Συρία: Αεροπορικές επιδρομές «κατά αμάχων»

Καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 08:02
UPD:09:05
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Για επιδρομές εναντίον αμάχων από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι επιδρομές που διατάζει η κυβέρνηση, από τις οποίες σκοτώνονται σκόπιμα και αδιακρίτως άμαχοι, φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πολλαπλών και συστηματικών επιθέσεων κατά του πληθυσμού των αμάχων και εμείς τις θεωρούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της με τίτλο «Ο θάνατος ήρθε από τον ουρανό» και τονίζει ότι «οι άνθρωποι που σκόπιμα διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου».

Μετά από έρευνες που διεξήγαγε σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι σύροι αντικαθεστωτικοί σε τρεις επαρχίες, το Παρατηρητήριο ανέφερε πως έχουν βομβαρδιστεί τέσσερα αρτοποιεία, δυο νοσοκομεία και άλλοι στόχοι αμάχων.

Για παράδειγμα το νοσοκομείο Νταρ αλ-Σίφα στο Χαλέπι έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Χωριό με χωριό, βρίσκαμε τον κόσμο τρομοκρατημένο από τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής του Παρατηρητηρίου που βρέθηκε στη Συρία.

«Αυτές οι παράνομες επιθέσεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν πολλούς ανθρώπους έχουν στόχο να προκαλέσουν καταστροφές, πανικό και τη μετακίνηση του πληθυσμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση, επικαλούμενη τους αντάρτες, επισημαίνει πως «από τις αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.300 άμαχοι σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου».

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται πυρομαχικά όπως οι βόμβες διασποράς, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν σε μια μόνο επίθεση πολλά σπίτια. Αυτό συνέβη στην πόλη Αζάζ όταν 12 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε έναν βομβαρδισμό τον περασμένο Αύγουστο.

Η οργάνωση ζητεί τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητα ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία. «Με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει καλούμε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να διακόψουν την πώληση και την παροχή όπλων, πυρομαχικών και άλλων υλικών στη Συρία μέχρι η κυβέρνησή της να σταματήσει να διαπράττει εγκλήματα», τονίζει το Παρατηρητήριο.

Ο Ολε Σόλβανγκ παραδέχεται ότι το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στον ΟΗΕ δεν έχει μέχρι τώρα επιτρέψει τη διεθνή κινητοποίηση κατά της Συρίας, σημειώνει ωστόσο πως αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την πίεσή τους προς το καθεστώς της Δαμασκού για να σταματήσει τις βιαιότητες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή