Τυνησία: 22 εκατ. ευρώ της οικογένειας Μπεν Άλι στα χέρια του δημοσίου

Εντοπίστηκαν και επεστράφησαν από ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 21:49
UPD:21:53
EPA/STR

O πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Άλι.

A- A A+

Οι αρχές της Τυνησίας ανέκτησαν σήμερα 22 εκατομμύρια από τα «λεηλατημένα» χρήματα του τυνησιακού δημοσίου, τα οποία είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό ο πρώην πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο TAP, μια επιταγή αυτής της αξίας παραδόθηκε στον πρόεδρο της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι από τον Άλι μπιν Φετάις αλ Μάρι, τον οποίο ο ΟΗΕ έχει διορίσει συντονιστή της προσπάθειας να ανακτηθούν χρήματα από ηγέτες χωρών που ανατράπηκαν κατά την διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης».

Το TAP ανέφερε ότι τα χρήματα τα οποία επιστράφηκαν στην Τυνησία βρίσκονταν αποταμιευμένα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Λίβανο με δικαιούχο την Λέιλα Τραμπελσί, σύζυγο του κ. Μπεν Άλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία μαζί με την οικογένειά του την 14η Ιανουαρίου 2011, εν μέσω της λαϊκής εξέγερσης η οποία σήμανε την πτώση του έπειτα από 23 χρόνια στην εξουσία.

Μέσα ενημέρωσης στην Τυνησία σημειώνουν ότι δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διασπαθίστηκαν από τον κ. Μπεν Άλι και τον κύκλο του δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που καταχράστηκαν ο πρόεδρος, συγγενείς αλλά και συνεργάτες του.

Η τυνησιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές, αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και υψηλή ανεργία και δέχεται πιέσεις από το λαό να ανακτήσει τα ποσά τα οποία φέρονται να διασπαθίστηκαν, βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με νομικές και πολιτικές δυσκολίες στην προσπάθειά της.

Στη χώρα έφθασε αυτή την εβδομάδα μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσει τη σύναψη συμφωνίας με την Τύνιδα για τη χορήγηση δανείου ύψους 1,36 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο ζητεί η τυνησιακή κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή