Στη Θεσσαλονίκη η απολογία των δύο συλληφθέντων της Ιερισσού

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 13:33
UPD:16:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου διαμαρτυρόμενοι για τις βίαιες συλλήψεις δύο συμπολιτών τους από την αστυνομία με την κατηγορία για συμμετοχή τους στον εμπρησμό του εργοταξίου των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

A- A A+

Στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου μετήχθησαν και κρατούνται μετά την επεισοδιακή τους σύλληψη τα ξημερώματα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, αναμένεται τελικά να απολογηθούν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Αυτό αποφάσισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, λόγω της συγκέντρωσης συμπαράστασης κατοίκων έξω από δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου επρόκειτο να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη ο ανακριτής και η εισαγγελέας Χαλκιδικής κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στη διαδικασία.

Κατά πάσα πιθανότητα οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου.

Αμφότεροι φέρονται ως εκ των βασικών κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση και σε βάρος τους είχαν εκδοθεί σχετικά εντάλματα από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές (μετά και την απαγγελία κακουργηματικής δίωξης από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής) καθώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θεωρήθηκαν ως ύποπτοι φυγής ενόψει της κλήτευσής τους σε απολογία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συμμετοχή τους στην επίθεση ταυτοποιήθηκε κατά την προανάκριση, καθώς στον πρώτο βρέθηκε γενετικό υλικό σε μάλλινο σκούφο κοντά στο σημείο της επίθεσης, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα, η οποία, όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση, χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

Η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μαζί με άνδρες των ΕΚΑΜ και παρουσία δύο πταισματοδικών που προϊσταντο της επιχείρησης, μετέβησαν στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στα σπίτια τους» και  και για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες τους για να τους συλλάβουν.

Από την πλευρά τους, κάτοικοι της Ιερισσού κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί, κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν, έσπασαν τις πόρτες των σπιτιών, μπήκαν στο εσωτερικό και συνέλαβαν τους δύο άνδρες μπροστά στα έντρομα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους. 

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία της συζύγου ενός εκ των συλληφθέντων για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Έσπασν την πόρτα και μπήκαν μέσα πέντε άτομα, με όπλα στα χέρια έτοιμοι να πυροβολήσουν, είχαν περικυκλώσει το σπίτι αλλά εμείς δεν είμαστε εγκληματίες ούτε τρομοκράτες, ανέφερε σε δηλώσεις της στο ρ/σ Alpha 989 και κατηγόρησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι ψεύδεται αναφορικά με τις συνθήκες σύλληψης του συζύγου της (σ.σ. ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες επειδή οι κατηγορούμενοι αρνούνταν να παραδοθούν).

«Ο Δένδιας ψεύδεται για όσα λέει, δεν πήραμε κανένα χαρτί για κάλεσμα, λένε ψέματα ... αν μας είχανε καλέσει θα είχαμε πάει, άλλη μια φορά στις τόσες λέτε να μην πηγαίναμε», διερωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Χτύπησαν μία φορά την πόρτα, ήταν 3 τα μεσάνυχτα, χρειαζόμασταν λίγο χρόνο μέχρι να σηκωθούμε... έχω μια κόρη 13 χρονών τρέμει ακόμα, δε θα ξεπεράσει ποτέ αυτό το σοκ» και γι αυτό ευθύνεται ο κ. Δένδιας.

Εισβολή κατοίκων και αναστολή λειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού

 

Αμέσως μετά τις συλλήψεις σήμαναν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου όμως δεν υπήρχε κανείς αστυνομικός. Αφού εισέβαλαν στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματος, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αφαίρεσαν έγγραφα, έπιπλα και άλλα αντικείμενα τα οποία έβγαλαν έξω και τα πυρπόλησαν. Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα.

Νωρίς το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού.

Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση ελήφθη διότι «λόγω σοβαρών φθορών που προκάλεσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της περιοχής στους εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό του, είναι αδύνατη η περαιτέρω χρήση του ως αστυνομικής Υπηρεσίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας, το προσωπικό, τα μέσα και ο λοιπός εξοπλισμός του, μεταφέρονται στο  Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, που αναλαμβάνει εφεξής την αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής. 

Όπως προαναφέρθηκε, από νωρίς το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών της βορειοανατολικής Χαλκιδικής από νωρίς το πρωί «πολιόρκησαν» τα δικαστήρια Πολυγύρου όπου επρόκειται να μεταφερθούν για την απολογία τους οι συλληφθέντες.

Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά είκοσι ατόμων για την επίθεση στις Σκουριές. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Καμάρα, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο κ. Δένδιας

Για αντιδημοκρατική εκτροπή μίλησε στον Αlpha 989 o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, καταλογίζοντας σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης προσωπικά.

Τέτοια πράγματα δεν γίνονταν ούτε στη χούντα ... ο κ. Δένδιας είναι έκθετος στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δε συνηθίζονται αυτά στον πολιτισμένο κόσμο, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατούλης.

Σε ανάλογο τόνο ήρθε λίγο αργότερα και η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στην οποία  κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ. για επίδειξη αυταρχισμού.

«Οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής», τονίζεται και σημειώνεται πως «είναι προφανές, ότι αυτό το τρομοσόου δεν έχει καμία διωκτική σκοπιμότητα: οι συλληφθέντες είναι πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, έχουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, και, το κυριότερο, έχουν προσέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν για κατάθεση».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία «για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων.

«Η κυβερνητική υποταγή στα συμφέροντα της διαπλοκής οδηγεί στον αυταρχικό κατήφορο και την έκρηξη της βίας. Πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να φύγουν για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για «εμφύλιο πόλεμο» στην Ιερισσό με ευθύνη της κυβέρνησης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή:

«Η συγκυβέρνηση της προδοσίας δημιούργησε αληθινό εμφύλιο πόλεμο στην Ιερισσό. Το ξεπούλημα του ελληνικού χρυσού σε ξένους και στον όμιλο Μπόμπολα να πάψει τώρα, προτού θρηνήσουμε θύματα», τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή