Συνάντηση Φούλε - Γκρούεφσκι στα Σκόπια

Ο επίτροπος κάλεσε την ΠΓΔΜ να επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της
Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 21:56
UPD:22:06
EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε (φωτογραφία) επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

A- A A+

Ο επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Ο κ. Φούλε επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ.

Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. ενώ σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Ακόμη, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το διάλογο με το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, επειδή, όπως ανέφερε, η ελευθερία των ΜΜΕ είναι η βάση της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει βάσιμα αποτελέσματα και επιχειρήματα ώστε να λάβει μια θετική έκθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια θετική για τη χώρα απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, «παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησης του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από τη "Μακεδονία" να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής μας ενσωμάτωσης. Πιστεύω ότι ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη "Μακεδονία" θα προσφέρουν επιπρόσθετη ώθηση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας με την Βουλγαρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, παρά το γεγονός ότι η διμερής πολιτική επικοινωνία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει με θετική στάση για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου, μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Στα συμπεράσματα του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες και την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχέσεων και μορφών συνεργασίας.

 «Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Οι κ.κ. Φούλε και Γκρούεφσκι χαιρέτισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν την προσδοκία ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγει ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ θα φέρουν απτά αποτελέσματα», προστίθεται στα συμπεράσματα αυτά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή