Προειδοποίηση Πιονγκγιάνγκ για τους ξένους υπηκόους στη Ν. Κορέα

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 09:15
UPD:11:09
REUTERS/KYODO

Δύο εκτοξευτήρες πυραύλων Πάτριοτ εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά του Τόκιο προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε ιάπωνας αξιωματούχος.

A- A A+

Προειδοποίηση στους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στη Νότια Κορέα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποχώρησή τους από τη χώρα, σε περίπτωση πολέμου, απηύθυνε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σε μία κλιμάκωση των απειλών της προς την Σεούλ.

«Η Κορεατική Χερσόνησος κατευθύνεται προς έναν θερμοπυρηνικό πόλεμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρήνη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

«Σε περίπτωση πολέμου, δεν επιθυμούμε να εκτεθούν οι ξένοι που ζουν στη Νότια Κορέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οργάνου της προπαγάνδας του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ζητεί από «τις ξένες οργανώσεις, τις εταιρείες και τους τουρίστες να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα εκκένωσης».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Νέες απειλές από το καθεστώς της Πιόνγκγιανγκ

Πανικό στον πληθυσμό της Νότιας Κορέας αλλά και στους ξένους υπηκόους που βρίσκονται εκεί θέλει να σπείρει το βορειοκορεατικό καθεστώς. Τους προειδοποίησε να λάβουν τα μέτρα τους καθώς, όπως ισχυρίζεται, επίκειται σύρραξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση «η Βόρειος Κορέα δεν θέλει να δει ξένους στην Νότια Κορέα να πέφτουν θύματα του πολέμου. Γι' αυτό ζητά απ' όλες τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών στη Σεούλ και σε άλλα σημεία στην Κορέα, να λάβουν τα μέτρα τους αναζητώντας καταφύγιο ή να εγκαταλείψουν εκ των προτέρων για τη δική τους ασφάλεια».

Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την εγκατάσταση πυραύλων Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βόρειας Κορέας.

Δύο εκτοξευτήρες πυραύλων Πάτριοτ εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε ιάπωνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν και σε δύο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, συστήματα αναχαίτισης θα εγκατασταθούν επίσης στο νησί Οκινάουα.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο ιάπωνας υπουργός εκτίμησε πως η Οκινάουα είναι «η πλέον κατάλληλη περιοχή για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι οι Πάτριοτ είναι πιθανόν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί.

Εκτός από τις συστοιχίες Πάτριοτ το Τόκιο έχει στείλει αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, επισήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

«Η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τον ιαπωνικό λαό και να εγγυηθεί την ασφάλειά του», τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, η Ιαπωνία θα κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ττο σημαντικότερο είναι να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». 

Η Κίνα «δεν επιθυμεί το χάος»

Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί το χάος να κυριαρχήσει στην Κορεατική Χερσόνησο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, η Κίνα είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε πλευρά λαμβάνει μέτρα που οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασης.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή