Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/4/2003) Μέρος 8/9

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2003 21:08
A- A A+

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επομένως θα παρακαλέσω τον λόγο για ένα σχόλιο επί όλων αυτών σε συνδυασμό με την κατάθεση του κ. Παπαδημητρίου.

Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Εφέτες, ο κ. Παπαδημητρίου έχει δύο ιδιότητες στη δίκη αυτή, κατέθεσε πριν με την ιδιότητα του μάρτυρα και κρίνεται με αυτήν, στην υπόθεση όμως συμμετέχει με την ιδιότητα του παθόντος, την ιδιότητα του πολιτικού ενάγοντος και είναι το μόνο πρόσωπο απ’ όσα έχουν περάσει από το βήμα του μάρτυρα, που βρίσκεται από την έναρξη σχεδόν της δίκης όλες τις ημέρες στο ακροατήριο παρών. Γνωρίζει ολόκληρη τη δικογραφία και είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι και το πώς ρωτά ο κάθε συνήγορος και το πώς, εν πάση περιπτώσει προσπαθεί ο καθένας να αναδείξει αντιφάσεις στους μάρτυρες κτλ.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι μία κατάθεση η οποία ούτως ή άλλως ανώμοτη είναι λόγω της ιδιότητάς του ως πολιτικώς ενάγοντος, που όμως πρέπει να σταθμιστεί από το γεγονός ότι έχει πάρα πολλές προσλαμβάνουσες παραστάσεις στη διάρκεια της δίκης οι οποίες, σε συνδυασμό με την ιδιότητά του ως δικηγόρου, ως θύματος κτλ. και με την όλη φόρτιση που έχει νομίζω ότι οδηγούν σε ορισμένες υπερβολές εμφανείς την κατάθεσή του ως μάρτυρος και αυτές ακριβώς θέλω να καταδείξω εδώ.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος υπέστη μία πολύ μεγάλη περιπέτεια, συμπαραστεκόμαστε όλοι και το εκφράσαμε με κάθε τρόπο και νομίζω με ευπρέπεια διεξήγαμε έναν διάλογο αρκετά λεπτό και δύσκολο απέναντί του μιας και μας έλαχε ο κλήρος να εκπροσωπούμε εκείνο που φέρεται ότι είναι ένας από τους δράστες της πράξης που έγινε εναντίον του, όμως υπάρχουν τα εξής σημεία τα οποία νομίζω ότι δύσκολα κανένας θα μπορούσε να τα κατατάξει εκτός πεδίων υπερβολής.

Πρώτον η εμμονή στο ότι υπήρξαν πέντε πυροβολισμοί και πέντε σφαίρες. Μία εμμονή η οποία δεν δικαιώνεται από πουθενά. Διαβάστηκε μία ιατροδικαστική έκθεση η οποία μιλά για τέσσερα διαμπερή τραύματα και για τέσσερις σφαίρες και πουθενά για πέμπτη, προσθέτως μάλιστα θα ήθελα να σχολιάσω επί της ιατροδικαστικής έκθεσης καίτοι έχει διαβαστεί σε μια χρονική απόσταση από τώρα, ότι είναι από πάνω προς τα κάτω οι σφαίρες, πράγμα που επιτείνει ακόμα τον προφανή και αυτονόητο ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση.

Υπάρχουν όλες αυτές οι εκθέσεις διότι βρέθηκαν οι βολίδες, είτε στο αυτοκίνητο είτε στο δρόμο και φαίνεται ότι ήταν τέσσερις και υπάρχει και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα ρούχα του, η οποία μιλά για τέσσερις πρωτογενείς οπές εισόδου βολίδων. Ειδικότερα στο κάτω μέρος του ποδιού του, στον αστράγαλο που έδειξε προχθές και είπε που είναι οι κάλτσες και αν ακόμα δε φτάνει το παντελόνι μέχρι εκεί και οι κάλτσες είναι αδιαπέραστες από βολίδες. Δεν υπάρχει συνεπώς θέμα για πέντε σφαίρες, παρά μόνο για τέσσερις.

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο ανακύπτει, είναι η διάψευση του βουλεύματος, το οποίο αναφέρει, δεν ξέρω γιατί, ότι πυροβολήθηκε σε διάφορα σημεία του σώματός του. Προφανώς προς δημιουργία εντυπώσεων, προς στήριξη του δήθεν ανθρωποκτόνου δόλου, ενώ είχε πυροβοληθεί στα πόδια μόνο, κατά τα όσα προαναφέρθηκαν.

Ένα τρίτο σημείο το οποίο μου κάνει εντύπωση στην κατάθεση του κ. Παπαδημητρίου και σε όλα τα έγγραφα, είναι το εξής: Ο ίδιος, στην πρώτη του κατάθεση λέει ότι αντιλήφθηκε έναν άνθρωπο να τον πυροβολει΄. Μιλά για πιθανότητα υπάρξεως και δεύτερου δράστη χωρίς καν να προσδιορίζει αν είναι από αριστερά ή από δεξιά. Σήμερα είχαμε εδώ πέρα μία ανατροπή και προσθήκη συμβάντων όπου εν πάση περιπτώσει έρχεται κάποιος άνθρωπος και λέει ότι πυροβολούσε και κάποιος άλλος από δεξιά. Θα ήθελα να θυμίσω απλώς ότι πυροβολισμός από δεξιά δεν προκύπτει από καμία από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και από την ιατροδικαστική έκθεση.

Το τέταρτο είναι ότι ο κ. Παπαδημητρίου στην πρώτη του προανακριτική κατάθεση, 20 μέρες μετά από το συμβάν και αφού υποθέτω ότι έχει περάσει το πρώτο επίπονο στάδιο της νοσηλείας του, ψύχραιμα και μετά λόγου γνώσεως καταθέτει ότι «αυτός ο οποίος με πυροβόλησε είχε σκοπό να με τραυματίσει μόνο και να με εκφοβίσει›.

κ. ΣΠΑΧΟΣ: Πουθενά δεν το λέει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Έχω την εντύπωση ότι το άτομο αυτό είχε σκοπό από την αρχή να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια, γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου›. αυτό νομίζω ότι είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σπάχο ο κ. Παπαδάκης λέει τις θέσεις του, τις τοποθετήσεις του, όπως εκτιμά αυτός τα διάφορα έγγραφα. Μπορείτε όμως εσείς μετά να ζητήσετε τον λόγο για να πείτε «σε αυτό το σημείο, ξέρετε, δεν είναι έτσι›. Αλλά να τον διακόπτετε την ώρα που ασκεί το καθήκον του.... Θέλω να μην διακόπτεται ο ειρμός του άλλου. Διότι απ’ ότι βλέπετε δεν κρατάμε σημειώματα, μιλούν όλοι από μνήμης, να μην του διακόπτουμε τον ειρμό, διότι δεν θα πει τελικά αυτά τα οποία έχει στο μυαλό του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν ότι είναι σαφέστατη η τοποθέτηση αυτή και εξάλλου ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου δεν έδωσε διαφορετική ερμηνεία όταν ερωτήθηκε βασανιστικά και επανειλημμένα στο αν τότε πίστευε ότι ο δράστης δεν ήθελε να τον σκοτώσει. Αντιθέτως αιτιολόγησε την τότε κατάθεσή του σε συνδυασμό με την μετέπειτα μεταστροφή του, διότι από το καλοκαίρι και μετά έχει αρχίσει να μιλά στα έγγραφα και στις καταθέσεις του για ανθρωποκτόνο πρόθεση, λέγοντας ότι «δεν το πίστευα κι εγώ τότε, αλλά μετά από τόσες χειρουργικές επεμβάσεις και μετά από τόση περιπέτεια και μετά από τόσες συζητήσεις με τους γιατρούς, κατέληξα στην άποψη ότι είναι δυνατόν ένας πυροβολισμός στα πόδια να επιφέρει το θάνατο›.

Εκεί έγινε κι ένας κύκλος ερωτημάτων για το πώς είναι δυνατόν αυτό να εμπίπτει στο πεδίο γνώσης ενός μέσου ανθρώπου χωρίς ιατρική γνώση και παιδεία, πώς συνδυάζεται με το γεγονός ότι η αστυνομία όταν καταδιώκει κακοποιούς και θέλει να πυροβολήσει χωρίς να σκοτώσει πυροβολεί στα πόδια, πώς συνδυάζεται με το γεγονός, πώς είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος δεν έχει γνώσεις ιατρικές και αν ακόμα θεωρηθεί αληθές, που δεν ξέρουμε και ποιος είναι ο δείκτης στατιστικής σε επέλευση θανάτων από πυροβολισμούς στα πόδια, να μπορεί να βάζει στο μυαλό του ότι εκείνη την ώρα μπορεί να σκοτώσει και αν πράγματι θέλει να σκοτώσει, γιατί να μην το κάνει μ’ έναν τρόπο προσφερότερο. Εκεί νομίζω ότι ο κ. μάρτυρας είναι πραγματικά δέσμιος μίας φόρτισης που έχει και μιας ανάγκης να στηρίξει την κατηγορία και εκεί πράγματι οδηγείται σε αυτές τις υπερβολές.

Το επόμενο σημείο το οποίο θα ήθελα να θίξω και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό και με αυτό θα κλείσω τον σχολιασμό μου ως προς τον κ. Παπαδημητρίου, είναι το εξής: Όντας δικηγόρος ο ίδιος, έχοντας γνώσεις ποινικού δικαίου και κατά συνέπεια έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίζει επακριβώς ποιο είναι το περιεχόμενο των λέξεών του, δεν είπε τη λέξη «αναγνωρίζω› για τον Βασίλη Τζωρτζάτο. Απέφυγε μεν να χρησιμοποιήσω τη φράση «έχω αμφιβολία›, η οποία φράση παραπέμπει ευθέως είναι γνωστό πού, είπε όμως την ισοδύναμη φράση, με άλλα λόγια, «έχω επιφύλαξη›.

Είπε ότι είναι περισσότερο να είναι από το να μην είναι, δεν είπε όμως ότι «είναι› και ότι «είμαι βέβαιος› και δεν θέλησε να γυρίσει πίσω να τον κοιτάξει για να πει αν αναγνωρίζει ή όχι. Αναγνώρισε μία φωτογραφία που του έδειξαν, μία φωτογραφία στην οποία ο Τζωρτζάτος έχει μουστάκι. Βεβαίως δεν είναι τίποτα πιο εύκολο από το να δει μία φωτογραφία του Τζωρτζάτου σήμερα κανείς και να πει ότι είναι αυτός. Είναι το ίδιο εύκολο σα να βλέπει τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού, τόσες πολλές φορές έχει βγει και ο Τζωρτζάτος και όλοι, οι φωτογραφίες τους όλο το καλοκαίρι στην τηλεόραση ήταν. Τώρα βέβαια που ακουγόμαστε κι εμείς, η τηλεόραση είναι απούσα από δω, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Εκείνο που έχει σημασία από την τότε κατάθεση του κ. Παπαδημητρίου όμως, είναι η εξής και σε αυτή θα εντρυφήσω και πάλι για να κλείσω. Περιγράφει έναν άνθρωπο χωρίς πρόσωπο. Τί λέει: «Ένα νεαρό άτομο ηλικίας 27-30 ετών, ύψος 1,80 περίπου, σχήμα προσώπου ωοειδές, μελαχρινός, φορούσε σκούφο, δεν είχε μούσι, μουστάκι, γυαλιά, έμοιαζε με Έλληνα με ωραία χαρακτηριστικά, ήταν φρεσκοξυρισμένος, δε θυμάμαι τί φορούσε.

Προσέξτε κάτι: Όταν ένας άνθρωπος σε πλησιάζει στο άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου του και σε βλέπει απ’ το παράθυρο, το μόνο το οποίο είναι δυνατό να δεις είναι το πρόσωπό του. Σκούφο φορούσε, τα μαλλιά δε μπόρεσε να τα δει. Λέει παρα ταύτα ότι είναι μελαχρινός, δεν ξέρω από πού βγαίνει. Μούσι, μουστάκι, γυαλιά δεν είχε. Αφού δεν είχε κάτι απ’ αυτά, κάτι από το πρόσωπό του θα έπρεπε να του είχε εντυπωθεί, κάποια λεπτομέρεια, κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κάτι να έχει μείνει. Κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό δεν καταθέτει τότε εκεί.

Έρχεται εδώ και μας λέει για το βλέμμα του το βλοσυρό και δεν ξέρω τί, άλλη μία σύμπτωση που την ξέχασα πριν να την πω στο σχόλιό μου με τον κ. Βουτζαλή, αυτό το φοβερό, βλοσυρό βλέμμα. Μα το βλέμμα κύριοι δικαστές, είναι το πρώτο και το μόνο που σου μένει την ώρα που βλέπεις ένα πρόσωπο με τέτοιες προθέσεις απέναντί σου και δεν το ξεχνάς ποτέ. Και αν δεν το ξεχνάς ποτέ σήμερα που έχουν περάσει 13 χρόνια, τουλάχιστον δεν το έχεις ξεχάσει τότε που πας 20 μέρες μετά στην αστυνομία και καταθέτεις και όχι μόνο δεν το ξεχνάς, κοιμάσαι και ξυπνάς με αυτή την εικόνα στο μυαλό σου κι ένα τέτοιο βλέμμα δεν έχει περιγράψει.

Το γιατί; Ο ίδιος μας έδωσε την αιτία. «Γιατί ήμουν αφηρημένος, σκεφτόμουν τον προϋπολογισμό, αιφνιδιάστηκα›. Ας πει ένα «δε θυμάμαι›, είναι εύλογο. Συνεπώς η κατάθεσή του τώρα και η δήθεν ομοιότητα την οποία καταλογίζει στον κ. Τζωρτζάτο με εκείνο το οποίο συγκράτησε, είναι προφανώς από υποβολή και από ανάπλαση των περιστατικών με όλη αυτή τη φόρτιση του καλοκαιριού των γνωστών επεισοδίων κτλ.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το γεγονός –και το επεσήμανα και αυτό όταν το έκανα ερωτήσεις- ότι είναι απορίας άξιον. Καλεί ένας ανακριτής έναν παθόντα που είναι και δικηγόρος και βουλευτής και άνθρωπος έμπειρος και που επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, τον καλεί με δεδομένο πια ότι φέρονται πως έχουν ομολογήσει κάποιοι άνθρωποι την ενέργεια εναντίον του, έχοντας ο ίδιος γνώση του συνόλου της δικογραφίας και μόνο ο ανακριτικής δεν του κάνει καμία συζήτηση για το πρόσωπο που φέρεται ότι τον πυροβόλησε, ο δε ίδιος επίσης δε θίγει το θέμα να πει «ρε παιδιά υπάρχει αυτός, φέρτε μου μία φωτογραφία, κάτι›.

Νομίζω ότι από αυτά προκύπτει πολύ έντονο το στοιχείο της αμφιβολίας και νομίζω στα πλαίσια αυτά πρέπει να αξιολογηθεί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μόνο ένα σχόλιο κ. Πρόεδρε. Με κάλυψε βεβαίως ο κ. Παπαδάκης, θέλω μόνο σε ένα σημείο να προσθέσω κάτι: Είναι ένα νομικό θέμα το πώς θα προσδιορίσουμε τον δόλο που είχε ο δράστης. Όμως αυτό τον προσδιορισμό θα τον κάνουμε βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία:

Ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου έχει πει στην πρώτη του κατάθεση και σε αυτό το σημείο νομίζω δεν το αντέκρουσε, μάλλον το επιβεβαίωσε ενώπιόν σας, έχει πει τα εξής: «Ο δράστης, ήρθε, άνοιξε το παράθυρα, αυτός δεν είπε τίποτα, μου άνοιξε την πόρτα και με πυροβόλησε τρεις φορές στα πόδια›. Και μάλιστα έχει πει τότε ότι «είχε σκοπό να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια, γιατί δεν έστρεψε το περίστροφο σε άλλο μέρος του σώματός μου›. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω.

Να προσθέσω ότι ένα περίστροφο δεν έχει μόνο τρεις σφαίρες, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου ότι του έριξε ο ένας δράστης. ¶ρα έχουμε ως δεδομένα από την ίδια τη μαρτυρία του θύματος, ότι ο δράστης, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν εξάντλησε όλες τις σφαίρες που είχε στο περίστροφό του και –αυτό θέλω να υπογραμμιστεί- «είχε σκοπό ο δράστης να με πυροβολήσει μόνο στα πόδια. Το περίστροφο δεν το έστρεψε πουθενά αλλού›. Το αν από έναν πυροβολισμό μόνο στα πόδια μπορεί να προκύψει ανθρωποκτόνος δόλος, είναι ένα άλλο ζήτημα. Εγώ επιμένω στα πραγματικά δεδομένα, ότι το ίδιο το θύμα έκρινε τότε – και νομίζω αυτό δεν το αναίρεσε τώρα- ότι ο σκοπός που είχε ο δράστης, όπως προκύπτει από τον τρόπο ενέργειάς του, ήταν να ρίξει τρεις πυροβολισμούς και μόνο και μόνο στα πόδια, επειδή δεν έστρεψε πουθενά αλλού το περίστροφο, ενώ, προσθέτω εγώ, θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει.

¶ρα, έχουμε δεδομένο ως πραγματικό περιστατικό, ότι οποιοσδήποτε δράστης, όποιος και να ήταν αυτός, πυροβολώντας τον κ. Παπαδημητρίου, χρησιμοποιεί τρεις μόνο σφαίρες και ο σκοπός του είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και αυτός ο σκοπός υλοποιείται κιόλας. Θέλω να πυροβολήσω μόνο στα πόδια, και όπως μας διευκρίνισε ο κ. Παπαδημητρίου, αυτό θέλω και αυτό κάνω και τίποτε άλλο.

Ο σκοπός λοιπόν του δράστη –και τελειώνω- ήταν να πυροβολήσει στα πόδια και μόνο αυτό έκανε, ενώ με δεδομένο ότι οι πυροβολισμοί ήταν, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, εξ επαφής, θαυμάσια θα μπορούσε να είχε στρέψει το όπλο του σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Δεν το έκανε όμως, αλλά πυροβόλησε μόνο στα πόδια. Αυτό νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να συνεκτιμηθεί, όταν αργότερα το Δικαστήριό σας θα αξιολογήσει νομικά την ενέργεια αυτή, όποιος και να ήταν ο δράστης που την έκανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει τελειώσαμε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον υπάρχει μια εκκρεμότητα. Να απαντηθεί γιατί επέλεξαν εμένα ως στόχο οι δράστες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτημα προς τον κ. Κουφοντίνα δηλαδή. Γιατί κ. Κουφοντίνα -λέει- η Οργάνωση έβαλλε αυτόν κι όχι έναν άλλον ή Βουλευτή ή οτιδήποτε άλλον; Αν θέλετε απαντάτε. Δικαίωμά σας είναι τα πάντα εδώ πέρα. Αν θέλετε λέτε «κύριε Πρόεδρε, σε παρακαλώ μην με ξαναρωτήσετε›. Εγώ δεν θα ρωτήσω πάλι. Ό,τι θέλετε εσείς.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα μπορούσα και να μην απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς θα μπορούσατε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα πω όμως δυο λόγια. Θα πω πριν κάτι για τον τελευταίο μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν κάνετε αξιολόγηση εσείς. Το έκαναν οι συνήγοροί σας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γιατί δεν μπορώ να το κάνω κι εγώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. ¶μα θέλετε δυο λόγια πέστε τα. Πολύ λίγα όμως.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θέλω να επισημάνω κατ’ αρχήν την πρόνοια του κ. Εισαγγελέα που είχε έτοιμη γραπτή δήλωση για τη αξιοπιστία του μάρτυρα. Διάβασε μια γραπτή δήλωση περίπου μια σελίδα υπολόγισα, έτοιμη γραπτή. Απλώς το επισημαίνω αυτό.

Θέλω να πω επίσης ότι ήρθαν σήμερα εδώ δύο μάρτυρες, οι οποίοι παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των δύο κυρίων ομάδων μαρτύρων, που είδαμε ως τώρα στη Δίκη. Δηλαδή η κα Βλάχου, η οποία νομίζω ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μάρτυρα η οποία είδε κάτι και ήρθε και το είπε εδώ. Είπε «δεν θυμάμαι› και μάλιστα είπε μια χαρακτηριστική φράση που εσείς σαν επαγγελματίες δικαστές θα την αξιολογήσετε. Είπε «από το δράστη επικεντρώθηκα στο χέρι με το πιστόλι›. Νομίζω είναι μια χαρακτηριστική φράση αυτή, που δείχνει ένα μάρτυρα, ο οποίος πραγματικά του έρχεται κάτι ξαφνικό, βλέπει εκεί και επικεντρώνεται στο πιστόλι που πυροβολεί και δεν βλέπει ούτε χαρακτηριστικά, ούτε τίποτα.

Ενώ ο δεύτερος μάρτυρας που έχει έρθει, ο οποίος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά της προϊούσας μνήμης, ενώ έχει πει για δύο μάρτυρες, έρχεται εδώ και αναγνωρίζει με μια βεβαιότητα 100% τους υποτιθέμενους δράστες. Θέλω να πω ότι υπάρχει –δεν ξέρω από ποιο αόρατο χέρι- μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση εδώ, να έρχονται διάφοροι μάρτυρες με μια απόλυτη βεβαιότητα να αναγνωρίζουν ακριβώς αυτούς που το κατηγορητήριο αναφέρεται. Δεν ξέρω, προβληματίζομαι ίσως λίγο και για τη σκοπιμότητα της παρουσίας μου σε αυτή την αίθουσα, αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω; Τι να κάνουμε; Να αλλάξουμε εμείς τους μάρτυρες ή να πούμε στο τέλος αν τους πιστεύουμε ή δεν τους πιστεύουμε; Τελειώσατε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι δεν τελείωσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η διαδικασία αυτή είναι. Καλεί ο Εισαγγελέας του μάρτυρες, εμείς τους εξετάζουμε, οι συνήγοροί σας τους ρωτάνε και τους ξαναρωτάνε. Τα είδατε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήθελα να πω για τον κ. Παπαδημητρίου επειδή εκφράζει συνέχεια την απορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε το αυτό γιατί ρωτάει ο άνθρωπος.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα μπορούσε να πάρει μια απάντηση από τον κ. Παπαδημητρίου το ’92 που λέει η Οργάνωση ήθελε να χτυπήσει τους θεσμούς στο πρόσωπό του. Επίσης θα μπορούσε να πάρει μια απάντηση από τον Παπαδημητρίου πριν από λίγες ημέρες που κατάθεσε σαν μάρτυρας, που αναγνώρισε πολιτική διάσταση στην ενέργεια και μάλιστα βεβαίωσε ότι το χτύπημα δεν επηρέασε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι κι αυτό μια απάντηση.

Για να δώσουμε μια άλλη απάντηση όμως, πρέπει να βάλουμε την ενέργεια στις πραγματικές διαστάσεις και στο χρονικό και πολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, μιλάμε για το ’92 όταν έχουμε μια πρωτοφανούς έκτασης νεοφιλελεύθερη επίθεση, θατσερικού τύπου από την Κυβέρνηση του πατριάρχη της φαυλότητας τον Μητσοτάκη. Ήσασταν Βουλευτής αυτής της Κυβέρνησης, της ισχνής πλειοψηφίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας αφαιρείται ο λόγος. Δεν μπορείτε να βρίζετε τους θεσμούς της χώρας, μιας δημοκρατικής χώρας κατ’ αυτό τον τρόπο!

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ένα – ενάμιση εκατομμύριο λαού λέει τον Μητσοτάκη κάθαρμα, εγώ τον βρίζω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο οποιοσδήποτε σας τα λέει εσάς. Εγώ ξέρω ότι ένας ο οποίος εκλέγεται σε μια δημοκρατική πολιτεία, πρέπει να τυγχάνει σεβασμού είτε τον ψηφίζουμε είτε δεν τον ψηφίζουμε, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Αλίμονο! Οι μισοί θα βρίζουμε τον Πρωθυπουργό που δεν ψηφίσαμε; Δεν υπάρχει λόγος.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εκείνη την εποχή υπήρχε μια πολιτική?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Με ρώτησε τις αιτίες δεν μπορώ να μην τις πω. Είχαμε κάτι προσωπικό με τον κ. Παπαδημητρίου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσωπικό σας ρώτησε. Αν είχατε κάτι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είχαμε κάτι προσωπικό, είναι ο πολιτικός του ρόλος.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επειδή δεν με γνωρίζατε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Παπαδημητρίου δεν σας δόθηκε ο λόγος.

Προσέξτε, σας είπε: «Γιατί από τους 152 ρε παιδιά, εμένα;›. Αυτό λέει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αν με αφήσετε θα το εξηγήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να βρίζετε όμως τον τότε Πρωθυπουργό ή τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είναι καθόλου ύβρις. Είναι σωστός πολιτικός χαρακτηρισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πείτε ότι δεν ήταν σωστή η πολιτική, οτιδήποτε. Αλλά να λέτε «το κάθαρμα ο Μαργαρίτης, ή ο Α ή ο Β› αυτό δεν χρειάζεται.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ ανέφερα ότι ένα – ενάμιση εκατομμύριο λαού φώναζε «Μητσοτάκη κάθαρμα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ μην το επαναλαμβάνετε, διότι θα σας απομακρύνω από το Δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά! Συνεχίστε στο ερώτημα το οποίο σας έθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λέω ότι εκείνη την εποχή υπήρχε μια πολιτική διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, ξεπουλήματος του κοινωνικού πλούτου, της κοινωνικής περιουσίας σε μια σειρά από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα έχετε πει στις προκηρύξεις. Δεν με ενδιαφέρουν. Γιατί τον άνθρωπο αυτόν και όχι άλλον από τους 152. Αυτό σας ρωτάει. Δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα πολιτικά πιστεύω της 17Ν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε ένα τεράστιο σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην απολογία σας θα μου τα πείτε όλα με την ησυχία σας. Δεν τις θέλω εγώ αυτές τις δηλώσεις τώρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι δηλώσεις του αρέσει και ό,τι ώρα θέλει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τοποθετείται πάνω στα ζητήματα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει κανένα δικαίωμα τώρα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κάνω μια δήλωση και θέλω να γραφτεί αυτή η δήλωση. Αν μου αφαιρείτε τον λόγο, αν μου κλείσετε το μικρόφωνο, θα σταματήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας κλείσω το μικρόφωνο εφόσον συνεχίζετε να καταφέρεστε κατά ανθρώπων οι οποίοι είναι απόντες εδώ πέρα, πρώτα από όλα. Θέλετε για τον κ. Παπαδημητρίου κάτι να πείτε, πέστε το. Για ποιο λόγο τον επιλέξατε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που μπορεί. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλετε τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και να λέει απόντες ανθρώπους «κάθαρμα›; Εσείς τι λέτε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε γιατί κολλάτε σε αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν υπάρχει εξύβριση να το κρίνετε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ τον χαρακτήρισα «Πατριάρχη της φαυλότητας›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχει λόγος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπήρχε λόγος;!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οι αναφορές στο σύνθημα ήταν μία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον Πρωθυπουργό της χώρας, που είναι θεσμός και έχουμε και Σύνταγμα εδώ πέρα!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο κ. Πρόεδρε. Εδώ και 5 λεπτά προσπαθεί να τοποθετηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τοποθετηθεί κατ’ ευθείαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα τον αφήσετε να τοποθετηθεί όχι όμως με το δικό σας τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή κάθε φορά θα βγάζει λόγο ο κατηγορούμενος εδώ πέρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι δικαίωμά του κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι κα Κούρτοβικ. Βρέστε μου τη διάταξη ότι κάθε 5 λεπτά θα σηκώνεται ο κατηγορούμενος να κάνει δηλώσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι κάθε 5 λεπτά.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω δήλωση κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήλωση θα κάνετε μέσα στα όρια της ευπρέπειας και μέσα στα όρια της διαδικασίας. Θα τα πείτε αυτά τα οποία –όπως λέτε- αφορούν την υπόθεση. Να τα πείτε. Όχι να αρχίζετε να μου λέτε τέτοιες λέξεις που είπατε. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Εδώ δείξατε ένα πρόσωπο ευπρεπούς ανθρώπου μέχρι τώρα. Μην χαλάτε αυτή την εικόνα, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εδώ στη διαδικασία ούτε μας έβρισε, ούτε μας μάλωσε. Τώρα αυτή τη στιγμή αρχίζει και βρίζει Πρωθυπουργούς, βρίζει απόντες κλπ. Δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν επιτρέπεται. Αν δεν συμφωνείτε με κάποιον, μην τον ψηφίζετε. Αυτό λέει η Δημοκρατία.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έλεγα ότι εκείνη την εποχή, μιλάμε για το ’92 ήταν σε πλήρη εξέλιξη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν η ιδιωτικοποίηση.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς το λέτε ιδιωτικοποίηση, εγώ το λέω ξεπούλημα της κοινωνικής περιουσίας. Ένα έγκλημα, που ισοδυναμεί με έγκλημα εσχάτης προδοσίας κατά του λαού και της χώρας. Συνυπεύθυνοι ήταν και οι 152 Βουλευτής αυτής της ισχνής πλειοψηφίας και ιδιαίτερες ευθύνες έχει ο κ. Παπαδημητρίου σαν Γενικός Γραμματέας τότε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και επιπλέον σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε σαφής.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα ανοίξω μια παρένθεση εδώ και θ’ αναφερθώ στην ΑΓΕΤ. Το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ το οποίο μας έλεγε τότε η Ν.Δ. ότι από αυτό εισέπραξε η Εθνική 62 δις τότε στην προκήρυξή μας λέγαμε ότι δεν θα εισέπραξε πάνω από 12 με 15 δις. Ήρθε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η κα Βρανοπούλου και είπε ότι η Εθνική εισέπραξε 16,5 δις, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα λέγαμε. Χωρίς βέβαια να πει πως έγινε αυτή η πληρωμή, αν έγινε με δανεισμό της Εθνικής ή με οτιδήποτε άλλο τρόπο.

Τότε, εκείνη την εποχή, μάλιστα ο οικονομικός σύμβουλος στην Ιταλία της Καλτσεστρούτσι είχε πει ότι έδωσαν 3 δις μίζες, σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν αναφέραμε ότι ο κ. Παπαδημητρίου πήρε ένα μέρος αυτής της μίζας. Δεν το λέμε αυτό.

Λέμε όμως ότι έχει πολιτικές ευθύνες γιατί σαν Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής των Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που έψαχνε τότε τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ, να μας απαντήσει πόσες φορές συνεδρίαζε αυτή η Επιτροπή και τι ακριβώς έκανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τον καλέσατε πρώτα σε απολογία και μετά να του κάνετε την απόπειρα;!

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γιατί είχε συντελεστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε σας παρακαλώ! Είναι πράγματα να λέγονται σε Δικαστήριο αυτά; Αφήστε ήσυχο το Δικαστήριο να τελειώσει τη δουλειά του! Για όνομα του Θεού! Δεν θέλουμε τίποτα. Ρωτήσατε κάτι και σας απάντησε. Δεν έπρεπε ούτε να τον ρωτήσετε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε σε άλλη υπόθεση είχα ζητήσει τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εκκρεμότητα να ορίσουμε για ποια μέρα να είναι οι συνήγοροι εδώ πέρα και από τις δυο πλευρές. Ο κ. Δημόπουλος σε ποια υπόθεση είναι;

???.: Για τα πειστήρια κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τα πειστήρια έχουμε μια περίπτωση αλλά ας πούμε πρώτα για τους δυο μάρτυρες. Η κα Κλαίρη Αγγελοπούλου σε ποια υπόθεση είναι; Μπακογιάννη. Ο κ. Βασίλειος Δημόπουλος; Υπόθεση Σεπολίων. Ποιοι είναι οι συνήγοροι και από εδώ και από εκεί, θέλω να είναι όλοι εδώ. Να τους πούμε ποια μέρα θα έρθουν. Για την υπόθεση Μπακογιάννη είναι ο κ. Γιαννίδης. Επομένως δεν είναι εδώ. Για τα Σεπόλια ποιοι είναι; ¶ρα μπορούμε για τα Σεπόλια να τον εξετάσουμε για να μην έρχεται ξανά, γιατί είστε όλοι εδώ. Είστε έτοιμοι; Θέλετε να εξετάσουμε τώρα τον κ. Δημόπουλο;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δημόπουλος είναι για τα Σεπόλια, η κα Αγγελοπούλου πρέπει να συνεννοηθείτε και με τον κ. Γιαννίδη ποια μέρα. Θα ορίσουμε εμείς μέρα. Να ορίσουμε την Τετάρτη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πούμε την Τετάρτη για όλους μήπως έρθει και κανένας άλλος αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και για τους δύο;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως έρθει και αύριο και κανένας άλλος να του πούμε την Τετάρτη, να μην είμαστε συνέχεια εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι καλή η πρόταση κ. Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε ζητήσει κι εμείς τον κ. Τσουκαλά την υπόθεση.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Θα πάρει οπωσδήποτε μία ημέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει. Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Την Τρίτη της Διακαινησίμου θα συνεδριάσουμε κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Υπάρχει γενικό αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απορρίπτεται. Ξεχάστε το.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Να μην υποβληθεί κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μόνο αίτημα το οποίο έγινε από εμένα, δηλαδή λέω τη Μεγάλη Πέμπτη να μην δικάζουμε. Όλες οι άλλες ημέρες είναι εργάσιμες.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε την Τρίτη της Διακαινησίμου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν επιστρέψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας μην έχει επιστρέψει κανένας. Εδώ το Δικαστήριο και τον Αύγουστο ολόκληρο θα είναι εδώ.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν μιλώ για τον Αύγουστο, είναι μακριά. Για την Τρίτη της Διακαινησίμου σας το θέτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί και την Πέμπτη πέφτει αργία. Δεν μπορώ εγώ να κάτσω να κάνω εκπτώσεις.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και την Παρασκευή μετά ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και την Παρασκευή θα γίνει.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μεγάλη Παρασκευή; Μετά την αποκαθήλωση ή πριν;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μετά την Πρωτομαγιά την Παρασκευή λέω να μην λειτουργήσει το Δικαστήριο αν είναι δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα λειτουργήσει και την Παρασκευή. Όλες τις μέρες θα λειτουργήσει. Ξεχάστε αυτές τις αργίες. Δεν σας είπα ξεχάστε τες; Εκτός από αργίες όλες οι άλλες θα είναι εργάσιμες για μας. Μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη είπαμε ? Θα μου πει και ο άλλος ότι τι κάνουμε.

???. Κύριε Πρόεδρε, θα λειτουργήσει και την Πρωτομαγιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Είναι αργία εκ του νόμου κύριε. Αν δεν ήταν αργία εκ του νόμου, θα βλέπαμε τι θα κάναμε. Μπορούσαμε να το πάρουμε ως Εργατική Πρωτομαγιά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θωμάς Σιωζόπουλος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Πριν αρχίσει ο κ. Σιωζόπουλος, είναι ένα θέμα τεχνικό και θέλω να σας ρωτήσω. Αυτή τη στιγμή πρόκειται να αρχίσετε την υπόθεση «Έκρηξη κατά MEGA CHANNEL›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, αυτή θα φύγει γρήγορα, δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουμε λοιπόν 1, 2, 3, 4, 5, 6 υποθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μετά Πρεσβεία. Τι θα πει η Πρεσβεία; Περατικός είναι το σοβαρό;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επιτρέψατε μου Πρόεδρε, τουλάχιστον δεν σας απασχολώ ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, ποτέ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω μισό λεπτό να με ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη τα λέτε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή εκπροσωπώ ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ΕΛΤΑ ?

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ΕΛΤΑ και είναι δύο υποθέσεις, είναι η υπ’ αριθμόν 2 ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ΕΛΤΑ είναι, το Ελληνικό Ταχυδρομείο. Ληστεία ΕΛΤΑ Αιγάλεω και ληστεία επίσης Βύρωνα η οποία πιστεύω κατά την εικαζομένη βούληση σας ότι θα συνεκδικαστούν μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι η μία μετά την άλλη;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¶λλο θέλω να ρωτήσω και επιτρέψατε μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή πρόκειται για 9 μάρτυρες, οι οποίοι όπως ξέρετε είναι υπάλληλοι, ένας εξ αυτών δε εναντίον του οποίου φέρεται ότι έγινε η απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι Υπαστυνόμος και με ρωτούν από τις Υπηρεσίες αν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μεθαύριο Τετάρτη, διότι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε κι αυτοί στο χωριό τους. Τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα μπορεί να το έχουν. Πότε λοιπόν ?;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά όχι. Αυτοί μπορούν να πάνε στα χωριά τους. Εμείς δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να ξέρω. Να πω ότι θα είναι από την Τρίτη του Πάσχα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το βλέπω ούτε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε και τη Τρίτη, αλλά πέστε τους να φύγουν. Θα είναι stand by να μαθαίνουν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό ζητάω κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένα λεπτό θέλω τον λόγο. Έχω μια υποχρέωση σε ένα προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας. Έχω υποχρέωση απέναντι στον κατηγορούμενο τον οποίο υπερασπίζομαι να παρακαλέσω το Δικαστήριο κάτι.

Ο κατηγορούμενος είναι το κεντρικό πρόσωπο της δίκης, είναι ιερό πρόσωπο. Έχει δικαίωμα να τοποθετείται πάνω σε ότι αφορά την κατηγορία και θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό ότι κι αν λέει και όπως και αν το λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Δεν θα παρεκτρέπεται γιατί εγώ θα τον διακόπτω. Σας το λέω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η παρεκτροπή είναι ένα ζήτημα το οποίο κρίνεται με ειδικά κριτήρια κάθε φορά υποκειμενικά, όχι αντικειμενικά. Έχω την αίσθηση ότι αν αντλήσετε τα υποκειμενικά σας κριτήρια και ο καθένας από σας ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είμαι πάρα πολύ όπως ξέρετε αμυντικός και επομένως για να με δείτε εμένα να εκραγώ, καταλαβαίνετε τι έχει πει ο άνθρωπος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, σας έχω δει πολλές φορές σήμερα να εκρήγνυσθε. Μπορεί να βρίσκεστε πραγματικά στα όρια των αντοχών σας, νομίζω όμως ότι θα επιμείνω στο να παρακαλώ το Δικαστήριο να σεβαστεί αυτόν που είναι το κεντρικό πρόσωπο της δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον σέβομαι απόλυτα, αλλά του δηλώνω ότι δεν θα του επιτρέψω να παρεκτρέπεται εις βάρος άλλων συνανθρώπων μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν θεωρώ ότι υπήρχε παρεκτροπή ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είναι μια Οργάνωση, που κατηγορείται για τέτοια μεγάλα εγκλήματα, δεν θα υβρίζει και το κοινοβουλευτικό σύστημα και όποιον του αρέσει κάθε μέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επ’ αυτών θα σας τοποθετηθεί. Ακριβώς γι’ αυτό δικάζεται κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα υβρίζει και θα λέει κάθαρμα κανέναν άλλον.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι η άποψη του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η άποψη μου όμως είναι ότι του απαγορεύω σ’ αυτή τη διαδικασία και θα τον διώξω από δω μέσα αν συνεχίσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μη εμμένετε σε μια λέξη η οποία ήταν ένα σύνθημα. Ελέχθη και τελείωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κόλλησα; Μα δεν είπα για τα άλλα. Μόνο για εκείνο. Μόλις σταμάτησε εκείνος δεν τον άφησα τον άνθρωπο να τα πει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Απαξιώθηκε κατά το κλείσιμο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας απαγόρευσε κανένας να πείτε τα δικά σας; Εκτός από αυτή τη λέξη που δεν μου αρέσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν έκλεισε κ. Πρόεδρε δεν του είπατε ότι «δεν θα τα ξαναπείς›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είπε ότι «πάει, δεν την ξαναλέω›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, όταν τελείωσε την τοποθέτηση του δεν του είπατε ότι «κάτσε κάτω, αυτά δεν μπορείς να τα λες› ή κάτι αντίστοιχο; Εγώ σ’ αυτό στέκομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο ότι δεν μπορεί να λέει αυτές τις λέξεις εδώ πέρα και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορείτε να του ζητήσετε να μην χρησιμοποιεί υβριστικούς όρους ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό του είπα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μπορείτε όμως να του λέτε να μην κρίνει το κοινοβουλευτικό σύστημα. Γι’ αυτό το λόγο δικάζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μην υβρίζει. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν μπορεί να υβρίζει το κοινοβουλευτικό σύστημα και να του λέω εγώ «βρίσε το›. Τότε γιατί είμαι εδώ πάνω; Κα Κούρτοβικ, βρίσκομαι εδώ εν ονόματι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει κατεστημένο πολίτευμα, το κοινοβουλευτικό σύστημα. Δεν θα μου το βρίζει κανένας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτός που το αμφισβητεί και δικάζεται γιατί το αμφισβητεί ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δικαίωμα να πει ότι είναι άδικο, να πει ότι κάνουν λάθη, ότι οι πολιτικοί είναι έτσι, είναι αλλιώς. Να το πει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να πει κάθαρμα τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό δεν θα του το επιτρέψω.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (εκτός μικροφώνου) Ένα εκατομμύριο λαός ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αν το πούμε εμείς θα πείτε ότι θίγουμε το τεκμήριο της αθωότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε. Ο κ. Σιωζόπουλος Θωμάς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μισό λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε άλλο λόγο, τελειώσατε. Θωμάς Σιωζόπουλος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με θέμα τα πειστήρια, επειδή σχετίζεται να ακούσουμε τί γίνεται διότι έχουμε και αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί γίνεται με τα πειστήρια. Κάπου ξεμείναμε με τα πειστήρια.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ ξεμείναμε κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να διαβάσουμε κάποιο έγγραφο που θέλετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Υποστράτηγος κ. Κυριακάκης Ευστράτιος ο οποίος είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με το έγγραφό του αυτό ο κ. Υποστράτηγος αναφέρει στο Δικαστήριό σας ότι:

«Η πλειονότητα των υπό αποστολή πειστηρίων τα οποία έχετε ζητήσει με απόφασή σας αφορά έγγραφα τα οποία εξερευνηθέντα από την Υπηρεσία μου για την ανεύρεση αποτυπωμάτων με επάλληλες μεθόδους μεταξύ των οποίων και γενικές εξακολουθούν να φέρουν ίχνη των χημικών ουσιών και απαιτείται η παρατήρηση να γίνεται χωρίς να εξαχθούν από τις διαφανείς ζελατίνες όπου βρίσκονται.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εξαγωγή τέτοιων πειστηρίων από την συσκευασία είναι απαραίτητο να κληθεί προς τούτο ειδικός της Υπηρεσίας αυτής, δηλαδή της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών. Δεύτερον, κρίνεται σκόπιμο η διατήρηση των εγγράφων πειστηρίων μετά την αποστολή τους να γίνεται σε περιβάλλον υγρασίας όχι κάτω των 60ο έως 65ο βαθμών και ιδιαίτερα όταν η παρατήρηση γίνεται εκτός συσκευασίας. Να μην είναι παρατεταμένη δε πέραν των 48 ωρών. Σε μία ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση απαιτείται η επαναφορά τους σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και η επαναπαρατήρησή τους›.

Κύριε Πρόεδρε, η οποιαδήποτε διευκρίνηση επί του θέματος τούτου μπορείτε να ζητήσετε να προσέλθει ενώπιον του Δικαστηρίου σας ο αρμόδιος Αξιωματικός της Υπηρεσίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθει εδώ δηλαδή με όλα τα χαρτιά και θα δούμε τί θα κάνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παραδίδω και το σχετικό έγγραφο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι απαντά αυτή η τοποθέτηση στο αίτημα το οποίο έχουμε θέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα φέρουν όλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τί εννοείτε το «όλα›, να φέρουν αυτά που έχουμε ζητήσει καταρχήν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα, πρέπει να τα δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ας έρθει και ο Αξιωματικός και να πει ότι ξέρετε αυτά έχουν ζελατίνες, μην τα ανοίγετε και θα δούμε τί θα κάνουμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα δούμε αν θα τα ανοίξουμε ή όχι. Εν πάση περιπτώσει εγώ έχω να πω στο Δικαστήριό σας και ουσιαστικά έχω να καταγγείλω αν θέλετε στο Δικαστήριό σας ότι βρίσκομαι σε μία δίκη με τόσες χιλιάδες σελίδες όπου προσπαθώ από τον Δεκέμβρη να δω τα πειστήρια αυτά και με αίτημά μου στην Εισαγγελία και εδώ και δεν τα έχουμε δει με αποτέλεσμα να μην έχουμε μπορέσει να ασκήσουμε βασικά υπερασπιστικά δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έρθουν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ουσία κ. Πρόεδρε της δίκαιης δίκης και το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ο μη αιφνιδιασμός οιουδήποτε κατηγορουμένου. Εφόσον υπάρχουν αυτά τα στοιχεία ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έρθουν εδώ όλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έρθουν; Απ’ ότι βλέπω από τα έγγραφα δεν θα έρθουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πούμε την ημέρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Έχουμε θέσει το θέμα όπως είπα στην προδικασία, δεν ικανοποιήθηκε. Λάβατε απόφαση, έχουν περάσει 10 ημέρες. Τώρα είναι το Πάσχα, ξεκινάμε να έρθει τον Μάιο. Πότε θα έρθουν; Λίγο πριν την απολογία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, θα έρθουν τώρα. Ποια μέρα θέλετε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς; Αύριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή