Την αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στο 19ο συνέδριο του κόμματος.
Όπως ανέφερε, «το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι ως πρωτοπόρο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει στρατηγικό σκοπό το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ εδράζεται «πάνω στην αντικειμενική αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση της με τους μισοπρολετάριους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά».
«Η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η αποτροπή μεγαλύτερης χρεοκοπίας του λαού, η διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, μπορεί να αποτελέσει -μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κρίκο για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, να γίνει εφαλτήριο για την όσο γίνεται πιο μαζική υποστήριξη του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, σε συνδυασμό με την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS
Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το κόμμα ότι παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό, χωρίς να δίνει πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε: «Σηκώσαμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».
Ανέφερε επίσης ως παραδείγματα τη στάση που τήρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα όσον αφορά τα «χαράτσια», τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, για όλα τα μνημονιακά μέτρα, για τα αγροτικά προβλήματα κ.ά.
Η κ. Παπαρήγα επέκρινε και εκείνους που εγκαλούν το ΚΚΕ για μη συνεργασία με πολιτικά κόμματα ή τμήματά τους. «Μας προτείνουν, δηλαδή», είπε, «να αγνοήσουμε την σχέση πολιτικής και οικονομίας, να ξεχάσουμε ότι όποιες κυβερνητικές αλλαγές και να γίνουν, όσο και να σοβατιστεί το πολιτικό σύστημα, ο πρωταγωνιστής θα είναι το μονοπώλιο».
«Το ΚΚΕ οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες, για τη συγκρότηση του εργατικού λαϊκού μετώπου με το σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα, που όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την “ειρήνη” με το πιστόλι στο κρόταφο», πρόσθεσε
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες».
Καταλόγισε επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «όσο βλέπει ότι έχει πιθανότητα να κυβερνήσει, μιλάει για "κλεπτοκρατία", για καλούς και κακούς επιχειρηματίες, για κυβέρνηση της διαπλοκής, ώστε να απαλλαγεί από όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε στις τελευταίες εκλογές ότι θα έπαιρνε μέτρα κατά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Διαχώρισε επίσης τη θέση του ΚΚΕ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. «Είναι», είπε, «άλλη η πρόταση του ΚΚΕ για διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας και άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς ή με κορμό την Αριστερά».
«Στη μια περίπτωση έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικής εξουσίας, στην άλλη αλλαγή κυβέρνησης που θα κινηθεί στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη, από τη στιγμή που ο ηγέτης των αποφάσεων και των επιλογών για την ανάκαμψη θα είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο», πρόσθεσε.
... και στη Χρυσή Αυγή
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ναζιστικό μόρφωμα που ακουμπάει στον υπόκοσμο, χρησιμοποιεί τη σωματική βία και κακοποίηση και μετεξελίσσεται σε οργάνωση - τάγμα εφόδου κατά το πρότυπο των Ες-Ες».
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να απομονωθεί από το λαό, ως εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ως η ακραία φωνή του κεφαλαίου», σημείωσε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να απομονωθεί με αναθέματα του τύπου “είναι έξω από το συνταγματικό τόξο” ή με σύνθημα την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας, αλλά με την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική συσπείρωση και συμμαχία, με την οργάνωση του λαού στους τόπους δουλειάς και στον κλάδο και με την κοινωνική συμμαχία, οργανωμένη σε εδαφική βάση».