση και έχετε καταθέσει και πρόσθετα στοιχεία. Έχετε προσέλθει στην κα Ανακρίτρια στις 23 Μαίου 1994, έχετε προσέλθει επίσης στις 24 Ιανουαρίου 2002 δηλαδή πριν συλληφθούν οι δράστες. Στις 16 Απριλίου 2002 και καταλήγω έχετε εμφανιστεί και στον κ. Ζερβομπεάκο στις 20 Αυγούστου 2002.

Εδώ θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση αφού επισημάνω πρώτα – ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός – το δικονομικά παράδοξο ότι εκείνη την ημέρα δεν καταθέτετε αλλά λέτε ότι «ζητάω πρώτα όλα τα αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας και στην συνέχεια θα απολογηθώ›. Το ερώτημά μου το πρώτο είναι: σας δόθηκαν την ίδια εκείνη ημέρα αντίγραφα όλης της δικογραφίας; Μιλάω για τις 20 Αυγούστου 2002.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, διατύπωσα αυτή την επιφύλαξη. Τους είπα «δεν καταθέτω σήμερα προκειμένου να ενημερωθώ για πρόσθετα στοιχεία›. Κι όταν πήγα να καταθέσω στον κ. Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, είστε έξυπνος άνθρωπος. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μου. Σας ρωτάω πολύ συγκεκριμένα. Σας δόθηκαν αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας; Για να σας βοηθήσω πάνω στην αίτησή σας υπάρχει με την ίδια ημερομηνία βεβαίωση του κ. Ζερβομπεάκου να χορηγηθούν αμέσως τα αντίγραφα. Το ερώτημά μου είναι, πήρατε στις 20 ή στις 21 ή στις 22 Αυγούστου αντίγραφα όλης της δικογραφίας;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επειδή δεν κατέθεσα και επειδή διατύπωσα την επιφύλαξη, θεώρησα σκόπιμο αυτά τα οποία ήθελα να καταθέσω να τα καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου, γι αυτό και δεν τα πήρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συγγνώμη, μήπως δεν ακούσατε τί σας ρώτησα. Το είπα σιγά; Είμαι σαφής κ. μάρτυς. Πήρατε αντίγραφα της δικογραφίας τότε; Ναι ή όχι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, είπα καταρχάς να πάρω και αντίγραφα για να έχω δουλειά ολοκληρωμένη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και πολύ καλά κάνατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάει αν τα πήρατε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας ρωτάω όμως, πείτε μου ναι ή όχι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ δεν τα πήρα γιατί δεν κατέθεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα πήρατε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συγχωρέστε με, αλλά θα σας υπενθυμίσω ότι στις 3 Σεπτεμβρίου καταθέτετε στον κ. Ζερβομπεάκο. Ελευθέριος Παπαδημητρίου του Κωνσταντίνου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για κοιτάξτε τί είπα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς δεν είστε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαβάστε την κατάθεσή μου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βεβαίως θα την διαβάσω, φυσικά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα ότι επιφυλάχθηκα να καταθέσω, είπα ότι θα καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πήρατε λοιπόν μεταξύ 20 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου αντίγραφα της δικογραφίας. Ναι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όλοι τα πήραμε μετά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία, τα πήρατε λοιπόν. Και έχοντας μελετήσει την δικογραφία εμφανίζεστε στις 3 Σεπτεμβρίου στον κ. Ζερβομπεάκο και λέτε τα εξής «αναφέρομαι στο περιεχόμενο της από τάδε, τάδε όλες τις καταθέσεις σας που μου αναγνώστηκαν το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώνω και προσθέτω τα εξής› και μπαίνετε στην ουσία της υπόθεσης και λέτε για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαβάστε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα το διαβάσω όλο βεβαίως. «Η τρίτη σφαίρα που όπως καταθέτω στην από 15/1/93 έκθεση ένορκης εξέτασής μου αστόχησε, δεν αστόχησε αλλά με χτύπησε στο κάτω μέρος του αριστερού μου ποδιού. Επίσης οι άλλοι δύο πυροβολισμοί οι οποίοι ερίφθησαν μετά την ρήψη των τριών πρώτων πυροβολισμών, ερίφθησαν προφανώς από δεύτερο άτομο που στεκόταν από την δεξιά μπροστινή πόρτα του αυτοκινήτου μου. Στην φωτογραφία που μου δείχνετε και η οποία όπως μου λέτε απεικονίζει τον κ. Σάββα Ξηρό δεν είμαι σε θέση να αναγνωρίσω το πρόσωπο το οποίο με πλησίασε από το αριστερό μέρος της πόρτας του οδηγού και με πυροβόλησε τρεις φορές γι αυτό και επιθυμώ την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μου με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω›. ¶ρα λοιπόν στις 3 Σεπτεμβρίου λέτε κάποια πράγματα όχι πολλά, αλλά λέτε κάποια πράγματα επί της ουσίας.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας παρακαλώ, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι βέβαια.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Απλά επειδή στην ιατροδικαστική έκθεση μιλούσα για 4 πυροβολισμούς, αναφέρονταν για 4 πυροβολισμούς απλά είπα ότι ήταν 5 οι πυροβολισμοί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶λλο ήταν το ερώτημά μου. Όχι όμως ότι δεν καταθέσατε στον κ. Ζερβομπεάκο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια διευκρίνηση, δεν είναι κατάθεση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σύμφωνα με το δικό μου λογικό αισθητήριο πάντοτε μιλάμε για κατάθεση......

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό είναι το λογικό σας αισθητήριο. Είναι δική σας λογική.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν προσθέτουμε κάποια στοιχεία επί της ουσίας. Είναι και η λογική κ. μάρτυς. Όταν προσθέτουμε στοιχεία επί της ουσίας καταθέτουμε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα κ. συνάδελφε, απλά έκανα μία διευκρίνηση βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το επόμενό μου ερώτημα. Γυρνάω τώρα πίσω στις αρχές του ΄93 στην πρώτη σας κατάθεση. Εκεί έχετε πει κατά λέξει τα εξής όπως στην πρώτη, προσέξτε, τον Ιανουάριο του ΄93. «Όπως προανέφερα το πρώτο άτομο θυμάμαι και είναι όπως το περιέγραψα παραπάνω. Φυσικά το άτομο αυτό αν το ξαναδώ πιστεύω ότι θα το αναγνωρίσω. Για το άλλο άτομο δεν θυμάμαι τίποτα›. Βέβαια το άτομο το οποίο πιστεύατε ότι θα το αναγνωρίζατε είναι ο εντολέας μου ο κ. Τζωρτζάτος που με τις επιφυλάξεις σας είπατε ότι «μπορεί να είναι αυτός που με πυροβόλησε από αριστερά›.

Με δεδομένο ότι έχετε πει αυτά το ΄93, το ερώτημά μου είναι σαφές και συγκεκριμένο. Εμφανίζεστε στον κ. Ανακριτή τον κ. Ζερβομπεάκο στις 20 Αυγούστου. Δεν καταθέτετε. Ζητάτε όμως να σας δοθούν αντίγραφα όλης της δικογραφίας.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μην τα επαναλαμβάνουμε, κάντε την ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω, μην με διακόπτετε για να τελειώσουμε και πιο γρήγορα. Στις 20 Αυγούστου εσείς εμφανίζεστε στον κ. Ζερβομπεάκο. Λέτε «όχι τώρα, παρακαλώ πρώτα να μου χορηγηθούν αντίγραφα›. Πράγματι σας χορηγεί αντίγραφα ο κ. Ζερβομπεάκος. Υποθέτω ότι τα μελετάτε και έρχεστε πάλι στις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά από 13 μέρες, έχετε ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο να δουλέψετε μέσα σας το τί θα πείτε. ¶λλωστε εσείς είστε ο παθών, εσείς ξέρατε τί έχει γίνει και όμως στις 3 Σεπτεμβρίου – εδώ είναι μια άλλη μεγάλη απορία που έχω και θέλω την απάντησή σας. Στις 3 Σεπτεμβρίου σας επιδεικνύει φωτογραφία του κ. Ξηρού. Λέτε ότι «όχι, δεν νομίζω ότι είναι αυτός› και προσθέτετε και στοιχεία για τον πυροβολισμό.

Το ερώτημά μου, η νομική μου απορία και μιλάω όχι σε ένα μάρτυρα μόνο, μιλάω σε ένα δικηγόρο που ασχολείται και με ποινικό είναι η εξής: όταν έχετε δηλώσει το ΄93 ότι «πιστεύω ότι το πρώτο άτομο μπορώ να το αναγνωρίσω αν το δω› όταν το 2002 παίρνετε αντίγραφα της δικογραφίας και βεβαίως όταν όλοι μας ξέρουμε τις φωτογραφίες του κ. Τζωρτζάτου από την τηλεόραση που με σαφήνεια φαίνεται το πρόσωπό τους και όταν ο κ. Ζερβομπεάκος σας δείχνει μία φωτογραφία και σας λέει, προσέξτε με «μήπως είναι αυτός ο κ. Ξηρός ο δράστης από τ’ αριστερά;› και του λέτε «όχι, δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω›. Γιατί τότε δεν του λέτε «έχω όμως την εντύπωση ότι μπορεί να είναι ο κ. Τζωρτζάτος;›.

Τότε ενώ ο κ. Ανακριτής είναι σαφής και συγκεκριμένος και σας ζητάει να του πείτε αυτά που ξέρετε για τον πρώτο δράστη από τ’ αριστερά. Σας δείχνει φωτογραφία του κ. Ξηρού λέτε «δεν είμαι σε θέση να αναγνωρίσω›. Γιατί τότε δεν λέτε το πολύ απλό εσείς που έχετε διαβάσει την δικογραφία, που έχετε διαβάσει και τις προανακριτικές απολογίες όλων των κατηγορουμένων και που έχετε δει προφανώς τηλεόραση όπως όλοι μας και ξέρετε τον κ. Τζωρτζάτο ένα μήνα πριν, δύο μήνες πριν μάλλον, γιατί δεν λέτε στον κ. Ανακριτή «δείξτε όμως και άλλη φωτογραφία από τους εμπλεκόμενους στην οργάνωση μήπως αναγνωρίσω τον δράστη;›. Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, επιφυλάχθηκε να καταθέσω ενώπιον του Δικαστηρίου και αυτό το έκανα σήμερα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πρώτον, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την κατάθεσή σας και δεύτερον το ερώτημά μου είναι σαφές. Γιατί δεν είπατε στον κ. Ανακριτή μια και η κουβέντα ήταν για τον πρώτο δράστη....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα κ. συνάδελφε. Τα λέμε, τα ξαναλέμε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα και κουράζουμε το Δικαστήριο. Μην κουράζουμε το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας λέει «εγώ ήθελα να τα πω στο ακροατήριο›. Αυτά που διαβάζετε εσείς ενδεχόμενα προκύπτουν τα άλλα κι εμείς θα τα εκτιμήσουμε. Αυτά λέει ο μάρτυρας. Τί να κάνουμε τώρα. Γι αυτό τους φέρνουμε εδώ στο ακροατήριο. Δεν θέλει να πει αυτά τα οποία είπε κι εκεί. Εμείς θα τα εκτιμήσουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του σαφούς ερωτήματός μου γιατί τότε στο κ. Ζερβομπεάκο όταν γνωρίζει όλη την δικογραφία δεν λέει ότι ναι είναι και ο κ. Τζωρτζάτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, το καταλάβαμε το ερώτημα αλλά αφού απαντάει έτσι τί να κάνουμε τώρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν θέλει να απαντήσει προφανώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μέσον να εξαναγκάσουμε κανέναν να μας απαντάει; Κανένα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχω απαντήσει κ. συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς θα το επισημάνετε αυτό και θα το εκτιμήσουμε φυσικά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ίσως να μας πείτε, δεν ξέρω αν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά έχετε καταθέσει ότι σας είχαν απειλήσει και από παλιά και είχατε κάνει κάποιες καταγγελίες, είχατε ζητήσει μάλιστα να κληθούν, να εμφανιστούν ο κ. Νηστικάκης νομίζω, κάποιοι άλλοι. Θέλετε να πείτε κάτι έπ’ αυτού;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, επιφυλάσσομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, στο καλό να πάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην πάει στο καλό;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τα υπόλοιπα θα τα θίξει ο κ. Παπαδάκης φαντάζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και άλλα υπόλοιπα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο καλό θα πάει αλλά όχι ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Παπαδάκη κάντε το έργο σας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμπληρωματικά, δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρούμε. Κύριε Παπαδημητρίου, πριν κι εγώ με την σειρά μου αρχίσω να σας ταλαιπωρώ, θέλω πραγματικά να εκφράσω και την συμπάθειά μου και την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας και γι αυτό που συνέβη και για την δικονομική ευπρέπεια με την οποία συμπεριφέρεστε όλες αυτές τις ημέρες.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας ευχαριστώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή πράγματι τέθηκαν πολλά ζητήματα, συμπληρωματικά θέλω να ρωτήσω τα εξής: ξεκινάω από την ημέρα του συμβάντος και την προανακριτική σας κατάθεση. Συγκρατώ πολύ καλά ότι την έχετε επιβεβαιώσει κι εδώ όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που είδατε, του ενός εν πάση περιπτώσει από τους δύο δράστες.

Σε δύο σημεία έρχομαι μόνο που με ενδιαφέρουν που είναι τα εξής: πρώτον, δεν κάνετε καμία αναφορά στην προανακριτική κατάθεση για τα μάτια και για το βλέμμα του ανθρώπου αυτού. Είπατε εδώ πέρα κιόλας ότι ήσασταν ελαφρώς αφηρημένος διότι είχατε το μυαλό σας στον προϋπολογισμό. Ορθώς επισημαίνω;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶ρα κατά συνέπεια το βλέμμα του κ. Τζωρτζάτου ή το βλέμμα του οποιουδήποτε σήμερα δεν έχει πεδίο σύγκρισης με κάτι το οποίο είναι συγκρίσιμο που έχει μείνει στην μνήμη σας από τότε. Ορθώς και πάλι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, το βλέμμα αποτυπώνεται στο μυαλό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν αποτυπώνεται όμως στην κατάθεσή σας.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το έχω πει επανειλημμένα αυτό, ότι το βλέμμα του, το νοσηρό του βλέμμα, το βλοσυρό αν θέλετε βλέμμα αποτυπώθηκε στο μυαλό μου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε πού το έχετε αποτυπώσει σε μία κατάθεσή σας αυτό εκτός από το μυαλό σας;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, αποτυπώθηκε στο μυαλό μου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, το βλέμμα είναι το πιο χαρακτηριστικό πράγμα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το βλέμμα δεν περιγράφεται. Σας είπα κ. συνάδελφε, το βλέμμα του το βλοσυρό μου αποτυπώθηκε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περί βλοσυρού βλέμματος που λέτε εδώ πέρα δεν έχετε πει εκεί ποτέ.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επαναλαμβάνω, δεν περιγράφετε το βλοσυρό βλέμμα, αποτυπώνεται. Μου αποτυπώθηκε στο μυαλό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιγράφονται κ. Παπαδημητρίου τα συναισθήματα που εκπέμπει το βλέμμα αυτό, τα συναισθήματα που μας δημιουργεί, τον τρόπο με τον οποίο φέρεται ο άλλος; Εσείς εδώ έχετε πει, «27-30 ετών, 1,80 ωοειδές, μελαχρινός, όχι μούσι, μουστάκι και γυαλιά›.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για βλέμμα δεν έχετε πει πουθενά. Το κρατάμε και το αξιολογούμε, επιφυλάσσομαι μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχω σημειώσει κι εγώ αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Ήταν φρεσκοξυρισμένος και δεν είχε μούσι ή μουστάκι›. Το θυμάστε και αυτό που το είχατε πει τότε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εάν το έχω πει, έτσι θα είναι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να αναγνωσθεί κ. Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να αναγνωσθεί. Αναφέρω ότι «είναι φρεσκοξυρισμένος με μαύρο σκούφο›. Έχει διαβαστεί. Να μην το επαναλαμβάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι διαβάστηκε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μην το ξαναδιαβάζουμε λοιπόν εφόσον έχει λεχθεί και έχει πει έτσι. Όχι μουστάκι και γένια, φρεσκοξυρισμένος. Πολύ ωραία. Τελικά εκείνη την ημέρα δεν μιλάτε για δεύτερο δράστη και τώρα σήμερα είπατε αντιληφθήκατε έναν. Να το ξεκαθαρίζουμε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπα κ. συνάδελφε, εκ των υστέρων διαπιστώθηκε διότι αν θα κοιτάξετε τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης θα δείτε ότι είναι δυο όπλα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό ναι, διαπιστώθηκε όχι από σας. Εγώ θέλω να μείνω σ’ αυτά που έχουν διαπιστωθεί από σας. Λέω λοιπόν το εξής πράγμα, οι σφαίρες οι εύστοχες, ήταν 4 ή 5 ; Διότι και εδώ υπάρχει μια διαφορά, επισημάνθηκε και πριν, και θέλω να μου πείτε γι’ αυτό το πράγμα, είναι 4 οι σφαίρες που ευστόχησαν ή 5;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πέντε. Έχω το τελευταίο πιστοποιητικό το οποίο κατέθεσα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η Ιατροδικαστική Έκθεση μιλάει για 4 και θέλω να μου κάνετε τον κόπο να μου πείτε?

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γι’ αυτό ακριβώς και είπα πριν στον κ. συνάδελφο, ότι έκανα τη συγκεκριμένη διευκρίνιση τότε στον κ. Ζερβομπεάκο για να πω ήταν 5 πυροβολισμοί που ευστόχησαν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα λεπτό γιατί υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Κάντε ένα κόπο, αν έχετε την καλοσύνη να σκύψετε και να μου δείξετε ποιο είναι το σημείο του ποδιού σας που ήταν η πέμπτη σφαίρα;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι τέτοια πράγματα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας είπα να μου αποκαλύψετε, δείξτε μου σε ποιο σημείο σας βρήκε η πέμπτη σφαίρα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, δεν παρακολουθήσατε την κατάθεσή μου είπα, στα γόνατα, στο δεξί γόνα και στο πίσω μέρος του αριστερού μου ποδιού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ψηλά, χαμηλά στο πόδι; Θέλω να πω φορούσατε παντελόνι, κάλτσα σε εκείνο το σημείο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, στο γόνατο, δυο διαμπερή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κάτω ποιο ήταν;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το κάτω ήταν στο πίσω αριστερό μέρος του ποδιού μου.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φορούσατε κάλτσα ή παντελόνι σ’ εκείνο το σημείο;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Φυσικά κύριε συνήγορε φορούσα.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγνώμη που τα ρωτώ, δεν έχω καμία πρόθεση. Ίσως ο κ. μάρτυρας δεν τα θυμάται καλά. Ακούστε, υπάρχει κύριε Πρόεδρε στη δικογραφία και θα ζητήσω στη συνέχεια να αναγνωστεί μια έκθεση, μια έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης των ενδυμάτων τα οποία φορούσε ο κ. Παπαδημητρίου, στα οποία προκύπτει ότι πρώτον και με φωτογραφίες κιόλας, δεν υπάρχει σφαίρα στο κάτω μέρος του παντελονιού, η χαμηλότερη είναι λίγο πιο κάτω από το γόνατο, πάντως όχι στον αστράγαλο, τη φτέρνα και δεύτερον, δεν υπάρχει οπή στις κάλτσες.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε αυτό το ξέρετε εσείς, και δεν ξέρει ο γιατρός που με χειρούργησε; Έχει πιστοποιητικό.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λέω, δεν ξέρει η Αστυνομία η οποία έκανε.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εάν νομίζετε ?τότε να κινήσετε την ανάλογη διαδικασία, γιατρός το γράφει. Ο γιατρός που με χειρούργησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω, ο μάρτυρας λέει ότι χτυπήθηκε και εκεί. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε τι λένε οι γιατροί, ούτε ο ιατροδικαστής, αυτά θα τα συγκρίνουμε. Ο μάρτυρας λέει ότι έφαγε πέντε σφαίρες, τι να κάνουμε τώρα, να του πούμε δεν έφαγε; Κύριε συνήγορε θα κάνετε μετά την αξιολόγηση και θα πείτε, ότι αυτό που λέει ο μάρτυρας είναι ψέμα, ή είναι ανακριβές διότι εδώ προκύπτει ότι είναι μόνο 4 σφαίρες, δεν είναι 5. Τι να τον κάνουμε τον άνθρωπο, λέει ότι είναι σίγουρος ότι είναι 5.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πολύ, του θέτω υπόψη του τα έγγραφα αυτά, ακριβώς για να βοηθήσω την μνήμη του. Στην αξιολόγηση θα πω πολλά.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ. Την έχω την μνήμη μου κύριε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε να είμαστε και μέσα στα πράγματα. Ένας που έχει φάει σφαίρες δεν του χρειάζονται τα έγγραφα για τη μνήμη του. Έχει φάει σφαίρες ο άνθρωπος, δεν μιλάμε για έναν περαστικό που τον φέραμε μάρτυρα.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει δηλαδή πόσες σφαίρες έφαγε; Αν είναι ψέματα, να του κάνετε και μήνυση για ψευδορκία. Α, κύριε έφαγες τέσσερις σφαίρες, την αδικείς την οργάνωση, δεν είναι πέντε.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σέβομαι την φόρτιση, αλλά νομίζω ότι δίδετε μια διάσταση όξυνσης, που από την πρόθεσή μου δεν υπάρχει τουλάχιστον. Δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα του λέτε σώνει και καλά του ανθρώπου?

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα τι σώνει και καλά, εγώ επικαλούμαι δημόσια έγγραφα που είναι στη δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν δεν τον ενδιαφέρουν τα δημόσια έγγραφα.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία. Ενδιαφέρουν την υπεράσπιση εάν μου επιτρέπετε όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, όταν θα κάνετε την αξιολόγηση να μας τα πείτε.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πριν την αξιολόγηση υπάρχουν ερωτήσεις. Και πάνω σ’ αυτό που λέτε για να δείτε ότι δεν λέμε τίποτα αυθαίρετα, ο ίδιος στις 15.1.1993, είκοσι μέρες μετά, που φαντάζομαι ότι βεβαίως έχει νοσηλευτεί, αλλά 20 μέρες μετά μπορεί να ξέρει πόσες σφαίρες έχει δεχθεί, δεν μιλάει για πέντε σφαίρες. Το λέει για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε κύριε συνήγορε;

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι να τον ρωτήσω, αυτό το πράγμα πότε το συνειδητοποίησε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε δεν είπα ότι θεωρώ αλήθεια ότι λέει ο μάρτυρας.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα ούτε εγώ ότι το θεωρώ ψέματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει να βρούμε μια άκρη εδώ πέρα. Εδώ υπάρχει αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα άμα επιμένει αυτός ότι είναι πέντε οι σφαίρες, να του πω εγώ ότι ξέρεις έφαγες τέσσερις;

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα έχει δώσει κατάθεση στις 15.1.1993 και λέει ότι, η πέμπτη σφαίρα ήταν άστοχη σκοπίμως.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διαβάστε καλά την προανακριτική κατάθεση. Διαβάστε την παρακαλώ, αφού θέλετε να την διαβάσετε, να δείτε πόσοι ήταν οι πυροβολισμοί, αλλά ολόκληρη.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού θέλετε να την διαβάσω κύριε Παπαδημητρίου; Ορίστε παρακαλώ από ποιο σημείο; «Αυτός όμως που δεν μίλησε καθόλου άνοιξε την πόρτα μου?› σας ικανοποιεί από εκεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, βρείτε την σφαίρα.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Αφού με πυροβόλησε μια φορά στο αριστερό μου πόδι, μια στο δεξιό και νομίζω πως με την τρίτη σφαίρα που είχε σκοπό να με πυροβολήσει στα δάκτυλα του ποδιού μου, αστόχησε. Έχω την εντύπωση ότι το άτομο αυτό είχε σκοπό από την αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια, γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου.›

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή