Αυστηρές κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

Δεν πουλάμε κάτω από 6 ευρώ, λένε οι κτηνοτρόφοι
Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 11:49
UPD:12:15
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τις απαράδεκτες πρακτικές με τα "βαφτίσια", τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διευρυμένη σύσκεψη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα.

A- A A+

Σαφή προειδοποίηση για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων εν όψει Πάσχα απηύθυνε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, διαμηνύοντας πως το τίμημα για όσους μπαίνουν στον πειρασμό των ελληνοποιήσεων, θα είναι βαρύ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τις απαράδεκτες πρακτικές με τα "βαφτίσια", τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διευρυμένη σύσκεψη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα και διαβεβαίωσε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, θα επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις. 

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ το κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής ξεπερνά τα 7 ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, έθεσε θέμα επάρκειας στην αγορά λόγω της μειωμένης παραγωγής κατά 30% που, όπως είπε, καταγράφεται φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμπούρης κάλεσε τους κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή, ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στους ίδιους τους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ δεν απέκλεισε  να υπάρξει έλλειψη στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και λόγω του ότι έγιναν πολλές πρόωρες εξαγωγές.

Αναφορικά εξάλλου με τις πέντε δράσεις που αποφάσισε να προωθήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, ο κ. Καμπούρης εκτίμησε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, «να τα δούμε στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά και τα λόγια».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καμπούρης, και  φέτος -όπως κάθε χρονιά λίγο πριν το Πάσχα- θα γίνουν τα δύο παζάρια σε Λαγκαδά (23 Απριλίου) και Δράμα (27 Απριλίου), όπου έμποροι και κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται τις τιμές των αμνοεριφίων.

Την άλλη εβδομάδα οι κτηνοτρόφοι  προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή