Στη Βουλή το σ/ν για την Εθνική Βιβλιοθήκη

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 13:18
A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο : «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό, ιδρύεται ΝΠΔΔ, με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας», (ΕΒΕ) με σκοπό τη συγκέντρωση, οργάνωση, και απόδοση στο κοινό των, σε κάθε μορφή γραπτών, προϊόντων επιστήμης και πολιτισμού που συνδέονται με την Ελλάδα. Παράλληλα, παρέχεται εξουσιοδότηση για την ίδρυση δημοσίων βιβλιοθηκών με έδρα δήμους, δημοτικά διαμερίσματα ή κοινότητες της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί του κρατικού προϋπολογισμού προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 8,7 εκ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες δαπάνες προέρχονται από την αύξηση κατά 76 θέσεις των οργανικών θέσεων προσωπικού της ΕΒΕ (1,1 εκ. ευρώ), από την αύξηση κατά 224 θέσεις του προσωπικού των δημοσίων βιβλιοθηκών (3,2 εκ. ευρώ), από τη σύσταση 100 θέσεων επίκουρου καθηγητή ΤΕΙ και 50 θέσεων αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΙ (3,7 εκ. ευρώ), από την έναρξη προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές Γυμνασίου από την αρχή του σχολικού έτους (3,8 εκ. ευρώ), ετήσια δαπάνη κατά τα έτη 2003-2006 από την αναστολή των διατάξεων του ν.2083/1992 περί καταργήσεως της δωρεάν παροχής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στο σύνολο των φοιτητών (3,4 εκ. ευρώ), ετήσια δαπάνη από τη μετατροπή σε μόνιμες των 38 και 34 προσωρινών θέσεων προσωπικού ΕΒΕ και δημοσίων βιβλιοθηκών αντίστοιχα (1 εκ. ευρώ), από την καταβολή αποδοχών σε έκτακτο προσωπικό των βιβλιοθηκών (1,1 εκ. ευρώ), από τη νομιμοποίηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διενέργεια των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων κατά τα σχολικά έτη 2000-2001 και 2001-2002 (2,2 εκ. ευρώ) και από τη νομιμοποίηση των δαπανών που έχουν ήδη καταβληθεί για την πληρωμή μισθών και μετακίνησης εκπαιδευτικών σε ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού (1,1 εκ. ευρώ).

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή