Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/4/2003) Μέρος 1/9

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 21:01
A- A A+

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α' ΜΕΡΟΣ

09:05 – 11:10

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Είμαστε στην υπόθεση του κ. Παπαδημητρίου. Εξετάσαμε τον ίδιο. Η κα Μαρία Βλάχου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα δυο ή τρεις ερωτήσεις στον κ. Παπαδημητρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως. Είναι εδώ ο κ. Παπαδημητρίου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλωστε του το ανακοίνωσα κι έξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένα πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, καταρχήν να εκφράσω κι εγώ την λύπη μου για το τραγικό συμβάν.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας ευχαριστώ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω μόνο τρεις ή τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων είναι η εξής: πληροφορήθηκα ότι όταν ρωτηθήκατε σχετικά με κάποια διαφοροποίηση ως προς το πρόσωπο του από εμένα υπερασπιζόμενου κ. Τζωρτζάτου είπατε ότι επιφυλαχθήκατε γιατί υπάρχει μια διαφορετική στάση στην προανάκριση και στην ανάκριση σε σχέση με το ακροατήριο και είπατε τη λέξη «επιφυλάχθηκα για το ακροατήριο›. Θα ήθελα να μπορείτε να μου πείτε για ποιον συγκεκριμένο λόγο επιφυλαχθήκατε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαρίστως κ. συνάδελφε. Εφόσον παρακολουθείτε τα πράγματα θα είχατε διαπιστώσει ότι τότε εγώ είχα κάνει αίτηση στον κ. Ειδικό Εφέτη Ανακριτή και ζητούσα την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Ήθελα να τους δω ζωντανά, να πειστώ ότι είναι αυτοί. Το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει δεκτό. Γι αυτό είπα ότι επιφυλάσσομαι να τους αναγνωρίσω ενώπιον του ακροατηρίου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέχεια εκτός από το αίτημα αντιπαραστάσεως για όλους τους κατηγορουμένους; Δηλαδή εισήγοντο τρεις κατηγορούμενοι αν θυμάμαι καλά. Το ζητήσατε για όλους τους κατηγορουμένους γιατί πραγματικά το είδα αυτό που είπατε χωρίς να απαντάει κανείς, ούτε ο κ. Ανακριτής, ούτε υπάρχει απάντηση στην ανακριτική σας κατάθεση για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Το διατυπώσατε για όλους ή γι αυτούς που σας έδειχναν φωτογραφίες και είχατε κάποιες αμφιβολίες;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο φαίνονται σαν δράστες οι τρεις. Φέρονται σαν δράστες ο κ. Τζωρτζάτος, ο κ. Σάββας Ξηρός και ο κ. Κουφοντίνας. Εγώ επιφυλάχθηκα να καταθέσω ενώπιον του ακροατηρίου. Ζήτησα δηλαδή την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους τρεις αυτούς και επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα εξεδήλωσα την επιφύλαξη για να καταθέσω ενώπιον του ακροατηρίου.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι είχατε παραλάβει το σύνολο της δικογραφίας τότε αν θυμάμαι καλά και πηγαίνατε στον κ. Ζερβομπεάκο για να καταθέσετε κάπως «οργανωμένος›, γιατί ήταν δικαιολογημένη η άρνησή σας να καταθέσετε διότι δεν είχατε το σύνολο της δικογραφίας. Από το σύνολο της δικογραφίας πράγματι καταλήγετε σε κάποια συμπεράσματα.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: πρώτον, λέτε ότι σας παρακολουθούσαν. Είναι ένα μέρος της ερωτήσεως, θα ακούσετε το επόμενο μέρος. Σας παρακολουθούσαν από αρκετό καιρό κάποιοι. Μπορείτε να μου πείτε εάν σ’ αυτές τις προγενέστερες παρακολουθήσεις είχατε δει καθόλου τον κ. Τζωρτζάτο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα αναφέρω αυτά στην προανακριτική μου κατάθεση.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το είδα, ναι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκεί αναφέρω ότι με παρακολουθούσαν. Σας είπα, εφόσον είστε άνθρωπος που μελετά τα πράγματα και οπωσδήποτε θα έχετε μελετήσει και την σχετική δικογραφία και την σχετική προανακριτική κατάθεση. Εκεί αναφέρω ότι δεν γνώρισα άτομα. Απλά είδα ορισμένα πρόσωπα να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες και σε αυτοκίνητα. Δηλαδή εντόπισα ορισμένα πρόσωπα τα οποία με παρακολουθούσαν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, λέω το εξής: πράγματι και τότε δεν είχατε αναγνωρίσει τον κ. Τζωρτζάτο όμως είπατε με κάποιες επιφυλάξεις ίσως είναι αυτός κλπ, αν θυμάμαι κι αν πληροφορήθηκα καλά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπα ότι η φυσιογνωμία του...

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσομοιάζει, κάτι είπατε με επιφύλαξη.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το βλέμμα του μου θυμίζει κάτι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πούμε κι αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μου θυμίζει τον κ. Τζωρτζάτο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι συγκεκριμένος στην εξής ερώτηση: βλέπατε να σας παρακολουθούν. Είναι διαπιστωμένο αυτό και τότε βέβαια λέτε πράγματι δεν μπορώ να ξέρω. Μετά, τώρα, σήμερα που καταθέτετε από τα πρόσωπα που είχατε δει με τις μοτοσικλέτες, με τις παρακολουθήσεις μήπως σας πάει στο μυαλό ο κ. Τζωρτζάτος αυτή την στιγμή ή όχι;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το έχω πει κ. συνάδελφε, να μην επανερχόμαστε. Πιθανόν είναι να ήταν από το να μην ήταν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για την ημέρα της απόπειρας εναντίον σας, τις προηγούμενες μέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις προηγούμενες μέρες σας ρωτάει. Τις παρακολουθήσεις, όχι την ημέρα του συμβάντος.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για τις παρακολουθήσεις κ. συνάδελφε τον κ. Τζωρτζάτο δεν τον αναγνωρίζω.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αντιπαράσταση μας είπατε. Λέτε στην κατάθεσή σας και μάλιστα και προχθές αν θυμάμαι καλά ότι αυτός που υποτίθεται έστω και με τις επιφυλάξεις σας ήταν ο κ. Τζωρτζάτος, είχε ως προς το πρόσωπο χαρακτηριστικά ωοειδές πρόσωπο. Για κοιτάξτε τον κ. Τζωρτζάτο να δούμε, έχει ωοειδές πρόσωπο; Το λέω γιατί το είπατε εσείς. Δεν το είπα εγώ. Το ωοειδές πρόσωπο είναι συγκεκριμένο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, αυτά τα οποία είπα προχθές τα έχω καταθέσει και στην προανακριτική μου κατάθεση.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για κοιτάξτε, έχει ωοειδές πρόσωπο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό το οποίο μου έμεινε, το οποίο χαράχθηκε στο μυαλό μου είναι το βλέμμα του. Το βλέμμα μου θυμίζει τον κ. Βασίλη Τζωρτζάτο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο χαρακτηριστικό που είπατε είναι ότι είχε ωοειδές πρόσωπο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μελαψός και ωοειδές πρόσωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει ωοειδές πρόσωπο; Για κοιτάξτε. Μην κάνουμε σαν του χιτλερικούς προσωπομετρήσεις.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός αν είναι το αυγό τετράγωνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τετράγωνο το βλέπετε; Να πάρουμε και τον διαβήτη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χαρακτηριστικός τετράγωνος είναι ο κ. Τζωρτζάτος. Αν τον δείτε δεν χρειάζεται ανθρωπομετρία. ¶ποψή μου είναι αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ έχω κάνει και ζωγράφος. Τετράγωνο το βλέπετε εσείς;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το βλέπω τετράγωνο, όχι ωοειδές. Ωοειδές είναι π.χ. του κ. Μαρκή του εξ ημών εξ δεξιών Εφέτου, λέμε. Λέμε ποιο είναι το ωοειδές όχι το τετράγωνο. Λέτε ότι η ενέργεια αυτή η οποία έγινε σε βάρος σας απέβλεπε όχι στο πρόσωπό σας αλλά στο να πλήξει τους θεσμούς ή το θεσμό. Ερωτώ, επιμένετε ή έχετε αλλάξει τώρα γνώμη γι αυτό; Είναι πολιτικού περιεχομένου η ερώτηση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, είμαι βουλευτής. Υπηρετούσα ένα θεσμό. Πλην όμως δεν κατείχα προσωποπαγή θέση. Συνεπώς κι αν επήρχετο ο θάνατος..... το έχω πει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο να ρωτήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε στην θέση σας κ. Παπαδημητρίου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή προέκυψε μία ερώτηση, συμπληρωματικά. Ήθελα να ρωτήσω τον κ. μάρτυρα επειδή συνήγαγε για πρώτη φορά τώρα ενώπιον του ακροατηρίου τον άμεσο δόλο με τον οποίο κατέθεσε ότι πιστεύει ότι τέλεσαν οι δράστες την εγκληματική απόπειρα εναντίον της ζωής του και το συμπέρασμα αυτό μας είπατε κ. μάρτυς ότι το βγάλατε από τις βαρύτατες συνέπειες που είχε η απόπειρα αυτή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ενώ τότε δεν μπορούσατε να εκτιμήσετε τις συνέπειες που θα έχει για τη ζωή και την υγεία σας. Καταθέσατε στο Δικαστήριο προς απόδειξη του ισχυρισμού σας μία γνωμάτευση. Αυτή η γνωμάτευση είναι το μόνο χαρτί που έχετε καταθέσει στη δικογραφία για την κατάσταση της υγείας σας ως τώρα; Είναι ότι καταθέσατε στην έδρα. Έχω μια γνωμάτευση από 20 Μαρτίου 2003 του γιατρού του κ. Στάμου Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, υπάρχει και ιατροδικαστική έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την διαβάσαμε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός από αυτές τις εγχειρήσεις, δηλαδή ότι έγινε τότε που σας εγχείρησαν στα πόδια, άλλη εγχείρηση κάνατε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα έχουμε πει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν τα είπατε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα έχω απαντήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι δεν απαντήσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, έχει απαντήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε συγγνώμη. Έρχεται ο μάρτυρας και λέει: ανθρωποκτόνο πρόθεση λόγω εγχειρήσεων. Πόσες εγχειρήσεις; Θέλετε να απαντήσετε; Κάνατε άλλες εγχειρήσεις κ. Παπαδημητρίου; Ανθρωποκτόνο πρόθεση διαβλέψατε. Δεν κάνατε άλλες εγχειρήσεις;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συγγνώμη, σας είπα επανειλημμένως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, σας παρακαλώ να μην εκνευρίζεστε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει ανθρωποκτόνος δόλος οπωσδήποτε αυτό θα το εκτιμήσει το Δικαστήριο. Η γνώμη η δική μου είναι ότι υπάρχει άμεσος δόλος......

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, άλλες εγχειρήσεις κ. μάρτυρα κάνατε, υποστήκατε σε άλλες εγχειρήσεις.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα έχουμε πει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τί ποσοστό αναπηρίας έχετε κ. μάρτυρα;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα έχουμε πει αυτά κ. συνάδελφε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε αυτό το έχετε πει. Σύνταξη έχετε πάρει αλλά δεν μας έχετε πει τί ποσοστό αναπηρίας έχετε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα έχουμε πει κ. συνάδελφε. Ίσως να μην θέλετε να τα καταλάβετε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δεν θέλετε να μας τα πείτε διότι ήρθατε εδώ και υποστηρίξατε πράγματα.....

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν μου αρέσει που πυροβολήθηκα 5 φορές εξ επαφής. Δεν μου αρέσει κι εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να καθίσετε. Ξέρω είναι σύμφυτα με αυτές τις υποθέσεις και κάποιος εκνευρισμός αλλά όσο μπορούμε να κρατάμε σε ήπιο κλίμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τα γενικότερα σχόλια στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, στο τέλος κάντε τα γενικά σας σχόλια. Δεν θα κάνουμε σχόλιο στους μάρτυρες όλους μαζί. Έχετε δικαίωμα αλλά είπαμε ότι είναι 650 μάρτυρες. Όλοι πρέπει....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ζητώ το λόγο. Αν δεν μου το δώσετε θα προσφύγω στο Δικαστήριο και θα αποφασίσει. Απλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Τζωρτζάτο. Συγγνώμη, γιατί βλέπω βέβαια τον κ. Τζωρτζάτο. Δεν βλέπω πάντα το συνήγορό του.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν ταυτίζεται ο συνήγορος με τον εντολέα του κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ταυτίζεται;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τον εκπροσωπεί. Δεν ταυτίζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπίζω πάντοτε να είναι έτσι. Σε σας πάντως εκπροσωπείται.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω τον σχολιασμό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, και οι άλλοι θα κάνουν στο τέλος. Εσείς αφού θέλετε, τί να κάνουμε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πώς θα υπερασπιστούμε πληρέστερα τον εντολέα μας νομίζω μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το καθορίσουμε ασκώντας τα δικονομικά μας δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα δικαιώματα έχουν και όρια τα οποία όταν τα υπερβαίνουμε.... Κάντε το όμως...

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Θεωρείτε ότι υπερβαίνω τα όρια ασκήσεως των δικαιωμάτων μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ όμως δεν τα έχετε υπερβεί. Ελάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Θα μου επιτρέψετε βεβαίως να σχολιάσω μαζί και την προκήρυξη που έχει αναγνωσθεί απ’ ότι ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο τέλος η προκήρυξη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ξεκινήσω πρώτα επειδή την Παρασκευή από εκλεκτό συνάδελφο της πολιτικής αγωγής αμφισβητήθηκε ουσιαστικά η σκοπιμότητα αυτών των σχολιασμών κατ’ άρθρο 3.58 και κρίνω αναγκαίο να αναφερθώ σε κάτι που έχει πει ο Γιωτόπουλος. Βέβαια αυτό το έχει πει ο Γιωτόπουλος όχι τώρα αλλά 70 χρόνια πριν και δεν είναι ο παρών κατηγορούμενος. Είναι ο Π. Γιωτόπουλος που ήταν το μέλος της συντακτικής επιτροπής που κατίρτησε το αρχικό σχέδιο του Κ.Π.Δ. Υπάρχει λοιπόν ένα διάγραμμα του σχεδίου Κ.Π.Δ. από το έτος 1932.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω το έχετε ξαναπεί και μας έχετε πείσει με αυτό. Κάντε τον σχολιασμό κατευθείαν. Σας παρακαλώ πολύ, σχολιασμό για μάρτυρα σας έδωσα. Δεν σας έδωσα να μας κάνετε μάθημα δικονομίας. Μας πείσατε ότι πρέπει να σχολιάσετε, το δεχθήκαμε. Σχολιάστε τον μάρτυρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν νομίζω ότι κάνω μαθήματα κ. Πρόεδρε και σας παρακαλώ πολύ οι διατυπώσεις να είναι λίγο διαφορετικές από μέρους σας.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, δεν ροκανίζουμε χρόνο εδώ πέρα. Πείτε κατευθείαν σχόλια στο μάρτυρα, σας έδωσα το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν δεν είχατε κάνει αυτές τις αντιδικονομικές παρεμβάσεις θα είχα ήδη προχωρήσει στην ουσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιδικονομικός είναι ο Πρόεδρος που ανέχεται τα πάντα εδώ μέσα; Σας παρακαλώ, κάντε τη δουλειά σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε, αν θεωρείται ότι ανέχεστε έναν συνήγορο υπεράσπισης δεν έχετε καταλάβει καλά το ρόλο σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι διότι είστε και νεαρός συνήγορος. Δεν σέβεστε το Δικαστήριο όσο πρέπει. Κάντε τα σχόλιά σας να τελειώνουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν δέχομαι από μέλος του Δικαστηρίου να λέει ότι ανέχομαι τον συνήγορο υπεράσπισης τον οποιονδήποτε είτε είναι 20 χρονών, είτε 60.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να κάνετε το σχόλιό σας και τελειώνετε. Σας παρακαλώ πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ, αυτές οι ενδείξεις έλλειψης αμεροληψίας να μην επαναληφθούν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ανακαλέσει κ. Πρόεδρε αμέσως.

..........: Να γραφτεί στα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν άκουσα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτές οι ενδείξεις έλλειψης αμεροληψίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέτε εσείς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν λέτε ότι δεν ανέχεστε τον ομιλούντα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ για σας. Δεν λέω τίποτε άλλο. Λυπάμαι πάρα πολύ για σας και είστε και μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας άκουσα. Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υποψήφιος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ. Εάν συμπεριφέρεστε έτσι στο Δικαστήριο και σας ακούει όλος ο κόσμος. Δεν λέω τίποτε άλλο, ούτε παρατηρήσεις κάνω ούτε τίποτα. Συνεχίστε να ασκείτε τα καθήκοντά σας όπως θέλετε εσείς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν να μην με διακόπτετε. Έχετε δικαίωμα να μου αφαιρέσετε το λόγο αιτιολογημένα και να προσφύγω στο Δικαστήριο. Κάθε άλλη παρέμβαση εκ μέρους του Προέδρου ήταν αντιδικονομική και πόσο μάλλον όταν δημόσια λέει ο κ. Πρόεδρος ότι ανέχεται συνήγορο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μας κάνετε μαθήματα. Προχωράτε λοιπόν, κάντε το σχόλιό σας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θα μου κάνετε και μαθήματα τώρα εσείς;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ ποτέ δεν κάνω μαθήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε την δουλειά σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς κάνετε υποδείξεις στους συνηγόρους και δεν είναι δικονομικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνω υποδείξεις. Ότι νομίζω εγώ τις κάνω και ότι δεν θέλετε να προσφεύγετε στο Δικαστήριο. Δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τίποτε άλλο. Ορίστε μας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βεβαίως πρέπει για άλλη μία φορά να τονίσω ότι ο σεβασμός μου προς τα μέλη του Δικαστηρίου και ειδικά προς τον Πρόεδρό του είναι δεδομένος. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να κάνω τα σχόλια όταν κρίνω σκόπιμο τα οποία χρειάζονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε, τελειώνετε κάποτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο Γιωτόπουλος 70 χρόνια πριν είχε πει: «θεωρούμε αναγκαία την ταύτην τροποποίηση .....›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας δίδεται ο λόγος να μας πείτε τί είπε ο Γιωτόπουλος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν σας έδωσα το λόγο γι αυτό. Σας αφαιρώ το λόγο. Προσφύγετε στο Δικαστήριο. Θα μου πείτε τώρα τί είπε ο Γιωτόπουλος; Το έχετε ξαναπεί. Πέστε κατευθείαν σχόλια για τον μάρτυρα να τελειώνουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία, θα συμμορφωθώ προς την αντιδικονομική σας παρέμβαση .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην χρωματίζετε έτσι διότι κι εγώ θα λάβω μέτρα. Από δω και πέρα θα αρχίσω να λαμβάνω μέτρα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υποχρεούστε πάντοτε να λαμβάνετε τα μέτρα που επιτρέπει η δικονομία. Αυτό είναι υποχρέωσή σας, δεν είναι δικαίωμα. Είναι υποχρέωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ να σέβεστε το Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αλλά επίσης υποχρεούστε να σέβεστε το έργο που κάνει η υπεράσπιση και αυτό είναι δικονομικό δικαίωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έργο της υπεράσπισης είναι να κάνει σχόλια, όχι να κάνει μάθημα στο Δικαστήριο. Ελάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι ουδέποτε κάνω μάθημα στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ουδέποτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κάνω εκείνα τα σχόλια που θεωρώ αναγκαία. Αν δεν είναι αναγκαία....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για 5΄λεπτά διότι δεν ξέρω κι εγώ.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Ο κ. Μυλωνάς έχει τον λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια δήλωση κατά το άρθρο 333 και παρακαλώ να καταγραφεί στα πρακτικά. Επειδή θεωρώ τόσο εγώ όσο και οι άλλοι δύο συνήγοροι που εκπροσωπούμε τον κ. Τζωρτζάτο ότι ο τρόπος άσκησης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων κατά άρθρο 358 εναπόκειται μόνο στην υπεράσπιση να τον καθορίσει στο μέτρο που δεν προσβάλλει προσωπικά, φυσικά κάποιους παράγοντες της Δίκης και επειδή θεωρώ ότι αμέσως προηγούμενα ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος με τις παρεμβάσεις του δεν με άφησε να ασκήσω αυτά τα δικαιώματα, διαμαρτυρόμενος σε αυτό το σημείο δεν θα κάνω τα σχόλιά μου, επιφυλασσόμενος να τα κάνω σε μεταγενέστερο στάδιο της Δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κα μάρτυς. Η κα Μαρία Βλάχου. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε για την περίπτωση του κ. Παπαδημητρίου.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που μένατε τότε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Βασιλέως Αλεξάνδρου 6 στο Μαρούσι. Εκείνο το πρωί βγαίνοντας από το σπίτι, περπάτησα περίπου 30 μ. και είναι η διασταύρωση της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου με κάθετο την οδό Ρόδου. Έστριψα εγώ δεξιά, θα είχαν κάνει 1 – 2 μ. στην οδό Ρόδου όταν αντιλήφθηκα μπροστά μου σε μια απόσταση περίπου 20 – 25 μ. –δεν μπορώ να σας πω ακριβώς- ήταν σταματημένο ένα φορτηγάκι VW.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Tι χρώμα ήταν;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Πορτοκαλί και κάπως φθαρμένο. Αυτό έχω στη μνήμη μου. Ακριβώς από πίσω ήταν μια MERCEDES. Στην αρχή δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα και δυο άτομα, αντίστοιχα ο ένας από την αριστερή μεριά και ο άλλος από τη δεξιά πήγαν προς τη MERCEDES. Μέχρι να καταλάβω καλά – καλά τι έγινε, ο ένας αυτός που ήταν από την αριστερά μεριά, από τη μεριά του οδηγού, άνοιξε την πόρτα και ακούστηκαν ξαφνικά τρεις ξεροί κρότοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τρεις; Όχι τέσσερις, ούτε δύο, ούτε ένας.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Τρεις. Αμέσως μ’ ένα μικρό – μικρό διάλειμμα άλλος ένας. Αλλά το διάλειμμα πολύ λίγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή συνολικά;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Εγώ άκουσα τέσσερις και φοβήθηκα πάρα πολύ ώσπου να καταλάβω τι γίνεται, κρύβεται σε παρακείμενα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δηλαδή έκανα μια κίνηση ενστικτώδη θα έλεγα και τρομοκρατήθηκα. Δηλαδή όπως είχαν έρθει από αριστερά και δεξιά, έτσι και έφυγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έκαναν αυτοί οι οποίοι πυροβόλησαν; Έμειναν; Έφυγαν; Τους είδατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μετά με σταθερά και με όχι βιαστικές αλλά αιλουροειδείς κινήσεις, άνετες, προχώρησαν, ξαναμπήκαν στο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε παρκαρισμένο σε άλλο αυτοκίνητο;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι ήταν παρκαρισμένο στη μέση του δρόμου, σταματημένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δηλαδή που ήταν λοξά στο δρόμο;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπήκαν μέσα εκεί;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι μπήκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε άλλο άτομο εκεί;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Δεν είχα οπτική επαφή για να μπορέσω να δω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε αυτούς τους δύο.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να περιγράψετε αυτά τα δύο άτομα;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Θυμάμαι μόνο τα ρούχα, πρόσωπα καθόλου. Τα ρούχα του ενός ειδικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ψηλός; Κοντός; Πριν αρχίσουμε με τα ρούχα, γιατί τα ρούχα αλλάζουν. Το ύψος ενός ανθρώπου όμως δεν αλλάζει.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Γύρω στο 1.75.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος ήταν 1.75;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Το άτομο που ήταν από την αριστερή πλευρά. Από την πλευρά του οδηγού. Τον άλλο δεν θυμάμαι τίποτα, παρά μόνο το χέρι του με το πιστόλι. Τίποτα άλλο. Κανονικά όλα, δηλαδή κανονικό το πάχος του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανονικού βάρους κλπ. Δηλαδή ένας άνθρωπος κανονικός.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον άλλον δεν τον είδατε καθόλου;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Τον άλλο δεν θυμάμαι τίποτα. Το χέρι μόνο με το πιστόλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρακτηριστικά; Πρόσωπο είδατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τίποτα άλλο;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Φορούσε και σκουφάκι μάλιστα αυτός που ήταν από την πλευρά του οδηγού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγατε μετά στο άτομο που πυροβολήθηκε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Βέβαια. Στον κ. Παπαδημητρίου που τότε βέβαια δεν ξέραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είδατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έγινε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Αμέσως έτρεψα στον κ. Παπαδημητρίου που τότε βέβαια δεν ήξερα ποιος είναι, ο οποίος πατούσε την κόρνα του αυτοκινήτου και φώναζε βοήθεια. Πλησίασα να του μιλήσω, ήταν κατακίτρινος ο άνθρωπος και βέβαια μου είπε σε κάποια στιγμή το όνομά του, που δεν κατάλαβα εγώ βέβαια ότι μου έλεγε το όνομά του. Είπε τη λέξη «Παπαδημητρίου›.

Πάρα πολύ γρήγορα βγήκαν περίοικοι, έγινε μεγάλος ντόρος και αμέσως γέμισε ο δρόμος αυτοκίνητα που κόρναραν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε πως μεταφέρθηκε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Η οδός Ρόδου ήταν κάθοδος και ακόμη πρέπει να είναι. Ανέβηκε ανάποδα, πολύ γρήγορα, θα έλεγα ότι σε 7 – 10 λεπτά ήρθε το περιπολικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιπολικό ήρθε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα. Και κάποιος από το περιπολικό μετέφερε τον κ. Παπαδημητρίου στη θέση του συνοδηγού, κάθισε και τον πήρε και έφυγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου κάτι που να σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Εκεί που είναι τα πεντάλ του αυτοκινήτου αίμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στου κ. Παπαδημητρίου;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα. Του μίλησα πάρα πολύ κοντά. Εκεί που είναι κάτω στα πόδια του είχε αίμα, πολύ αίμα. Αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να πείτε κάτι που να βοηθήσει την απόδειξη; Κάτι άλλο να θυμηθείτε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι. Δεν έχω τίποτα άλλο εγώ. Ο κ. Εισαγγελεύ έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κυρία μάρτυς τις προηγούμενες ημέρες είδατε τίποτα πρόσωπα να κινούνται; Θυμάστε κάτι;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν παρατηρώ κιόλας. Είναι το δρομολόγιο που το έκανα αυτή την ώρα συνήθως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις προηγούμενες ημέρες λέω.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση από Έδρας;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύρια μάρτυς οι άνθρωποι που κατέβηκαν από το φορτηγάκι κρατούσαν και οι δυο στα χέρια τους κάτι; Μας μιλήσατε για πυροβολισμό άρα κρατούσε όπλο.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Το οποίο δεν το είδα εγώ την ώρα που κατέβηκε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο άλλος, είδατε να κρατάει;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Εννοείτε από την πλευρά του συνοδηγού;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του συνοδηγού.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Στην αρχή όταν είδα εκείνον που ήταν από την αριστερά να πυροβολεί, τότε μετά είδα τον άλλο, που δεν είδα ούτε το πρόσωπό του, ούτε το σουλούπι του. Τίποτα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατούσε όπλο εκείνος που κατέβηκε από την πλευρά του συνοδηγού;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι το όπλο το είδα. Μόνο το όπλο θυμάμαι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή και οι δυο κρατούσαν όπλο.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι σίγουρα. Τώρα ποιος πυροβόλησε και από πού, δεν μπορώ να ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ έχετε τον λόγο.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Πείτε μας όταν στρίψατε στην οδό Ρόδου από τη Βασιλέως Αλεξάνδρου είχαν ήδη βγει οι δράστες, οι δύο που είδατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Την ώρα που συνειδητοποίησα εγώ ότι ήταν σταματημένα και έβγαιναν, ναι εκείνη την ώρα τους είδαν και έβγαιναν.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Είδατε από πού βγήκαν από το φορτηγάκι;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Αν μου λέγατε τώρα, θα σας έλεγα ότι βγήκε ο ένας από τον οδηγό και ο άλλος από το συνοδηγό.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Το είδατε αυτό;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Δηλαδή δεν ήταν μαζί, ήταν χώρια όταν πήγαν εκεί.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Είδατε απλά που πήγαν, που κατευθύνθηκαν.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μάλιστα.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Έχετε καταθέσει στην πρώτη σας προανακριτική κατάθεση, ότι δεν είδατε αυτοκίνητο πίσω -τουλάχιστον έτσι είναι διατυπωμένο- από το αυτοκίνητο του κ. Παπαδημητρίου.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Να σας πω κάτι; Εγώ είχα προχωρήσει λίγο στο δρόμο, δηλαδή επειδή είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κάτι δέντρα στην περιοχή και να ήταν, δεν είχα και κανένα λόγο να το προσέξω. Μπορεί να ήταν, μπορεί και να μην ήταν. Εγώ δεν το είδα.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Τι εννοούσατε δηλαδή όταν λέγατε αυτό το πράγμα;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όπως μπήκα στο δρόμο, αν το αυτοκίνητο ήταν από πίσω, εγώ μπορεί να μην είχα οπτικό πεδίο να το δω.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Το είδατε ή δεν το είδατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Εγώ δεν το είδα.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Είδατε κίνηση σε αυτή την περιοχή εκείνη την στιγμή;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μέχρι να πάω στον κ. Παπαδημητρίου ήταν η απόσταση λίγη.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Επί της Ρόδου ή επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Επί της Ρόδου. Η Βασιλέως Αλεξάνδρου έχει περίπου από εκεί που έγινε το συμβάν, γύρω στα 25 μ. και αν υποθέσουμε και το μάκρος των δύο αυτοκινήτων ίσως και πιο πολύ.

Μετά, όταν εγώ του μίλαγα, είχε τις αισθήσεις του ο άνθρωπος ήταν όμως σε κακή κατάσταση και πάρα πολύ κίτρινος. Αυτό θυμάμαι. Από εκεί και μετά όμως γέμισε ο δρόμος αυτοκίνητα που κόρναραν.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Η περιοχή αυτή εκεί συνήθως έχει κίνηση αυτή την ώρα;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Η περιοχή έχει κίνηση πολύ και ήταν διπλής κατεύθυνσης τότε η Βασιλέως Αλεξάνδρου, πεζούς δεν είχε πολλούς και δεν ξέρω και τώρα αν έχει.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Τη στιγμή του περιστατικού είχε κίνηση;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Η Βασιλέως Αλεξάνδρου;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη την ώρα. Εγώ βγήκα από την πόρτα μου και 30 μ. μέχρι τη διασταύρωση.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Αυτό δεν σας κίνησε καμία υποψία;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Μετά;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μετά, το σκέφτηκα και λέω πως γέμισε ο δρόμος αυτοκίνητα.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Ξαφνικά. Μετά το περιστατικό.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Πιθανό να είχαν σταματήσει κάπου στον από πάνω δρόμο.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Θυμάστε ποιος έφυγε από τους δύο δράστες πρώτος;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Έφυγε αυτός που δεν τον είδα καθόλου ο εκ δεξιών.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Ο εξ αριστερών δηλαδή έμεινε, έφυγε αργότερα.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Για κλάσματα δευτερολέπτου.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Εντάξει. Πάντως πρώτα είδατε να φεύγει ο εκ δεξιών.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Μήπως είδατε με ποιο χέρι κρατούσε το πιστόλι του ο εκ δεξιών;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Απλά εγώ είμαι αριστερόχειρα και έχω την εντύπωση ότι μου ήταν απολύτως φυσιολογικό. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Μπορεί να το κρατούσε με το αριστερό, αλλά εγώ δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση από την άλλη πλευρά;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μάρτυς, πέστε μου το εξής παρακαλώ: περίπου από ποια απόσταση είδατε αυτά τα δύο άτομα;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: 20 – 25 μ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήσασταν στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Στο πεζοδρόμιο στην δεξιά πλευρά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε για τον έναν ύψος 1,75 περίπου κατά προσέγγιση. Μπορεί να ήταν και πιο κοντός δηλαδή;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Μπορεί να ήταν και κάνα 2 πόντους πιο ψηλός. Εκεί περίπου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το περίπου ποια έννοια έχει; Αυτό ρωτάω.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Το περίπου με ποια έννοια το λέω. Ήταν περίπου σ’ αυτό το μπόι τότε ο γιος μου και υπέθεσα ότι ήταν σαν τον γιο μου ακριβώς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παίρνατε υπόψη ότι τον είδατε από το πεζοδρόμιο και όχι από τον δρόμο, από το ίδιο ύψος δηλαδή;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ναι. Περίπου ότι ήταν στο ύψος του γιου μου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ηλικία θυμάστε; Μπορείτε να προσδιορίσετε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Γύρω στα 30-35. Νεαρό άτομο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιο χαρακτηριστικό στο πρόσωπο του;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Τίποτα. Μόνο φορούσε σκουφάκι, μπουφάν και τζιν παντελόνι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα δευτερόλεπτα, πόσα λεπτά περίπου τον βλέπατε;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Γρήγορα. Εμένα η ταραχή μου ήταν τέτοια, που ό,τι και να σας πω ?

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θυμάστε να τον είχατε ξαναδεί, να τον ξαναείδατε μετά;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στον κ. Ανακριτή έχετε ερωτηθεί, είπατε ότι δεν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε κανέναν.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση; Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε κα μάρτυς ότι ήσασταν σε μικρή απόσταση όταν είδατε το συμβάν αυτό.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: 20-25 μέτρα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μικρή απόσταση. 20 μέτρα είναι μέχρι το μέσο της αιθούσης περίπου. Πείτε μου αν θυμάστε τη σκηνή ακριβώς που κρατούσε το πιστόλι ο ένας εκ των δύο. Λέτε: «άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού›. Θυμάστε σε τι κατάσταση ?

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι, του οδηγού. Έβλεπα πιο καλά αυτόν που ήταν στην πλευρά του οδηγού. Από τον άλλον δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Μόνο το χέρι με το πιστόλι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. ¶ρα λοιπόν πάμε να σταθούμε λίγο στην πόρτα του οδηγού. Αυτός λοιπόν που πάει προς την πόρτα του οδηγού, θυμάστε αν άνοιξε την πόρτα του οδηγού;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Την άνοιξε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Το πιστόλι μήπως θυμάστε, αν θυμάστε γιατί είναι δα και σκηνές που εξελίχθηκαν σε κάποια δευτερόλεπτα, το είχε σε τι κατεύθυνση; Θυμάστε; Το κρατούσε έτσι ή έτσι;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θυμάστε. Από το φορτηγάκι, εκτός από αυτούς τους δύο είδατε άλλον να κάθεται μπροστά στο φορτηγό, πίσω ή να παρακολουθεί;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι. Κατ’ αρχάς δεν είχα καθόλου οπτικό πεδίο για να δω αν ήταν άλλος μέσα στο φορτηγάκι. Καθόλου. Μπορεί να ήταν, μπορεί να μην ήταν.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή δεν είδατε τρίτο πρόσωπο. Σε καμία περίπτωση.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Όχι. Εγώ δεν είδα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έφυγε ο ένας εκ των δύο λίγο νωρίτερα.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Κλάσματα δευτερολέπτου αυτά. Μη φανταστείτε χρονικά διαστήματα μεγάλα. Ο ένας που ήταν και πιο κοντά άργησε να φύγει.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως είδατε και τους δύο. Είχαν σωματική διαφορά; Πρόσωπο δεν γνωρίζετε.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Τον έναν δεν θυμάμαι τίποτα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ύψος, τίποτα, πάνω – κάτω;

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Τίποτα. Μόνο το χέρι με το πιστόλι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση από την πλευρά σας; Όχι. Πηγαίνετε κυρία μου.

Μ. ΒΛΑΧΟΥ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεώργιος Βουτζάλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή